產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

去過廣華後,一直在想,要否回澳門生,因我在澳門出世,雖然嫁了過香港生活,但新年回澳探親,朋友都叫我回去生,又不用和雙非爭,開刀順產任你決定,但為了小朋友日後生活,都唔知點好,又怕佢日後跟唔到我拿葡籍,有否過來人分享一下。

別墅

回覆:香港定澳門生

我會揀澳門,聽說仲吾駛錢,日後又有15年免費教育,而家福利好似好過香港。

大宅

回覆:mky229 的帖子

你係澳門人將來你的小b都可取澳門身份証及福利啦!

珊瑚宮

2021勳章 開心吸收勳章

bb 響澳門出世, 都應該有回鄉咭之類既野返大陸?? 咁佢響香港同澳門出世都係一樣.

反正你地會返香港住, bb 拎到香港身份證時, 讀書同入政府醫院等都係同香港人一樣. 將來你個bb 住夠7年咪係香港永久性居民. 咁即係同佢響香港同澳門出世都係一樣.

照字面解, 你個bb 響澳門出世既話, 就可以有葡籍? 如果肯定係既話, 咁我會揀澳門.

當然你要睇番你去邊度生會安心d, 同埋去澳門生既話, 你老公既參與度高唔高, 咁你要衡量呢d 野同 bb將來有既福利同居留權邊樣緊要d.

禁止訪問

子爵府

我覺得香港近排太多醫療事故, 自己都唔係咁放心. 又多雙非,

如果可以揀, 去澳門生好過.

大宅

如過你係澳門人,有澳門身份證,不論係生頂定鏡湖生,都係唔使錢架.
當然,如果你想住好d,又想開刀生,當然係去鏡湖好d啦,但就要自費,不過應該會平過香港.
另外,如果你想過bb將來要攞葡國護照,就真係在澳門生好d啦.,而且,依家香港d床位咁緊張,我唸在澳門生的環境會好d.

ps:我係澳門人呀

大宅

香港定澳門生

我會揀澳門!

禁止訪問

回覆:saralok 的帖子

禁止訪問

回覆:saralok 的帖子

大宅

畀面勳章

其實依家澳門既情況都唔好得香港幾多, 因為都有好多b6同外勞係澳門生, 而且澳門得兩間醫院, 好多mami都擔心唔夠床位.....

大宅

mky229 發表於 12-2-3 02:28
去過廣華後,一直在想,要否回澳門生,因我在澳門出世,雖然嫁了過香港生活,但新年回澳探親,朋友都叫我回 ...
i have same thought as you lately . i have Macau ID card ..
Struggling right now ..but my 99 and 老爺 strongly disagree to give birth in Macau becuz i dont have any relatives in Macau anymore.
if i give baby birth in Macau , i have to stay in hotel ..and nobody will take care of me

大宅

我都系擁有港澳兩地身份證既媽咪,
你系香港生都可以幫bb搞入葡藉,
因為你系澳門出世嫁嘛:D
相反系澳門生都可以整返香港證!

比我揀我都會系澳門生,
我第1胎系香港生. 後悔了!
第2胎去澳門生就冇人湊個囡

男爵府

引用:去過廣華後,一直在想,要否回澳門生,因我

原帖由 mky229 於 12-02-03 發表
去過廣華後,一直在想,要否回澳門生,因我在澳門出世,雖然嫁了過香港生活,但新年回澳探親,朋友都叫我回 ...
我同你一样
但我决定回澳門生
但暫同老公分隔
但可返娘家坐月

男爵府

引用:去過廣華後,一直在想,要否回澳門生,因我

原帖由 mky229 於 12-02-03 發表
但我上星期返澳門衛生局排產險
澳門快過香港好多,但見醫生前要迫孕婦聽左講座等你大約知整個孕期
仲有聽完安排做oscar及結構

男爵府

我也是兩地Id都有,但移居香港後澳門已經冇親戚,所以會在香港生。bb出世後會去澳門搞身份證。聽說BB出世後,澳門政府會有數百元津貼,是真的嗎?

男爵府

引用:我也是兩地Id都有,但移居香港後澳門已經冇

原帖由 mamamic 於 12-02-03 發表
我也是兩地Id都有,但移居香港後澳門已經冇親戚,所以會在香港生。bb出世後會去澳門搞身份證。聽說BB出世後 ...
是1000蚊津貼

男爵府

引用:我仲以為鏡湖係政府係免費。山頂係私立要自

原帖由 [email protected] 於 12-02-03 發表
我仲以為鏡湖係政府係免費。山頂係私立要自費。
no.

鏡湖係私家醫院,
分別有一個叫第二門診係本地區民免費,因費用係由政府出

而第一門診係自費,快d有醫生睇及唔洗點等

而山頂=仁伯爵醫院

本地區永久居民—費用全免
非永久居民收70%
海外人士收200%

大宅

想問下bb daddy係澳門永久居民,bb係hk出世,咁bb可否申領澳門身份証架?

男爵府

引用:想問下bb daddy係澳門永久居民,bb係hk出世

原帖由 snowyeung 於 12-02-03 發表
想問下bb daddy係澳門永久居民,bb係hk出世,咁bb可否申領澳門身份証架?

...
個bb一過去搞証都ok

因澳門bb係一搞就有id.唔似hk拎出世纸讀書

首頁

尾頁

跳至