自由講場

跳至

首頁

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

「但只要想想很多地方沒有紙巾,洗手間只是土坑...」→ 洗手間雖簡陋,但都總算知道有洗手間呢樣野啦,點解要除地解決﹖

「地鐵食物事件,在直斥、勸喻或主動幫他打理場面三種方法...」→ 呢件事個男仔係先用勸喻,但得到既係比人笑普通話爛,從而引起罵戰,唔知張大導知唔知呢﹖

「可以勸喻也可包容...」→ 香港人包括及忍耐左好耐喇!

「不過這些嬰兒將來不就是人口老化的生力軍?...」→ 而家雙非b係無節制咁入黎,你唔知有幾多人將來會來讀書,唔知有幾多人會來定居,會帶幾個家屬黎,會唔會留低工作﹖定唔會工作﹖,咁點去制定日後有關政策﹖就算輸入外地人解決人口老化問題,都唔係由得佢地「無黃管」咁黎!更何況,未解決到人口老化之前,已產生大量社會問題!

LittleMss  AGREE!試問呢D咁正斗o既生力軍,張大導請咗幾多個幫佢打工呢?!  發表於 12-2-3 17:55

男爵府

陪月勳章

文化差異同掃蝗的目的係2回事, 點解會拉埋一齊?

我的理解係: 文化差異確實存在, 我地冇唔包容, 之但係掃蝗的目的係因為政府冇就為雙非兒停發出世紙濫用/侵蝕香港資源而起的聲音, 要求政府認真面對問題, 同包容唔包容/文化差異係冇關係架bor. 如果勉強要將兩件事拉埋一齊, 只可以話係政府的回應令到呢個文化差異情緒加深.

雖然話呢d雙非兒係未來或者會幫到hk, 但只怕未幫到hk的時候, hk的資源已經俾佢地的家長用盡.

"雙非產子是制度漏洞,不過這些嬰兒將來不就是人口老化的生力軍" -- 邊個會知道及肯定呢d雙非兒第時真的會回饋hk? 為何要靠這些嬰兒解決人口老化的問題? hk有優材計劃, 真的想係hk做事取身份証, 咪靠自己本事經優材過黎拎囉

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ac917 發表於 12-2-3 09:20
我嘅上一代由大陸落,雖然唔係個個包讀詩書,但就真係知書識禮,就算當初落到香港捱窮,但從未靠過政府,有 ...

唔明D人點解下下都同我地既上輩比...跟根本係2回事...如果佢地係一樣我地會出一句聲嗎

ac917  社會環境的確係唔同,但人既價值觀同做人原則應該一樣  發表於 12-2-4 12:44

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呀張生,你地呢d名人有錢人,點會明白我地...
當你老婆要生仔,但係無床位,明明住新界,到時要你過海生,你會點??
到小朋友搵幼稚園,小學....咩都要擔驚受怕,有無位呢??係唔係心儀果幾間呢??只怕到時搵到一間,全部同學仔都係講普通話,會喺學校四圍大小異便仍覺得自己無問題....呢d你會感受到嗎??

別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

大宅

?

禁止訪問

回覆 回覆:jaci的帖子

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

張生,

佢地唔係全部係農村來的, 家裡可能比你還要好,

如果佢係自己屋企個大廳都係咁痾, 連廁所都唔用, 這才叫文化差異!

他們的嘴臉, 心態, 行為, 才是問題,

你估香港人一開口就只是罵街?

勸導過, 指示過, 有人聽嗎?

我卑微的願望, 是他們的行為不要成為我們的標準

(想當年, 巴士站人頭湧湧, 沒有人會排隊,

到今日, 沒有欄杆, 沒有劃線, 也有秩序)

我不想我的小朋友被他們同化

我只是一個打工仔, 不如你, 有名有利, 有個有$$$外父,

隨時可以送子女去一個你認為合適的環境生活

所以, 我只可以我僅有的能力, 去為我的孩子打拼

Stop them from coming!!

「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

伯爵府

畀面勳章

引用:張生,D+B6聽得D勸告入耳就唔會有今時今日

原帖由 elaine329 於 12-02-03 發表
張生,D B6聽得D勸告入耳就唔會有今時今日咁GE局面LA
佢地唔再係以前你拍”表姐你好O野“GE時候咁的了
人地 ...

男爵府

我一直想講,生仔冇床位,是政府嘅問題。政府唔做野,自然有人鑽漏洞。呢點是醜陋的中國人的特性,包括香港人。殊不知有多少移了民或海外回流的香港人正享受着外國的福利。白人出售被移民抄高的房子,遷到郊區。
至於不衛生,確實令人厭惡。在曰本,一樣有大男人通街小便,紐約的陰暗面一樣的混亂、污濁,但不損他們世界的地位。
香港的奶粉,從沒斷過貨,只是大家中了廣告的毒,只買大牌子。所有的醫生都會告訴你,市面上的奶粉都大同小異,特殊需要則另當別論。
今天香港人人有工開,有賴香港開放的政策,只要保住經濟的穩定,寬待人等於善待已。如果香港像歐洲一樣的肅條,我們的80,90後,已經不能像他們的父母一樣,能克苦耐勞,過着勒緊褲頭的曰子了。

珊瑚宮

難以認同。

佢唔記得咗, 以前啲人嚟香港, 真係無奈, 但好努力去改善生活, 但依家班人係貪過好生活, 所以好計較係香港搵唔搵到"便宜"

佢果句"雙非產子是制度漏洞,不過這些嬰兒將來不就是人口老化的生力軍?" 其實佢有冇去北區健康院學校面對現實?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

佢抽水啫,想日後D片賣去大陸有人睇掛...由今日開始擺睇佢D戲,叫BIG6睇啦

翡翠宮

畀面勳章

回覆:誰是蝗蟲?

如果我地吾包容,一早就爆,吾使等到今時今日

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:誰是蝗蟲?

係未比人打完劫打完一身話埋你地係狗,我地仲要笑笑口以禮相待?sorry我唔得~寫呢d野既人好明顯好耐冇行出街,同出面脫節.

大宅

張大盜, 你"嫁"左比個有$$老婆就更係口響啦.

首頁

尾頁

跳至