想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回

老公丁丁差,醫生建議做ivf,其實可唔可以試左iui先,ivf實在太貴

男爵府

回覆:ivf or iui

Iui最後都係靠丁丁自己游,如果真的很差,iui都未必有用。

男爵府

dreamy78 發表於 12-2-3 10:05
老公丁丁差,醫生建議做ivf,其實可唔可以試左iui先,ivf實在太貴

D丁丁有幾差, 咩GRADE。
我C6到好差, 洗完丁丁就好D。我都系TRY左IUI先、因IVF實在太貴、如果真系IUI幾次唔得才考慮IVF、始終一次等於6-8次IUI。
同呢段期間、叫C6補一下!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:dreamy78+發表於+12-2-3+10:05+老公

原帖由 patpatbb 於 12-02-03 發表
D丁丁有幾差, 咩GRADE。
我C6到好差, 洗完丁丁就好D。我都系TRY左IUI先、因IVF實在太貴、如果真系IUI幾次 ...
醫生無講咩grade,剩係話要做ivf至會有機會

伯爵府

回覆 dreamy78 的帖子

係囉, 你老公有幾差?
我老公形態只有2%
我自己又做左一次iui, 結果當然唔成功啦
你可以search下bk, 其實丁丁形態差, iui成功率唔會高架
你做多幾次iui, 條數都o係度啦
不過一次ivf仲好啦, 慳好多時間

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:回覆+dreamy78+的帖子 係囉,+你老公有幾差

原帖由 Mochamiu 於 12-02-03 發表

係囉, 你老公有幾差?
其實都諗住5月會做,不過想睇下呢度有無jm係c6 丁丁問題而又做iui 成功左既,ivf真係好貴,有朋友花左2,30萬都唔成功,唉

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Mochamiu+於+12-02-03+發表回

子爵府

好媽媽勳章

IUI 成功機會低, 你問一問, 丁丁有幾差先啦.

伯爵府

我初初都好似你咁諗
正當我考慮做iui時, 比我natural bingo左喎
唉.....
咁又點呀......
唔夠6wk, 小x左, 丁丁形態唔好係會有多樣危機(我ivf后先明白呢個道理)
連囊都見唔到呀
即係個胚胎分裂唔到囉(
結果我小x后, 黎左一次m就急不及待去做iui,
諗住爭取小x后半年時間, 盡快要bingo
講真, 我都抱住幾大希望架
點知......iui當然fail啦
自己收埋自己, 喊左成日呀, 又唔可以o係老公面前喊
費是又比埋壓力佢啦

伯爵府

既然e生都叫你ivf, 你信得過佢, 就聽佢話啦
如果比著hard sell o既e生
就會叫你試幾次iui先啦
幾次iui喎, 個人好傷架

大宅

認識瑞士牛牛第二回

引用:回覆+dreamy78+的帖子 既然e生都叫你ivf,+

原帖由 Mochamiu 於 12-02-03 發表

既然e生都叫你ivf, 你信得過佢, 就聽佢話啦
知道,咁我都係一於5月做ivf ,唔諗咁多,諗住會試2至3次,唔得就算啦

伯爵府

咁你IVF前2公婆做下運動, 睇下中E調理下啦
始終都係一筆大錢, 都唔想白白浪費架MA
做好D預備會好D囉
我係IUI/IVF過來人
到時你有乜問題, 可以問我架

禁止訪問

引用:回覆+dreamy78+的帖子 咁你IVF前2公婆做下

別墅

如果C6丁丁差, IUI機會都唔會高.

好認同做幾次IUI都幾傷架, 金錢上可能平過一次IVF.
但身體上, 心靈上, 都會辛苦. 要承受幾次壓力喎.

我係過來人, C6丁丁差到形態<1%. 其間睇過中醫調理, 以為會好少少, 結果仲差左...唔知點解?!?!?!

後來好好彩, 一次IVF BINGO左.

抽旦是半麻, 唔痛. 祝早孕!!!

伯爵府

回覆 Sincc 的帖子

我IVF前至打完針隔日同C6去跑步(1/2半鐘)
IVF打針期間, 同C6每人每日
一支鮮奶
一支虫草雞精
一個星期煲2次花膠湯
雞旦一隻
C6有飲中藥我就無飲

抽蛋係全麻, 抽完之后痛左2-3日, 但E生會開抗生素同止痛藥比你(我無食止痛藥呀)

男爵府

回覆:Mochamiu 的帖子

你好!
一次就成功?我老公丁丁形態差,好擔心!
你話你有食蛋、牛奶、花膠,係咪都對受孕有幫助?因為我想食下幫助下,但又花多眼亂!我睇的中醫又無講!

男爵府

回覆:Mochamiu 的帖子

同埋我預計六或七月做,請問我宜家可以做什麼?我老公食緊蠔皇素同蟲草丸,我自己睇中醫(不過唔知得唔得)同蟲草丸,有時食下花膠咁。

珍珠宮

Sincc 發表於 12-2-3 11:18
其實成日聽d jm 係不育科check c6 丁丁十個九個差?有冇人試過出去其他地方再check ? 因不育e生當然會話差 ...
我個醫生真係話我老公D丁丁好勁喎...... 係我自己有問題, 佢第一次睇我老公既REPORT都已經話, 我老公既丁丁好好, 所以問題多數係我度~
因為其實報告有寫正常係幾多, 你睇下老公的丁丁同正常差幾多, 就知係咪真係好差, 定係醫生為左生意亂UP了~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

Mochamiu 發表於 12-2-3 13:46

咁你IVF前2公婆做下運動, 睇下中E調理下啦

依家已經每隔2星期去睇一次中醫, 多謝你呀..咁你做ivf 最後有無成功到 ?

大宅

認識瑞士牛牛第二回

小寶貝兒 發表於 12-2-3 18:14
我個醫生真係話我老公D丁丁好勁喎...... 係我自己有問題, 佢第一次睇我老公既REPORT都已經話, 我老公既丁丁 ...

我老公第一次驗時都係好好, 全部合格, 點知去到仁安到驗, 就差到要做ivf, 之後2,3次都係差唔多, 所以應該係第一次驗有問題

首頁

尾頁

跳至