家庭理財

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

本人有廿萬閒錢, 一直都係放係銀行0息口... 見大家都講緊唱人仔做定期收下息對抗下通脹, 我都想吖.. 請問近期有冇邊間銀行人仔EXCHANGE RATE 及定期息口係好D嫁? 見有JM話交通銀行可以做到滙錢去大陸做定期, 成4.X%, 係咪真嫁? 仲有冇咁既優惠呢? 請指教!!!!

男爵府

大陸銀行定期息率係fixed嫁,二年去到4.4%...
http://www.boc.cn/finadata/lilv/ ... 110706_1444098.html

翡翠宮

引用:大陸銀行定期息率係fixed嫁,二年去到4.4%..

原帖由 simplemind 於 12-02-03 發表
大陸銀行定期息率係fixed嫁,二年去到4.4%...
http://www.boc.cn/finadata/lilv/fd31/201107/t20110706_1444 ...
咁我係咪應該係香港中銀申請人民幣戶口 然後叫香港中銀轉去大陸中銀做定期咁丫?

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

回覆:blueblue1226 的帖子

最低幾錢才可轉呀?

瑪瑙宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

tabolau 發表於 12-2-3 14:02
最低幾錢才可轉呀?

好似最少 80000 人仔 !

但香港 BOC 唔想做, 因手續多而香港 BOC 又無著數 !!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 blueblue1226 的帖子

如果你去中銀香港,佢會幫你開一個南洋商業銀行(中國)嘅戶口,之後你就可以匯錢上去做定期。

翡翠宮

回覆:simplemind 的帖子

唔該哂!

大宅

simplemind 發表於 12-2-3 14:42
回覆 blueblue1226 的帖子

如果你去中銀香港,佢會幫你開一個南洋商業銀行(中國)嘅戶口,之後你就可以匯錢 ...

請問點匯返香港?

男爵府

返大陸匯或叫中銀香港幫你填表send上大陸做匯款...

翡翠宮

引用:返大陸匯或叫中銀香港幫你填表send上大陸做

原帖由 simplemind 於 12-02-03 發表
返大陸匯或叫中銀香港幫你填表send上大陸做匯款...
Thanks!咁有冇手續費嫁?

男爵府

佢地話有架,睇你匯幾多落里,但我記得唔清楚,好似$100,000 要$10 上下,要問清楚。

男爵府

回覆:人民幣定期戶口

我啱啱係交通做,你只要滙8萬既倍數便不用收費,到期會自動續,如想攞番d錢,只要在一星期前填表、出示ID card、回鄉咭及存摺便可(沒有交通account要同時申請埋,但要存有至少5千HKD or RMB)

翡翠宮

引用:我啱啱係交通做,你只要滙8萬既倍數便不用

原帖由 國民A 於 12-02-04 發表
我啱啱係交通做,你只要滙8萬既倍數便不用收費,到期會自動續,如想攞番d錢,只要在一星期前填表、出示ID c ...
Thanks!

男爵府

回覆:blueblue1226 的帖子

我驚我聽錯或改政策,如你真的幫襯佢,記得問多佢一次!

翡翠宮

引用:我驚我聽錯或改政策,如你真的幫襯佢,記得

我驚我聽錯或改政策,如你真的幫襯佢,記得問多佢一次!
好的 thank

男爵府

請問是否先要在大陸交通開戶才可以做? 還是可以見證開大陸交通戶口? THANKS!
國民A 發表於 12-2-4 00:06
我啱啱係交通做,你只要滙8萬既倍數便不用收費,到期會自動續,如想攞番d錢,只要在一星期前填表、出示ID c ...

男爵府

回覆:Harebellv 的帖子

只需在香港交通做見證開大陸交通戶口,我不用返大陸做手續

男爵府

引用:只需在香港交通做見證開大陸交通戶口,我不

只需在香港交通做見證開大陸交通戶口,我不用返大陸做手續
Thx for sharing.

男爵府

引用:我啱啱係交通做,你只要滙8萬既倍數便不用

剛問過交通, 佢哋話只可以開戶和錢, 如要攞返錢要返大陸交通辦理, 香港做唔到。

男爵府

回覆:Harebellv 的帖子

下,唔係嘛,咁快改?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題