論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

我只考慮菲傭,我朋友的印印都很恐怖

男爵府

引用:如題

原帖由 nono_chan 於 12-02-03 發表
如題
開始我都有此問題,最後請了菲。

複式洋房

月亮BB 發表於 12-2-3 12:13
我只考慮菲傭,我朋友的印印都很恐怖

點恐怖?

大宅

我都煩緊

nono_chan    發表於 12-2-3 12:33

子爵府

好媽媽勳章

我的經驗係,一定要菲菲

複式洋房

wendy_ho 發表於 12-2-3 12:33
我的經驗係,一定要菲菲

點解丫?分享下可以嗎?

子爵府

好媽媽勳章

你睇下佢地既國家都略知一二啦,以前就話印印可以平d人工,幾差都照忍,只係想買多對手,不過,既然而家一樣價,無理由買隻豬黎激自己姐
雖然我從未underpaid請過工人,亦無扣佢地假,不過我之前請2個完約印印最後都係抄!
我而家用緊既菲菲,好好,有sense,有heart,可惜做埋下星期就走啦,我而家再請,都只係會請菲菲

大宅

係啦,點解揀菲菲?

伯爵府

好媽媽勳章

要看看很多因素,
我以前一直請印,
因為bb細, 老人家會常來,
印用廣東話, 老人家才可溝通;

剛轉了菲,
因小朋友已大, (3,5歲)
有什麼事都可告知我,
可訓練他們一定要說英文,

我現在的菲, 也不是很smart,
但純和勤力, 有common sense

之前用了4個印,
一個用了5年, 其他都係1-4個月便炒!!!!!
用了5年的印, 好smart!

民房

回覆 Beauthappybaby 的帖子

我用緊第2個印傭, 第1個都幾聽話, 用左4年自己要番娘家生仔.

第2個就真係想死, 又唔聽話, 話佢又黑面, 成日沒記性...真係

好彩用到年中就到期lor...

珍珠宮

我炒了4個印,全部1-3個月內炒,有偷野,有貪心,有懶,有黑面...

現在用菲,唔算好勤力和聰明,但最乾淨,整齊,也較會照顧小孩,雖然經常有老人家在家睇住,姐姐唔識中文,老人家也不曉英文,但溝通竟然無問題

大宅

bun會醒d, 不過就自我中心, 唔鬧得, 一鬧就黑面!
印印點鬧都得, 不過真係好蠢, 會令自己好憫, 同埋做嘢唔用腦!

好似尋日攞對襪着, 打開個櫃, 見到一隻黑色同一隻灰色ge襪, 問佢點解會咁, 佢話洗衣機唔夠位, 另外個兩隻今日先洗, 我話唔夠位都唔係淨個一隻襪下話?!?! 咁一係洗一對黑色or一對灰色, 而家各一隻, 我未又係着唔到, 佢仲要答我"係呀", 真係俾佢吹脹!

複式洋房

回覆 wendy_ho 的帖子

Hi, there, all depends.
My comment is old better than young. My Tse Tse is 24, very very bad temper and no manner, rude with big eyes and big teeth. Everytime when she is flat out, she is just like lion to roar. We are planning to fire her b4 her contract due, however the air ticket is over $1200 from now to June12. It is a lot of money to spend for her, 唔順氣!

大宅

還有,我覺得好多印都吾食豬肉,膳食方面好麻煩!

大宅

回覆:請印傭好定菲傭好?

It all depends on luck!

個人覺得菲律賓寸啲小氣啲,印尼純啲

禁止訪問

回覆:請印傭好定菲傭好?

首頁

尾頁

跳至