自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

同埋要幾多錢?

大宅

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:poonsun 的帖子

我都好想知

大宅

好似要補左地價先可以喎.

水晶宮

下?要補左地價先可以?
咁如果係家庭狀況有變呢?例如單身變已婚,加入配偶名呢?

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

poonsun 發表於 12-2-3 11:53
同埋要幾多錢?
你係咪幫「關二嫂」問架?

水晶宮

下?乜原來劇情係咁咩?我唔知架,因我無睇開呢套劇架!

大宅

引用:Quote:poonsun+發表於+12-2-3+11:53+同埋要

原帖由 Anpanmama 於 12-02-03 發表
你係咪幫「關二嫂」問架?

男爵府

好媽媽勳章

加名要補地價...
除名就不用

水晶宮

回覆 灰灰地 的帖子

任何情況下加名都要補左地價先得?

珍珠宮

畀面勳章

想知清楚,最好就係打返去房署or房協問清問楚.
見你一獲打你一獲

子爵府

回覆 poonsun 的帖子

結左婚唔洗加, 房署佢地唔會同你做, 有結婚証書, 樓你己成認佔一半(要補地價先至可以加), 如聯名, 離婚可以去改, 要去房署申請審批, 再去律師樓攪.................如屋主過世可以做遺產丞辨就可以改名......

Ms.Mak  AGREE  發表於 12-2-3 15:04

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要去房處填表加人名, 仲要有合理既原因, 好似結左婚加配偶, 離左婚減配偶等等都可以. 房處批左之後要去律師樓做轉名手續, 及打厘印. 不過如果你層樓有按揭就麻煩好多, 因為你加名要轉埋按. 就算同一家銀行都要當你重新做. 咁你要再去房處申請轉按揭, 同埋要去律師樓攪埋轉按手續. 而律師樓轉既文件都要經房處批核同簽好之後要FILING(要俾錢). 前前後後連律師費, 申請費, 批核費, 厘印費(當層樓只需100蚊厘印計), 存檔費, 大概萬零蚊喇. 未計因新做按揭舊利率同新行率既差距而要每個月多交既利息.

我想生三個  好詳細  發表於 12-2-3 13:55
Latte, 又名臭TE或臭喵

水晶宮

回覆 veronna 的帖子

如果唔使按揭果部分,咁又幾多錢?

kitty0288  你問律師樓+房署申請另收行政費  發表於 12-2-3 16:09

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 poonsun 的帖子

少左一個申請費, 都要萬零架, 不過個"零"少DD囉. 最緊要你個律師收既費用貴唔貴. 一般小極開個FILE都五六千啦. 有相熟可能會平D既.
Latte, 又名臭TE或臭喵

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你打1823啦~費事答錯你~

首頁

尾頁

跳至