家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

大力兄,請問我應該點好?
我已買基金18個月,剛剛今個月cut咗停供,個月供3000x18=54000。而家淨返41500蚊,我應該虧錢12500走,定繼續擺係度等佢升返好?好煩惱呀,又唔知等幾耐先追得返
please help me

3月14出世了,只要呀B身體健康,我就滿足了^.^

複式洋房

引用:大力兄,請問我應該點好? 我已買基金18個

原帖由 samsister 於 12-02-03 發表
我已買基金18個月,剛剛今個月cut咗停供,個月供3000x18=54000。而家淨返41500蚊 ...
咩基金? 有無plan 跟身?

侯爵府

你有冇問清楚cut單可以攞番幾多先? 你帳面蝕左12500,但應該有好多手續費末扣

samsister  個保險話41500蚊,唔知佢扣咗手續費未。  發表於 12-2-3 14:29

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

samsister 發表於 12-2-3 12:01
我已買基金18個月,剛剛今個月cut咗停供,個月供3000x18=54000。而家淨返41500蚊,我應該虧錢12500走,定繼續擺係度等佢升返好?好煩惱呀,又唔知等幾耐先追得返
please help me

月供基金, 頭三年的供款, 大步分係 Agent 的佣金, 你應是帳面損失 20%, 但 CUT 單仲多, 這些呃人月供基金, 供一半年期才可能打和 ..............

如果想知月供基金/儲蓄 同有牌保藥黨無分別,請 PM 留 E-mail 給我 (因太多),看過我把這幾年收集的資料,就知道同呃係無分別!!!

** 請不要在版面留 E-mail !

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我都唔知買咗d咩,所有嘢個保險經紀攪既,冇plan係身。thanks

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

samsister 發表於 12-2-3 14:18
我都唔知買咗d咩,所有嘢個保險經紀攪既,冇plan係身。thanks

月供一定有年期, 否則保險公司呃唔到 $$$ ~~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

其實我已經cut咗份單,唔洗再供,不過未退返d錢,如果而家攞返d錢有41500,如果要賺錢或追平,要等唔知幾耐,所以諗住攞返d錢買股票

複式洋房

samsister 發表於 12-2-3 14:18

我勸你當total loss 算吧啦

男爵府

陪月勳章

你咪蝕得少啦~我蝕得仲金呀~~~~~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

大宅

回覆 回覆:bernardbaba的帖子

吓,咁大獲

大宅

引用:你咪蝕得少啦~我蝕得仲金呀~~~~~

原帖由 queeniechung 於 12-02-03 發表
你咪蝕得少啦~我蝕得仲金呀~~~~~
你最終點呀?蝕住走定等返本呀?

男爵府

陪月勳章

梗係蝕住走啦,係我老公的,我早兩個月都話唔供,佢死都要繼續,好啦,而家真係唔想供,所以咪蝕住走~~~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

大宅

引用:其實就算唔買基金, 我買股票都蝕啦, 所以唔

原帖由 cherryird 於 12-02-03 發表
其實就算唔買基金, 我買股票都蝕啦, 所以唔關買咩, 我基金同股票都唔會再掂lu ...
我呢一世唔會再買基金啦,買股票起碼係自己揀既,錯都係自己揀錯,但發覺基金好似比人厄咁

複式洋房

samsister 發表於 12-2-3 14:33
吓,咁大獲

除非你向保險公司同保監投訴, 再有足夠證據話agent misrepresent, 否則全數取回係近乎不可能.

大宅

引用:梗係蝕住走啦,係我老公的,我早兩個月都話

原帖由 queeniechung 於 12-02-03 發表
梗係蝕住走啦,係我老公的,我早兩個月都話唔供,佢死都要繼續,好啦,而家真係唔想供,所以咪蝕住走~~~:cr ...
唉…大家同病相連,不過我諗仲有好多人都係咁。

大宅

大力大力有事請教,買咗基金18個月虧咗$12500,應否取錢走。

我仲有一份幫恆生銀行,月供600左右,已供一年多,但要供十年,冇利息既,係住院現金保險,不過應該唔會cut

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

samsister 發表於 12-2-3 14:42
我仲有一份幫恆生銀行,月供600左右,已供一年多,但要供十年,冇利息既,係住院現金保險,不過應該唔會cut ...

係住院現金保險 就留住佢 ~~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

samsister 發表於 12-2-3 14:22
其實我已經cut咗份單,唔洗再供,不過未退返d錢,如果而家攞返d錢有41500,如果要賺錢或追平,要等唔知幾耐 ...

你問一下你 Agent , 如果而家攞返d錢 應該無 41500, 這條數係未計你甘多年管理費....

如果你唔取返錢, 結果最終係比間公司,每年收 4 -5% 手續費, 陰乾你本金 ~~

買基金真係好傷

首頁
12345...8

尾頁

跳至