自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係萬O換左個孖人不銹鋼鍋,用黎煎左一次野(幾好,唔痴底),之後即用暖水+少少洗潔晶洗,但洗完個鍋有D彩虹咁既色,仲周圍都有D白白地咁今日再洗多次都係咁....有無害GA?我之前未用過不銹鋼GA~~有無人知點解?HELP~~

子爵府

回覆 Ceci2011 的帖子

你用百潔布加洗洁精打圈擦洗一次嚴重要大力d擦,然後再用布加小小洗洁精再洗多次就ok喇. (因為就咁用百潔布會有一陣鐵锈味同埋用白紙抺時會發現有黑色,可能係大家磨擦既化學作用)

Ceci2011  百潔布會唔會整花ga?  發表於 12-2-3 18:36

伯爵府

題外話, 請問係咪玻璃蓋果隻鑊呀!!!
請問有冇試過用來蒸雞呀, 驚 "come" 唔到隻雞, 所以我留番o左以前隻鑊o既蓋.

Ceci2011  我係換左299個煎炒鍋  發表於 12-2-3 18:38

伯爵府

同埋唔知知萬寧 d 印花係咪已經換完喇, 換孖人牌o既產品都完滿結束喇. 我仲有印花剩,

Ceci2011  印花派曬喇,但唔知換拎日期到幾時  發表於 12-2-3 18:41

男爵府

回覆 Ceci2011 的帖子

你試吓用個鑊煲d水,水滾就重復你既清潔程序,不過建議都係買返支buffalx專洗不锈鋼既清潔劑(好似Gif咁,但寫明non-toxic),每次用完鑊仲熱加熱水洗,唔好咁快用凍水沖住,嫌唔夠乾淨就加果支野洗,咁就又快又乾淨又慳水。

伯爵府

用力洗

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ceci2011 發表於 12-2-3 15:38
我係萬O換左個孖人不銹鋼鍋,用黎煎左一次野(幾好,唔痴底),之後即用暖水+少少洗潔晶洗,但洗完個鍋有D彩虹咁 ...

彩虹﹣﹣>好似好肥油咁

子爵府

鋼鑊不怕花架喎~~如果你咁怕你就去買支專洗不锈鋼既清潔劑洗囉, 不過我又唔覺得好好用.

首頁

尾頁

跳至