跳至

首頁

尾頁

水晶宮

慶幸能在加拿大生活,雖不太富裕但仍感滿足實在,沒受過歧視冷眼,身體的人和物都那麼和睦太平,小兒的學校、老師、同學都是令人滿意舒服,他一下子就能適應"容"入,(he's the only Chinese in school), 不過他對學中文還是有點抗拒,想到這裡,我不迫他了,讓他做個切底的canadian吧!多謝您love you canada!!

大宅

請問你住邊區,好住嗎?

水晶宮

引用:請問你住邊區,好住嗎?

原帖由 shunshunma 於 12-02-03 發表
請問你住邊區,好住嗎?
我住在BC省溫哥華隔離,去vancouver要30至45分鐘車程,不過10分鍾車就有大型唐人超市,我自己超中意呢到,中國人唔多,見到的都是識芵文斯文有禮的,如你不yim氣,我可講些基本好嘢你知,
Let me know if u want to know more

別墅

回覆:BBgaga 的帖子

BBgaga,
可以講下那邊的好處嗎?生活費大約多少?我們一家四口考慮到溫哥華還是多倫多!
Thanks

禁止訪問

水晶宮

引用:BBgaga, 可以講下那邊的好處嗎?生活費大約

原帖由 agogogirl 於 12-02-04 發表
BBgaga,
可以講下那邊的好處嗎?生活費大約多少?我們一家四口考慮到溫哥華還是多倫多!
Thanks
呀仔訓咗覺,我終於有時間
其實我想講的好處都是人際之間的好處,由我初黎步到的welcome newcomer program,到奶奶患病不良於行的醫療服務,再到我生B姑娘親身上門為bb度高磅重,我嘅待遇都是良好的.....等陣再講 老公叫我

水晶宮

引用:Quote:原帖由+agogogirl+於+12-02-04+發表B

原帖由 BBgaga 於 12-02-05 發表
呀仔訓咗覺,我終於有時間
其實我想講的好處都是人際之間的好處,由我初黎步到的welcome newcomer p ...
Ok 至於生活費......佔最大應係住屋1k-2k不等 視乎要求吧......跟住....吃+燈油火立電話電視粗粗地又千幾,供車、保險、汽油又一千,醫保+細路學嘢又幾舊.....

水晶宮

引用:我都想知,+因打算比小朋友去加拿大讀書,+是

原帖由 chansuifong 於 12-02-05 發表
我都想知, 因打算比小朋友去加拿大讀書, 是否多華人的地方都好像香港甘死讀呢? 好驚一樣, 因為一放學就要補 ...
我都相信放學後去補習的人有多冇少,不過一定不象香港般辛苦,至小佢地冇大多的家課。他們自小注重培養學習興趣,有興趣自然會努力學習,加埋家庭教育,週圍環境,清新靈靜,小物質小引誘,對小朋友學習很有利啊。至於華人區讀書至驚係搞到d英文唔夠好咀,佢地通常群返d同樣,睇你帶他來讀書原意是什麼了

禁止訪問

水晶宮

回覆:jl009 的帖子

Thank you!! U r in Vancouver too?

首頁

尾頁

跳至