自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

母親唔俾個女嫁!

我好大壓力呀!! 亦越來越討厭我媽.

男友的媽媽由外地來港,想約我媽飲茶. 點解一件咁普通正常既事都令我咁困擾!!
一日都係我媽. 我係單親家庭又點喎,我係大女又如何,我仲有個細佬讀緊書又點.
有個親戚提到我幾時拍拖結婚,我阿媽竟然係話最好幫多屋企幾年先.
我2006年 就28歲啦!! 邊有一個阿媽唔想個女嫁!
人地d阿媽 o係個女28歲會催佢拍拖結婚,旻個女心急.
我阿媽竟然係"等多幾年先".唔想個女嫁!給我壓力!
我自問係一個盡責既人.一路我都有俾家用,養屋企,屋企移民既律師費機票全部都係我出既.但係我阿媽就一直認為我係一個唔顧屋企,外人親過屋企既人.
我阿媽真係好煩.好自私.
對親家不是一件很開心的事嗎??點解我反而咁 大壓力,咁煩?完全唔敢同阿媽講?
個女有男朋友,有拖拍,唔係阿媽值得開心既事咩?點解反而我呢個女係要刻意隱瞞???男友成日都叫我約阿媽飲茶?我只能常常借辭說阿媽唔得閒作推塘.拍左成年拖,都唔敢帶男友見屋企人.而我阿媽,我估佢應該feel到我拍緊拖,但點解呢個阿媽從來唔會叫個女帶男友返屋企見下?! 好明顯,我媽根本就唔願意我拍拖,要我永世養屋企!! :cry:

大宅

Re: 母親唔俾個女嫁!

下次你阿媽同你咁講:「你叫細佬簽份保證書,我第日嫁唔去,佢唔娶老婆都要養我!」

我的女兒叫瑩瑩,2004年6月6日出生。 她是媽媽的洋娃娃;是爸爸眼中的頑皮女; 是麻麻的傻妹豬;也是爺爺的活寶貝! :-D

侯爵府

醒目開學勳章

我 feel 到妳媽媽好似偏心妳細佬.

妳細佬是否讀緊 大專/大學? 佢個人本身醒唔醒目? 孝唔孝順? 獨立嗎? (如是就可放心去嫁, 否則妳呀媽都可能冇安全感, 先至咁反應!)

複式洋房

我細佬讀緊大學. 醒唔醒目?一般啦.

宜家男友阿媽遠道回來,一場返到黎,想約我媽飲茶.我都唔知點算. 我連男友都無同我媽飲過茶.....

點解咁普通既對親家我會咁煩..........

複式洋房

我已前有個鄰居又係咁, 個姐姐帶男友返屋企, 想話結婚, 唔比, 又係話要佢賺錢養家,仲要拱在外國留學個細佬, 後尾佢地散左, 個姐姐無再拍拖
一年又一年, 個細佬在外國畢左業無返港, 在外國工作, 仲娶埋鬼妹, 生左2個, 無供養過父母
個姐姐e+依然同父母一齊住公屋,獨力養家, 做左老姑婆

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

方法1:依家開始唔好再比錢佢,話要儲錢結婚,結左婚先再比錢佢~
佢會諗:與其養你,不如你快快趣趣嫁左去算啦~

方法2:秘密結婚~
唔好擺酒,搬出去話同男友同居~

方法3:奉子成婚
呢個最有效,不過最好喺有左3個月之後先同呀媽講,
冇得叫你落丫嘛~

其實以上嘅方法都唔係咁好,
你直接同呀媽講話自己拍緊拖仲好啦,
我覺得你呀媽偏心,佢唔想你細佬咁辛苦搵錢~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

你咪同你阿媽講,結左婚都會比家用law!
可能佢擔心你嫁左唔會比錢佢~
咁佢地點算~
佢想等到你細佬做埋野,你先結婚~
你阿媽係自私~不過都唔係冇佢既理由~
坐低慢慢傾la!~

大宅

會唔會你屋企因為""單親家庭"", 所以你媽咪對男人失去信心. 兩母女坐底傾清楚, 有邊個母親會唔愛護自己仔女.

侯爵府

醒目開學勳章

妳媽咪有冇傾得埋的朋友/親戚/姊妹, 可以試下搵佢地幫手了解下及tum下妳媽咪去飲呢次茶.

hahaicebbb 寫道:
我細佬讀緊大學. 醒唔醒目?一般啦.

宜家男友阿媽遠道回來,一場返到黎,想約我媽飲茶.我都唔知點算. 我連男友都無同我媽飲過茶.....

點解咁普通既對親家我會咁煩..........

複式洋房

如果真係可以傾就話o者.

我媽係一個認為自己諗法是對的既人.
最簡單,佢每晚都會十一,十二點鐘好大聲傾電話(大聲到我o係房傾手提,同我傾手提既朋友都聽到我媽把聲),但十一,十二點鐘我多數要訓覺,因為我工作常常對電腦,對眼好倦.我媽咁大聲講電話,我真係有時會訓唔到. 咁我咪叫我媽講電話細聲D,根住佢會話"講電話都無自由".....

仲有. o係佢心目中. 俾家用係要俾人工既一半. 當然我一定唔會俾啦. 宜家做工,又要增值. 俾左一半人工我媽,真係乜都唔駛讀唔駛諗.

我以前有做暑期工,賺d錢自己用(我讀大學時一蚊都無駛過屋企,睇醫生,買書...都係自己/政府資助).我阿媽認為暑期工既錢要俾晒佢. 幸而我堅持,我先至無俾到我d辛苦暑期工錢佢,自己先至有得駛,有d錢儲下.

複式洋房

我爸爸o係我細個時死左. 我地唔係離婚o個種單親家庭.

有時真係想.不如自己靜雞雞去簽左字就算,咁我媽想唔俾都唔得.
不過,我都無同男友講過我媽"幫多幾年先"呢件事. 我男友大我十年. 2006年他是38歲了. 仲過多幾年先.....? 我都唔敢同佢講.

karench999 寫道:
會唔會你屋企因為""單親家庭"", 所以你媽咪對男人失去信心. 兩母女坐底傾清楚, 有邊個母親會唔愛護自己仔女.

侯爵府

醒目開學勳章

ICE,

OH, 妳媽咪好保自己, 她是個極之自卑之單親媽媽. (好介意人地尊重佢)
金錢價值觀比好多事更重!

我當年媽咪(爸爸仲有返工)都只是要我三份一人工做家用. 如果俾一半佢, 佢係唔係同妳儲嫁妝先? (好似同D囝囝儲老婆本呀?)

如果關係咁差, 不如考慮下先斬為奏! (因為妳都唔細, 有好CHANCE, 男友又好 又夾, 不要錯過!)

因為我覺得女人最大的幸福就是嫁個好老公, 有一個好家庭 (有小朋友更加完美!)

WITH WARMEST REGARDS,

YUKYUK

大宅

可能"幫多幾年先"係藉口, 唔捨得你嫁. 我朋友為0左結婚佢亞媽反面, 佢亞媽仲話結婚0個日唔會到, 相方家長冇見過亦冇坐底傾過. 結婚個日唔係有到. 結婚後佢亞媽日日喊0左成三個月, 因為唔捨得個女.

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

但我就持相反意見bor..

我覺得你阿媽似重男輕女bor, 咁你細佬份暑期工又有無俾一半你阿媽先, 你咪話囉, 既然當年你都可以自己搵自己食, 咁你細佬都得架啦.... 佢咁大個人, 都好應該出返份家用啦

但有時, 父母會忘記左, 佢唔係我地既支配者, 宜家唔係養隻狗, 你話俾手就俾手, 我地都有自己既人生, 宜家唔係唔養佢, 只不過係要結婚o者, 家用不變架, 我覺得佢無為你著想bor..

講真, 宜家拍拖咋嗎, 出黎飲餐茶幾閒得架, 如果佢咁都反對, 我覺得佢太保護自己囉.. 就連自己既仔女都信唔過咁, 有時, 唔係話阿媽就大晒既, 你要俾佢明白, 你係可以一d家用都唔俾佢, 就走左去結婚, 等佢明白中間既利害關係先得, 我覺得可能你地由細到大都慣左聽阿媽話, 所以個阿媽乜都話晒事, 但宜家你都要為自己著想下, 如果軟既唔得, 硬既都要黎架啦, 正常人知道以後無左財政來源, 都會將就一下既
要知道香港幾多女仔係三十幾歲都無拍拖, 無結婚, 大有人在
d好既男人又5見晒, 俾人book晒, 5係就返大陸娶晒老婆 .....

講真, 我都半個單親家庭, 我阿媽好為我地著想下, 雖然唔係好識教女, 但都算係為我地

公爵府

牛年勳章

或許我都想講下一些意見

我有一姐, 一弟, 一妹, 我記得15歲附近, 媽媽已經講明, 一定要過25歲先好嫁, 我和姐姐都在18-20 歲其間拍拖, 直到姐姐25 歲, 就決定結婚, 26歲嫁, 我好記得我媽媽一聽到姐姐叫結婚, 就已經好失落, 真是開始睡得唔好, 時常和我傾訴, 好擔心, 佢說唔係唔喜歡個男仔, 而是唔捨得個囡, 婚後她仍未能睡得好, 我好明白媽媽真會不捨得女兒嫁.當然她亦會擔心她們的將來.

我覺得妳媽媽好明白根本唔可能要求妳婚後照俾幾多家用, 但她沒有妳, 就會無左支柱, 不如考慮下, 同媽媽說, 我已經拍拖一年幾, 打算2 年內結婚, 在細佬未出身之前, 我就照俾XXXX家用妳, 當細佬出身, 我都應該有小朋友, 需要一些錢為我的將來打算, 就唔可以再SUPPORT 咁多, 而且細佬有野做, 錢已經唔再是問題了, 咁可能大家派哂定心丸, 會好D, 另外如果真是有小朋友, 妳可以考慮俾媽媽揍, 咁又可以俾錢佢, 又可以時常見媽媽, 可能對妳們將來, 都是好事, 唔好諗媽媽偏心, 佢不竟好辛苦揍大妳倆, 他日妳生小朋友, 就會明白養大小朋友, 絕非易事. 另外妳從沒有提過有男友, 媽媽都唔會叫妳帶朋友上來見佢, 仍可能覺得妳未去到見家長地步, 咁咪唔出聲, 這樣野應該是妳自己提出, 唔係媽媽要求的, 妳考慮同媽媽說, 我想帶個男朋友上來食飯, 佢就會明白了 :wink: :wink:

男爵府

我好明白你嘅感受, 因我都係單親家庭長大, 仲要係我阿爸有外遇同阿媽離婚個隻。 我阿媽都係自細要我地出黎做野比錢養家, 你都好可以讀大學, 我就唔可以, 只可以中五畢業後讀多一年t.i.咋, 我明明係夠分數都不可以讀預科, 之後被迫一定要出黎做野。

我阿媽係煩事向錢看嘅人, 由我地初初出黎做野開始, 佢都係要我地份人工嘅一半, 咁當時我地就報細數, 當比左一半佢就算, 到結左婚之後, 我就真係比少左家用佢喇, 一黎細佬搵得多, 比最多佢, 二黎我都要為自己打算吓。

佢講就講係幫我地儲嫁妝, 但到我細妹結婚時, 想問佢借錢買居屋, 只係借10幾萬做首期佢都唔肯, 所以基本上d錢到佢手, 係唔洗諗有得回頭. 我阿媽都係重男輕女, 全家只得細佬一個讀到大學.

到我生左個囝, 佢都冇話點幫手, 出黎睇吓個孫仔都少之有少, 成日話自己好忙, 唔得閒, 但佢係唔洗反工架, 我唔知佢忙咩, 所以我唔覺得佢係唔捨得我嫁, 佢唔捨得 d 錢多 d。

所以呢, 你阿媽都係煩事為錢看的人, 你大可開心見誠同佢講, 就算我結左婚都會比家用你, 你唔洗驚, 我諗佢心會定d.

大宅

講得啱既, 如阿媽係money mind, 真係同佢講錢就得架啦, 你又唔係果d唔理屋企人既人, 你並冇對佢地唔住, 所以你應有乜就講乜

至於話唔捨得你....我有d hesitation, 唔捨得都要嫁架啦, 唔通一世陪住爸爸媽媽.....你又唔係嫁左就一去不返.....

大宅

我都係單親家庭... 仲要得我一粒女添
我阿媽就相反... 成日都好想我嫁...
我自己就唔多想結婚住反而 (我27歲lu)

民房

Sorry,睇完你呢段野,希望你唔好介意我直言,我覺得自私既係你。你下下計住每月俾幾多$亞媽,你有無諗過你細個過時佢為你付出過幾多?為咗你兩姊弟佢付出過不少心力同時間,你認為你每個月既家用可以彌補到咩?我都係過來人,我細佬都讀緊大學,我媽驚我細佬第日還$辛苦,仲無申請政府資助,細佬學費由我俾,每月俾既家用多過三分二月薪,我一d怨言都無,大時大節&亞媽生日都會買禮物&俾$,總之亞媽開心,做女既都開心。
你而家拍咗一年拖,就諗住結婚離開亞媽,睇而家情況,婚後,分分鐘你會更少見亞媽。細佬仲讀緊書,即使做part-time,收入都有限,如果你結咗婚後,支出一定多咗,咁你就俾少d亞媽,你有為你媽生活諗過嗎?而且你o地只拍咗一年拖,我諗你媽都係想你o地相處耐d先。
如果我既意見你唔同意,希望你真係唔好介意,我只係有感而發,如果你覺得我呢種係愚孝的話,但至少問心無心愧吖 !

首頁

尾頁

跳至