夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我好擔心我老公佢......

我好擔心我老公佢...
我係一個普通文員一個,搵錢又唔多,我地以前曾經因為佢理財不善,有過好多磨擦,雖然佢而家已經好似改善咗理財上的問題 (起馬每個月有少少家用比我,曾有年幾無比過)。 但我同老公年齡差唔多 ,而家佢又正值盛年,份工一個星期又要番大陸三日(即日來回個種,通常都可以同我食到晚飯),但最近佢份工又要佢連續係大陸兩日,我地又未有bb,我又擔心我老公佢去滾 ,又擔心佢理財又會再有問題 , 又擔心我地份工唔知點....
各位姊妹妳地話我應該點好?

大宅

Re: 我好擔心我老公佢......

無得擔心太多,同你老公傾吓................

洋房

大前是係,千萬不能有bb,否則問題會以倍數增長,到時你更加應付不到。

其他的,沒錢,可以慢慢挨;不懂理財,可以慢慢教;怕佢去滾,你地感情好大家有溝通佢愛你比愛自己多咪唔會去滾囉!

切記,唔好諗住有左bb會改變一切會令佢長大,等你地學懂一個家既互相配合及運作再打算將來,一步一步來。
     沒有原因 為什麼一定要有原因        有人到了七十歲還問原因

珍珠宮

擔心黎都冇用~
因為佢要攪,你點驚都冇用~
不如比多點信心la!
理財方面,我真係唔識~keke~

男爵府

佢要去滾, 就算佢係hk都一樣有機會做到, 你唔需要擔心呢樣野,因為擔心黎都冇用, 反而儘量同佢傾多d關於$方面,o我佢多d, 等佢有個責任心重d, 希望佢識唸會慳一d....咁大個人,唔係細路仔一個,要control佢仲難過湊細路仔lor!
該用戶已被刪除

大宅

agree 千萬不能有bb
劉口瑞 寫道:
大前是係,千萬不能有bb,否則問題會以倍數增長,到時你更加應付不到。

其他的,沒錢,可以慢慢挨;不懂理財,可以慢慢教;怕佢去滾,你地感情好大家有溝通佢愛你比愛自己多咪唔會去滾囉!

切記,唔好諗住有左bb會改變一切會令佢長大,等你地學懂一個家既互相配合及運作再打算將來,一步一步來。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

你應該同老公傾下囉^o^生bb仔尼樣野睇定d先^o^如果男人要滾就真是邊道都得^o^唔一定是大陸囉!! :lol: :lol:
在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄,會是我最大的痛苦.
當我要捱過最辛苦的歷程時,請千萬不要說:「我不忍心看他。」或者「讓我不在場時才發生。」
只要有你和我在一起,所有的事都會變得簡單容易接受。請你永遠不要忘記,我愛你。

大宅

不如試下同佢傾, 睇下佢公司可唔可以唔好係上邊訓, 即日來回囉, 你喺屋企得一個人好驚ka.......辛苦d之嘛, 我自己本身都唔會比我老公上大陸做野ka, 我對大陸大陌生啦 :-x :-x :-x

大宅

擔心唔到咁多, 咁大個人, 可以控制都自己

翡翠宮

咁你自己有無野做架 無野做的話咩做跟得夫人, 順便上去行下, 按下摩囉

子爵府

好媽媽勳章

如果老公成日返大陸...你咪多d打電話同佢傾下偈...關心下佢...到你得閒個陣時...咪上去陪下佢...有陣時夫妻之間除左溝通之外...仲要係信任呀...

[url=http://lilypie.com][img]

洋房

邊樹擔心得咁多?!

與其花時間精神去擔心咁多野,不如好好為自己計劃一下,然後再同老公商量一下你嘅計劃同你地嘅將來,佢未必完全同意你嘅想法,但最起碼讓佢明白你點諗。

別墅

睛靈勳章

你千萬唔好為左擔心你老公因為上大陸工作令關系改變而生bb , 你睇番各位mami既經歷 , 你會慶幸你地之間仲未有bb這個大問題 ! 抽時間同你老公溝通下啦 , 可能你會發現你既擔心係多余 , 可能佢會話比你知 "其實我都唔鐘意返大陸做野 , 正考慮緊同公司講唔做 , 只係怕快到年尾 , 而家走就什麼都沒有 .... " 呢
~ KIT KIT & KIT KIT DADDY , I LOVE U ~

洋房

呢D野都唔驚得咁多, 不如諗下點樣令到老公成日掛住自己囉, 對佢好D, 煮番兩味, 扮靚D, 成日比驚喜佢, 花D心思, 等佢成日都掛住番HK, 咁咪冇咁易出事囉!! ?-(
需知道, 未結婚時就係個男人設法TUM掂個女友留在身邊, 結左婚, 就係個女人設法留住個老公o係身邊啦, 明唔明呀!!! :idea: :idea:

別墅

好多謝妳們的意見,看了後我大概知應該點做,同心裡亦覺得舒服些了。再次多謝各位mami。

別墅

其實彼此多溝通先至重要, 唔好大家估估下, 因為始終都唔係真係面對到問題, 家庭係2個人, 要2個人建立, 所以最緊要係大家都有個心去建立個家, 大家不妨增加情趣同埋多d溝通, 少d頂頸, 費時佢覺得係大陸仲好過係香港, 你個時仲驚!!

首頁

尾頁

跳至