親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 十二月會去東京, 想請教

dear all,

請問各位, 由成田機場去池袋, 唔想塞車又經濟, 搭什麼transport好呢? 係日本, 係咪有類似儲值車票用架? 咁係香港買定, 定係日本買呢? 可以用幾耐呢? thanks!

大宅

Honeybee
係 ec2japan 睇行程同問搵 details 野好d,不過我地又大又細,去得邊丫.

>>幕張 Gardern Walk oulet 買波shoe 舊款平?
呀妹買 adidas 舊款.其他野就 so-so 啦.

>>由成田機場去池袋, 唔想塞車又經濟,
>>搭什麼transport好呢?
搭 Skyliner 係 日墓里 轉 山手線 最平.(1hr 一班)
其次係 Narita Express 去 Shinjuku 轉 山手線. (班次少)

>>係日本, 係咪有類似儲值車票用架?
>>咁係香港買定, 定係日本買呢?
有 susice 卡,詳細不明,去 ecjapan 問好d .

公爵府

好媽媽勳章

Skyliner 唔係最平, 要1,980 yen 約54 分鐘
最平係 京成電鐵 特急列車(Keisei Narita)1,000 yen約78 分鐘
兩者都要在日墓野轉山手線

Skyliner網址
[url=http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/accessj/index.htm ]http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/accessj/index.htm [/url]

京成電鐵
[url=http://www.keisei.co.jp/ ]http://www.keisei.co.jp/ [/url]

大宅

Yeah, u r right. 日墓里有自動電梯轉 JR,
JR 果邊要搵自動電梯 or lift.唔難搵的.

京成電鐵最平,一定要坐特急,站站停好甘.
京成電鐵 同 Skyliner 分別在於.
Skyliner 全車指定席,有非吸煙車卡,京成電鐵 普通車卡
Skyliner 有放行李位的地方,京成電鐵 普通車卡
Skyliner 1 hr 多 d 出到 上野,京成特急要 1.5hrs

如果帶小朋友,
以舒適計:搭 bus 最方便 -> 怕塞車: JR Narita Express -> Skyliner
以便宜計:京成特急 (帶小朋友就唔好喇) -> Skyliner + JR -> JR Narita Express or Bus

講下經歷,舊年10月,離開 Tokyo 時,遇著打風 (馬鞍),Skyliner 下午停駛,因為早上已經買左 tickets,而我地一行6人只係早 10 mins 到達車站,係車站上,只見個 staff 用手打 cross,其他野就唔識講,其時我地好急,唔知點萛,係閘口以現金回水俾我地(Skyliner 既特急費),眼見只有 1 mins 追 京成電鐵特急車,好鬼狼狽.

之後係班特急車上,企左 1 hrs+x mins,去到 terminal 1又冇flight 番香港.

Click 當日狼狽的日誌

Phoebe,
睇緊妳個 geocities... 好正呀!不過yahoo d 相已經睇唔到 :-(

大宅

pheobepheobe,
我從你的geocities日誌見到你的小朋友要買jr票, 想問下幾多歲就要開始買票?

大宅

pheobepheobe,
多謝你既意見呀! 等我慢慢研究下應該搭?車先.

大宅

Honeybee,
JR-East 果 web 有寫 兒童,幼兒,嬰兒 各種分別的收費.
Click “成人”和“儿童”的划分如下:

公爵府

好媽媽勳章

rossikwan,
d 相開唔到? 等我check 下先.

Honeybee-0211,
日本under 六歲唔使買車飛, 除非私營機構, 例如由新宿去disney 既巴士就要買飛啦.

大宅

rossikwan & phoebepanpan

thanks!!!!

大宅

唔好客氣,幾時出發呀?行程同交通搞晒未?

大宅

想問下响成田去池袋點樣搭車係最平同點搭呀? 麻煩教一教我呀, 我第一次去日本咋~!

大宅

上野個動物園係唔係可以行一日架? 大唔大? 我諗住一日去上野shopping + 去動物園, 夠唔夠時間呢?

大宅

我下個星期就出發啦, 麻煩大家幫我睇睇個行程得唔得, 我會帶埋bb去! 我老公指意晒我, 我又未去過~~~! :-(

1 day - 14:25到成田 --->入住池袋sunshine city, 去到酒店(唔知會幾多點?), 放低行去酒店附近行下
2 day - 築地 --> 銀座 --> 新宿 --> 吉祥寺
3 day - disneyland
4 day - (呢日咁樣安排唔知夠唔夠時間? )上野恩賜公園, 動物園, shopping
5 day - 留番响池袋行下, 2:30起程去機場, 搭18:45班機返香港

大宅

rossikwan,
我下星期就出發啦. 其實真係唔知點安排交通係最底. 行程如下請多多指教:-

day 1 ~成田空港~narita express~新宿晚飯
day 2 ~早餐後jr橫檳~拉麵博物館~午餐~八景島~橫檳晚飯後回新宿
day 3 ~早餐後jr往disneyland~全日活動後回新宿
day 4 ~築地早餐~台場~toyota showcase~6pm後大江户溫泉~晚餐~回新宿
day 5 ~早餐後check out~jr上野放底行理~上野動物園~午餐~上野買手信~4pm skyliner 往成田搭7pm機.

:mrgreen:

大宅

PakYuMom

大宅

你真係好想去拉麵博物館呀? 我去過但真係好失望, 冇乜野睇拉麵又唔好食. 情願去橫

大宅

bybyma, honeybee00211,

bybyma,

我知築地要好早起身, 7:30去門得唔得呀? day 2 你應為好密呀? 有無提意可以點改呀?

我又唔想去disney嘅第二日去築地, 我諗去完disney一定好攰~!

係呀! 去上野橫丁度係想買手信, 同睇下有無生果可以買番嚟香港, 所以放响最後果日

大宅

PakYuMom,
Make sure you check the day if 築地 opens before you go.

bybyma,
Really that bad? I don't have much expectation personally but my hubby would like to go... anyway thanks for your comment... I shall tell him your comment.

大宅

PakYuMom,
我覺得第二日去築地會累D係因為第一日BB坐完飛機, 同埋D時間唔同哂係屋企, 通常都會累D, 我個囡第一日去到係酒店即刻就訓左, 跟住果朝都訓到成九點要我地嘈佢先醒.
你可以係銀座,新宿同吉祥寺入面揀兩度去, 咁會舒服D.
我以前兩個人去都會安排得好密架, 不過帶埋BB就唔得lu!
以前我都有去ヤф橫丁, 但之後都冇去lu.

大宅

我未去之前係佢個網度睇都好吸引, 好想去, 仲話比老公聽一定要去添! 點知去到行左我林15分鐘到, 食左兩碗拉麵就即走, 仲比老公笑添呀! 我情願去橫

首頁

尾頁

跳至