自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

其實都考得好好喎

男爵府

回覆:嗚...阿女班主任講到阿女考第尾

我覺得根本d exam papers 太淺,個個都咁高分,咁樣比較成績太冇意思。你地學校嘅制度好有問題!

伯爵府

影雪 發表於 12-2-11 10:37
我女(小一)17號先派成績表,但之前班主任話佢成績退步左(好似考第尾一樣),仲要係班公開邊幾個同學退步左,講 ...
既然你覺得OK,就唔需要在意班主任講乜.

咁你囡囡有無覺得唔開心? 佢無事就得啦! 你唔需要因為佢比人彈而為佢唔開心,佢退步咗係事實,比佢自細習慣下呢D壓力係好事,大個咗出來做嘢,做得好好都可以比人彈架啦!! 唔需要太在意,盡咗力問心無愧已足夠.

班主任咁講不一定係投訴(視乎佢用什麼態度講出呢件事),可能佢只係提出問題,等屋企人注意如何防止再差落去.

E+的學校成日都測驗考試,你個女E+先考咗2次,以後仲有大把考試機會,慢慢你會習慣,不需太緊張.

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

已經好叻啦....唔使唔開心啦

伯爵府

影雪 發表於 12-2-13 08:48
阿大我完全可以平常心,就算佢真係考尾幾,我都可以照頂住,同c6死都拗返生
但阿二(小一呢個)完全係因老師有點 ...

把口生係人地度,控制唔到人地講乜,老師話佢差但仲有大把屋企人支持佢.
唔可以因一個人講負面嘢而放棄自己,呢D係心理質數問題,要從細個時開始教育.

你唔鍾意老師係我地大人的問題,不要因此而影响小朋友... 間間學校都有差和好的老師, 去到邊度都係咁, 如果你小朋友知你唔鍾意老師,咁佢好自然會唔聽老師話,咁落去佢會連操行都差,間接害咗小朋友.

所以我只會教小朋友,無論點都要努力和服從,才叫一個乖學生 (背後去同校務處/校長解決問題係大人的事),我唔會比小朋友呢D嘢..

首頁

尾頁

跳至