家庭理財

跳至

首頁
45678...30

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:claudia+發表於+12-4-6+17:51+忍唔住

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sai_sai 發表於 12-4-6 21:45
我都妳一樣....都係擔心信晒佢講o既人.....斷晒 d 保單後出事就麻煩。

我印像中....早排有個 post 話聽大 ...

AIA 101中招

http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11930590&extra=page%3D1&page=1

BY :
lskao

買左1個半月。買時說有special bonus。經紀說30年期bonus較多。就算20年後cut 單要扣錢都應該可以打和。但最近仔細睇清楚,經紀無講這個所謂扣錢,便是基金提取費用。連最初供款也要扣。延長年期的話即是說cut單的費用會大升,10年後cut單將只收得3成。如果繼續供到2.5年初始期滿,總共要比US$19K。等10年後取回3成則蝕US$13K(仲要假設無驚無險,每年回報夠cover手續費6%)。如果這一刻放棄,則蝕US$8K。欲哭無淚!
請問有無救命方法?救人一命,勝做7級浮屠。

------------------

By : yuenyipkim

見到這裏咁多投資專業者, 希望你們給些意見.
買了101死亡計劃10年期, 巳經供了4年, 應該cut 還是由得它但唔再供, icp而家cut實無晒, 由得它6年後可能有"靜"?

月供$2000, 現在值$111,000. 真係好鬼火, 一年扣四次錢, 每次扣差不多一千

--------------

By : 沙文

只供了一個月當然即cut啦,,AGENT都唔洗見架啦,打上CS cut左佢啦,
你已比我幸運,當日我信錯人,個AGENT老點我最低入場費係1800美金,白白等了一年CUT單,最後收返6蚊美金,仲係支票,為了六蚊美金要我開個外幣戶口,當蝕埋俾佢地,無去開,AGENT不可信,101根本就係保單,並非投資單
,
加入保險成份,佢地先可以sell出去
,
佢話見你就唔洗架啦,盞俾佢地講多兩講你心軟

我買在 AIA...........唔知仲供唔供好呢?
我買在AIA 3年幾, 供30年, 每月約$1,700.....有個朋友同我講話AIA間公司之後唔睇好, 收費又唔平, 又過在CIP, 叫我唔好再供,由個A/C 有BALANCE係度.......之後拎原本供既錢買股票好過.... 各位有咩意見呢???? 如果我唔再供得唔得家..... 30年之後會唔會比佢扣哂D錢家???
--------------------
By : littlekwong

供左5年,蝕2萬離場,但換來將來25年開心

---------------------

你都供左七萬蚊喎.
又供滿A戶口,呢個戶口根本就係全期最低收費
,
中期斷供都照扣30年費用
,
俾著我都唔會再供,蝕七萬好過俾佢地長期陰干

---------------------
假設 20090202 戶口價值: 1700 x 12 x 3 = 61200.
停供之後的每月收費

1 保單管理費用: 戶口價值 x 4% / 12 = HKD204
2 每月保單費用
: USD6 x 7.8 = HKD46.8
3 每月行政費用: 戶口價值
x1.2% / 12= HKD61.2
則20090302 戶口價值
: 61200 - 204 - 46.8 - 61.2 = 60888
您跟上面的例子做, 大約知道30年後乘下多少
.
假設現在戶口價值
HKD61200:
年回報 -- 30年後戶口價值

10% -- 214829.88
8% -- 120881.20
6% -- 66745.05
4% -- 35738.66
2% -- 18126.48
0% -- 8239.52
如果您用HKD61200買美國30年債券, 假設年回報5%,
27年後(30年-首三年供款期)你有
235413.20
我也是受害者
....
-----------------------
我都係蝕左差唔多錢

最初都十五十六, 但都決定斷供
因為我根本睇唔到我 30 年後確實有幾多得益
而家一次海嘯就已經打沉大部份行業
我也不知未來餘下的廿幾年會有幾多次海嘯

我只係知無論點, 你都係要現金俾足人地o甘多年錢
我都係AIA供30年PLAN
我每月供$4000....家陣供左兩年....仲有一年先可以停供
斷供就TOTAL LOSS....家陣真係騎虎難下
灰過大灰熊!!
-------------------
唉, 我都係...

供20年, 月月2000
而家同我蝕到d bonus 無曬, 仲要得返一半本金
.
d fund 佬仲死過我自己炒股, 仲好意思收管理費

----------------
幾多年 plan? 30年係絶症, 20年以下又供咗2年, 可以再供多兩, 三年, 有機會蝕少少走, 調撥得好可以回本至 cut, 30年就............., 喊完 cut咗算, total lost 都好過繼續蝕
.
我同你一模一樣.........年供!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 大家交流一下

而家諗緊壯士斷臂
果兩皮野當掉左落咸水海算
用下個月賺番來安慰自己

而之後果兩年供多四萬八喎
我現在蝕兩萬四 我之後兩年得番四萬八
我怕之後零存整付渣都無埋到時唔止蝕兩皮 而是蝕足七皮
所以 ....................考慮緊壯士斷臂!!!!!!!!!呢兩日內行動!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

而且自己另外一度有基金要供, 所以負擔會好

----------------------
死啦, 我第一次睇呢條link咋
睇返d statement, 先知自己係買左友邦 財庫之選 14年既plan
已經供左2年零一個月, 月供 HK$1700左右

已付保費: US$5,414.5
bonus: US$181.92
現有戶口價值
: US$4,503.93
net surrender value: US$2,701.22
我14年後拿得返既錢, 七除八扣後, 係咪會少過我既本金? 如果係, 我想而家cut, 咁我而家cut既話係咪可以拎返
US$2,701.22?
我真係唔清唔楚, 好慚愧, 希望你地好心幫下我, 俾d意見

我一年幾前有一份40000幾蚊既aia 101, 30年期基金......
一年內比佢蝕到超過60%,仲不斷咁食管理費。
D基金經理真係費到爆,而且轉基金又要花幾日時間,好易變成高買低賣。
搵個agent幫你睇?話唔定佢蝕得仲多過你.......
總知呢d有年期基金真係廢到爆
!
於是我怒cut 30年
plan
雖然蝕到好肉痛,但係值得。因為唔cut既話你不但要不斷蝕管理費

而且呢30年內你會成日覺得比人昆左,每個月交供費時都會覺得比人昆左
要被人昆30年.....真係人都癲喇!!會有精神病呀!!
而且,你30年內都唔可以攞呢筆錢離用,人有三衰六旺...衰起上離想攞筆錢出離應急/做生意/結婚/買樓.........全部唔得......你話到時激唔激到你嘔血丫
....
我怒cut 30年plan後自已去買ETF果類指數基金跟本就係差唔多,而且隨時可買可賣,唔洗等佢幾日先至可以換馬,好過買有年期基金幾萬倍。

ETF選擇都唔小, 台灣ETF, 美國、印度、日本、金ETF,我真係覺得...有年期基金跟本毫無優勢/好處。
未買既千祈唔好買呀!!

By : 七叔公

一句講晒
儲蓄保險買唔過
我買咗18年都要斬攬

中左招?

By : wkwd

我供左一份基金一年幾, 月供200美金,
果陣個經紀話只需要供3年, 就可以唔供/拎番哂D錢
.
但我今日拎番D野出黎睇, 愈睇愈唔對路
.
我睇到份單好似要供30年, 究竟我係咪已經奶左野
?
CUT 單係咪會1蚊都拎唔到架
?
我今年21歲, 已經供左差唔多20000蚊
,
我好驚啊, 我會唔會無哂D錢架?有冇好心人可以幫下我?

------------------------------

與前中信嘉X銀行女職員一樣,為了自己的每月交數,呃一位相熟的年邁老婆婆,她更是該銀行的三十多年熟客,買一份高息回報的宏X保險,利用高息誘騙老婆婆購買,呃盡她一生的財產,後來得知該份保險與高風險投資有相關的,現有心人幫她向宏X加國的總公司討回公道及要求賠償,更開設一網站,向全世界的苦主分享,表達向中信嘉X及宏X保險的極不滿。有心人可到此網站鼓勵支持那位老婆婆: manulife-victims.net ,給她一點信心。

----------------

儲蓄保,紅利不如預期。向誰投訴好?

By : baby080808

本人供了一份人壽儲蓄保, 為期5年, 每年紅利利率5.75%, 剛剛供滿5年。
頭4年的紅利完全乎合預期,
但當交完最後一期(第5期)保費後(約3個月
),
紅利利率即因一句「因應市場情況」而變成4%!

原本在第5年滿後, 預期紅利有3萬幾, 家陣竟變成得7千幾!?
原以為可靠這份人壽儲蓄保養老, 家陣第5年已搞成咁, 我仲點信得過佢?
請問大家我該向甚麼機構投訴?謝謝回覆。

----------------------------

By : gdc2005

買 左 AXA 既 基金 Plan 瀨 左 野

本 人 由 2006年 8 月 開始 供 hk$1,000, 2007年 加碼 到 hk$ 2,900
2008年 8 月 又 開 左 個 新 plan, 每月 供
hk$3200
不過 因為 減 左 人 工, 第 1 個 plan 減 額 至 月 供
hk$660
2 個 plan 都 係 供 20 年

第 2 個 plan 要 供 夠 3 年 先 可以 減 額..........
2 個 plan 加 埋 2 份保險 ,每 個 月
hk$4500............
唉, 依 家 2 個 plan 加埋 得 o個 us$7700 , 即 cut 拎 番 hk$25,000 , 仲 未 扣
charges
好 鬼 燥, 又 儲 吾 到 錢 結婚, 呢 2 個 plan 又 吾 可以 提早 拎 $....... 唉...........怪 就 怪 自己 當初 諗 住幫 人

依 家 都 吾 知 點...

By : prux

買保險投資產品要小心

奉勸世人投資英國保誠保險公司的儲蓄計劃要特別小心。
小妹有一慘痛經歷向大家哭訴。零三年五月,保誠李姓女經紀向我銷售(會聚寶),當時她只着重講解回報收益,而把投資風險(市場價格調整)輕輕帶過,而我不知世途險惡,跌入圈套。在過去多年,世界投資環境大好ge時,每年只發四厘或四厘多年息。直至零八年十一月尾,經紀突然通知我說公司要行使(市場價格調整),如果我即時提取,只可得回本金加利息的百份之五十幾,白白唔見十多萬。我當堂O曬咀,因為我腦海中根本就無(市場價格調整)這概念。但保誠話如果繼續存放多五年則可保本,但利息則要視乎公司盈利而定,你話係唔係揾笨?
當全世界大部份投資都有一百幾十%的回報之時,它才發四厘多年息,但當它投資失利就將全部損失轉稼投資者。即賺錢時它先發達,賠錢時就由客仔找數,它是做必賺的生意。所謂市場價格調整是沒有透明度,它說下調多小就多小,客仔就O咀接受。各位兄弟姐妹門,在簽署任何投資文件前,一定要清楚每一項細節,不要被不良經紀欺騙。而且保險公司產品的回報,大多分開保證和非保證,不要天真地以為你可得到它表面列出的回報。祝你們好運,做一個聰明的投資者。

------------------------

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

BY: cbaabc

其實點解D人買101?

http://www11.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7770518&extra=page%3D1&page=2

我上左呢度兩日,主要係因為岩岩考慮緊買101,本來約好左簽野。
初初上黎睇,發現好多人講101點唔好點唔好,又話會蠶食我地d錢...
起初唔係好明,仲以為agent話俾幾多%就咪係咁多o羅,

睇左好多有關既post,先知道原來內有乾坤,原來有好多隱藏收費,原來個收費結構係好複雜。
而家,清晰晒,清醒晒。
好多謝各位大大,將d agent唔會講既實情講出黎,
令我睇真個picture,我而家最終決定唔買。
寧願擺係銀行度au,就算追唔倒通脹,都唔使俾人蠶食;
始終將錢放在銀行,我自己都有返個控製權丫。
同埋,個本都唔會冇左 (就算係冇左,都係自己用左o者,唔係雙手奉送左俾人嘛)。

-------------

買左AIA 101計劃既補救方法 ????
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8089763&extra=page%3D1&page=1
By :rickytse

我係年半前買左份25年既101死亡計劃...
怪只怪初初冇諗清楚就簽, 宜家覺得比人搵笨
....
4000蚊個月, 如果宜家取消, 要賠12萬幾, 23.5年既保單管理費比佢
.....
如果我等多14個月, 等到最初供款期過左之後, 拎番所有錢, 剩番最低既1500美金餘額, 之後再取消合約, 咁係唔係唔須要補錢賠比佢, 只係冇1500美金?

後記 : 如果我早D睇到呢個forum就好啦…………

By : askalu

AIA 財庫之選一問

比老世扣工資冇幾耐、冇錢供、又手緊、下季4月有可能就比人抄、想拿錢出來、但才發覺裡面的cash value扣sur. charge ==> $0
根本拿唔到出來、再上來這個網才知道被騙、極灰
.......
剛才打過客戶服務那邊話45days唔交今期的年供便會cut單變 $0 的cash value、冇
panelty payment
唉、真係信錯朋友、聽朋友講這張單平過買基金

咁就冇左2年錢hk$70k、想回來都覺得自己"傻"、會信佢3年後唔使共、原來頭3年係手續費.....30年便扣晒
當初就算、拿這些錢去買hsbc、由$145跌至$40、都有$16k、而家係渣都冇
根本一開始買己經係錯、股票都話蝕極有渣、而家係渣都冇
真係一言難盡

By : wanthouse888
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8089763&extra=page%3D1&page=3

我供左三年,依加cut單損失好大

但如不cut單30年的收費又好似比依加cut單賠得更多,請各位俾下意見:

我是在05年買了這份計劃的,你們有沒有留意到保單的費用一覽表那裏有和種各樣巧立名目的收費呢? 什麼開支彌補費用,保單管理費,每月保單費,每月行政費,轉換手續費,基金買賣差價費,基金管理費等等,這些費用隨時可以蠶食你的各種回報,太不合理,食水太深了,我很後悔買了這張單,AIA根本就是吸血鬼,我當時買單時沒多留意這方面的收費內容,但現在回過頭來一算,才發現被這家公司搵笨
!

我簽的那份合約是30年,每月供834.67美元 折合港幣約6525,已供了3年合共36個月,一共供了約234900港幣,現在打算申請休假期,誰知幫我買單的中原資產管理提醒我,如果不再繼續供,分分鐘這些錢不夠扣各種手續費,我於是打開保單,發現原來保單中有那麼多的各種巧立名目的收費
:

其它的不計.計番基本的保單管理費:每年4%的最初供款戶口價值,每月行政費用每年1.2%,還有每月保單費用美元6元(每年72元) 即合港元約560,這樣計算起來每年要234900 x (4%+1.2%) + 560 = 12775 , 30年就要收取約 383200 , 你們說有沒有理由,還不算其它費用,只算這三項費用30年就要收取38萬多,我放23萬多係戶口,30年就要收取至少38萬的各種管理費用,就算這筆投資有回報,30年最多平均也是8至10厘,即AIA便要收取至少一半你的投資收益作為各種巧立名目的管理收費,食水之深令人發指,說它是吸算鬼一點也不為過! 如果再繼續供下去,費用更是以倍來計算,所以我即算有錢也不敢再供下去了,這家公司根本是吸血鬼,到最後戶口價值根本所剩無幾
!

我認為這樣的收費絕對不合理,即使我們簽了合約,強積金的管理費用都可以減,為什麼這種不合理的收費就不可以減呢? 我打算向立法會議員,蘋果日報社會投訴部投訴這件事,向AIA施加壓力,讓他們把各種收費合理化,如果你也有買這個計劃,請留下你的資料pm我 ,多一個人多一份力量,單靠幾個人去吵是沒用的,積累了一定人數後,我們便可以正式行動向報社或立法會議員投訴,爭取改回合理的收費
!

By : wcyyy

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8880725&extra=page%3D1

唔知係咪俾人呃緊..

請問如果我89年開始供一份人壽保險..個經紀同我講12年後就唔使再供
12年後個經紀又話未得..要再供多幾年..幾年又幾年..到而家仲供緊..
問佢而家斷供..佢話扲唔番本..仲要蝕幾萬俾佢
..

AIA 6年基金變左25年..點算好呀?救命呀??

By : henry186983

我3年前找AIA經紀做份基金..當時我說明不可太長的,,我一定要在第6年全部錢取回..因我個仔讀書之用..經記說無問題的,,就做左一份6年期每月供$3000,但再少要供3年..果時我ok啦,,,,,,,但好景不常3年後今日就發各份基金有問題,,打比跟我個經紀問清楚,,,,原來佢以經無在AIA做了,,我就打去AIA客戶熱線問...她說我份基金係25年期的,,,己付保費13994美金,,賞金862美金,,淨退保價值5562美金,,當是我一聽見原來係25年單我先知比個經紀扁左,,,請問大家我可以點做???我真的無可能等25年後先取回d錢,,因我個仔讀書之用,,,用什麼途經環我一個公道呢??請大家幫幫手,,thx

-------------------------

By : takayshi

點解仲有甘多人信保險

http://www11.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7722303&extra=page%3D1&page=3

我阿媽就係買左你地公司有紅利成份既人壽至搞成咁
10年得o個4xxx幾蚊港幣息
真係多謝哂
同當初講到10年後有幾多幾多息差咁遠

我都係因為你地呢d咁既plan至令到我只會買term呀

只想提一提你, TERM係你年青時係可以以好少錢得到你想要既保障, 但因為係TERM, 保費會因為你年紀增長而增加, 到左你超過35以後, 若果你繼續需要INSURANCE既保障, 保費係會增加幾成以上
我以前同你一樣咁諗, 都係買TERMS, 但今年CRITICAL CRISIS既保費突然增加左50%, 每五年個保費係會繼續向上調, 你自己計一計條數, 就算有儲蓄成份既保險, 個個保費係會係你買個刻FIX左, 但若果同樣地你十幾二十年無事唔使CLAIM, 你用TERM係會比多左更多保費同羅唔番D錢
不過我同意你講, 有SAVING 既保險既回報係不堪入目, 若果你對自己既健康好有信心, 同埋自己既投資眼光好, 不如羅D錢去投資, 唔好去買一份無咩回報既保障

By : foon1
http://www4.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7111785&extra=page%3D1&page=3

响呢度分享小小自己既經驗同睇法
我十幾年前開始投資係買基金, 所以當時好多基金投資講座都有去聽, 有响匯豐做每月供基金。 同埋後來聽一個講座時佢地推介一個PACKAGE, 係响首十三個月內, 你每月投資幾多佢送幾多相同價值既金額俾你投入你個ACC, 即係你定期投資三千, 佢送三仟俾你投資, 我諗落有著數, 個AGENT又落咀頭, 話佢, 佢教我話到十三個月後 (即著數攞完後) 停供,佢幫我睇住個ACC 五年內賺返DOUBLE 於是參加喇, 點知後來得閒睇返D文件, 原來我個PLAN係唔可以隨時攞返錢, 要我六十歲或死左先可以攞, 如在此之前取消的ACC 會收取高額既費用, 越早消收費越高, 遲攞就收少D, 如你停供(仲KEEP住個ACC), 咁每季都收你管理費, 一年供收百份之七 (我個PLAN係九七joint 即已收左70%, 即我只得返30%, 假設D基金價格不變 ) 加上九七年個市响高位, 我計過十三個月每月供三千, 即出左約四萬, 加埋佢話送既四萬即共八萬, 但依家我個ACC 只有值千幾蚊美金(萬零蚊港幣度). 睇下到我六十 歲可以攞返幾多攞. 所以奉勸作投資前真係要睇清楚同問清楚
不過都好, 經過呢次教訓後, 以後對投資既野真係事前做好功課同問多D, 依家D銀行或投資公司打電話來SALES我買基金, 俾我問多兩問佢地口啞啞, 自己投降.
有次去恒生辦野, 個職員過來SALES我買基金, 我同佢講, 你得贏就同你買, 我佢講, 認購基金要收5%首次認購費, 每年管理費當1%, 贖回又收2.5%, 我長渣十年, 當基金價格冇變, 我要硬食17.5%費用 (5 % + 1% X 10 +2.5%), 如果將呢筆錢去買股票, 買你地銀行你唔會唔同意呀, 同樣股價冇變, 我長渣十年, 每年有四厘幾利息, 零頭當股票行收我既費用, 以四厘計, 十年即有 40%回報, 我問你, 如果你係我, 你會點做? 佢冇野講
---------------

By : 拓哉

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7998801&extra=page%3D1

冤魂不息 仲屈我話我借佢地公司錢

事源我18歲果陣幫個朋友買左份保險
個朋友同我講我供到25歲就唔洗比錢再供~
只要我冇拎過錢出尼~
可以用D紅利繼續供落去~一直保到我65歲~

供果段時間~佢公司年年冇經我同意就自動加幾次價~
加幾廿蚊我都算數~之後有段時間我胃出血入院又冇得賠~
到我25歲~佢依然繼續每個月扣我錢~
我問佢~佢就話係果個同事解釋得唔清楚~
但果個同事e+已經冇做~
咁我話算啦~有事又冇得賠~cut左佢~(前後共供了4-5萬)
佢又話叫我唔好cut~
叫我唔洗再比錢供但仲有少少紅利響度唔好"晒"左佢~
不過受保範圍細D~
我又信佢~
點知e+隔左幾年又寄封信尼~
話佢公司自動借錢比我幫我續供~
我從來冇簽過任何野話向佢地公司借錢~
好煩~點先可以同呢間公司正式一刀兩斷?

-----------------

By : 東南風
PK!!! MaxxMutxxxx 101保單, 發現手續費要扣晒全期30年, 一個仙都冇得退!!

原本真係唔知! 而家先知咁能樣計, 可以向邊到投訴?

證監會? 金管局? 保險監埋?

財智之選多元投資計劃

05年買, 供左成3萬啦

頂佢個肺, 點可以話供左2, 3 年, 就收30年行政費?

邊個政府部門批准D咁既產品?

有冇人投訴過? 結果如何?

我供左年半, cash value 已夠扣每月usd33 蚊行政費,

已經從a/c消失左(扣左) 超過hkd7000既手續費

但最近唔夠扣, 佢話要失效!

正正就係" 計劃書" 並非等同"保單"

計劃書內是沒有實際將會扣除幾多手續費的銀碼,

如計劃書可以比我知道,

即使我月供只是USD200 (HK$1560) 就等於會每月最少扣USD33(HK$250)的不會退回的手續費, 而且維持30年!! 而且會隨著保單內含值賺左或新供款, 手續費就更多.

我一定唔會JOIN 啦

MPF的手續費是最平是每年1.5% (即每10萬, 收1500元), 但101是每月高達1.25% (即每年15%)是MPF的10倍 (約數)

所有呢D野, 是你簽晒野, 出左保單 (1個月?
但可能KEEP左係AGENT到, 而果時你仍然信任佢)

最後你收到份單, 以為如計劃書一樣!!!!

AGENT只FOUCS在撰基金和付款上,

1星期後就過能左冷靜期, 乜牽涉30年既野, 只有1星期你唸!!!!! 就算有足一個月, 你又唔係做呢行, 點會研究出佢會收咁多錢?

D PK保險公司, 搞出D咁既PLAN

當然是想有人落疊,

一般人點會研究出個PLAN會收咁多錢?

連佢公司D 客戶服務都只是識答你, 你自己睇條款既.

我發現上當後, 已停供了, 但最近cash value 不夠扣手續費, 份單就話失效,

但其實份單仲有4千幾美元

(即3萬幾港元在保單價值, 3萬幾既餘額, 已是扣了7-8000元既手續費的balance!!!)

雖然數目唔多, 亦不影響我既生活,

但確實是感到被"昆"了, 而且條款極不合理, 我不會再供!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

By : coupon_prince

佢地sell保險, sell基金都係咁樣講
又一大堆咩十年後結婚生仔要使好多錢咩咩剩, 現在供多D第日就好啦.
一邊恐嚇你, 唔供會點點點慘 [加一大堆舊報紙, 唔供點慘點慘
]
另一邊引你, 供咗就一定點點點好, 生活好美滿 [有圖, 一般係恆生指數, 總之係一路升升升
]
然後又話有邊個客做咗, 依加發到唔識著襪

來來去去都係果幾招
點解佢地sell 二多歲, 岩岩出來做易嘅人?
十幾歲, 肯定冇錢, 一定係叫家長出, 一定冇可能

三十歲後, 奸姣野見得多, 冇咁易被扼.
我估係, 二幾歲岩岩出來做, 奸姣野見得少, 又有雄心壯志, 所以當有人講到似層層話會幫佢發達好易上當
.
佢地當然有incentive叫你第一年供多D, 越多越好, 因為你第一年嘅供款係佢地嘅commission (通常長plan commission多過短plan., 所以有bro係其他thread講過要試sales可以問佢地短plan). 你之後加幾多都唔關佢地事 . 供多D唔係問題, 最可怕係到 你想供少D嘅時候就好可能有問題!! 唔係個個plan都畀你改少D.

--------------------

買基金真係好傷

子爵府

又係呢d....

我見好多case都係人壽同基金出問題, 咁我想問吓"大力", 對醫療同意外保險有咩高見 ? 又係吾買?自己攪掂? 有病等政府? 定有更多相關嘅case比我哋参考吓?

別墅

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wife 發表於 12-4-6 23:19
又係呢d....

我見好多case都係人壽同基金出問題, 咁我想問吓"大力", 對醫療同意外保險有咩高見 ...

細心由第一頁睇,我的回覆就係我睇法!!

想幫仔仔買保險
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4290458&extra=page%3D4

有冇人係冇買保險架?
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4328664&extra=page%3D1

阿女星期六深夜入左急証室.....留院...出左院鳥~~ ...
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4618703

我三十歲時生了第一個孩子,身痕想買保險,找了個 Sales 來同我做左份 plan, 當年我三十…….最後我問他到了五十歲呢?出來數字嚇了我一跳!(所以佢地成日 sales 客以紅利來供) 當晚我計了三小時,決定以後不買!

通常人有病痛出現是五十歲後,但他們收的保費一定好高!

什麽供 10, 20 年保到一百歲是全沒意議,為什麼?? 在四十年前北角一層樓是 19,000 到今天是 220萬,升左 110 倍,即是你現在買了自已呃自己,的所為保險 110 萬,到閣下 70歲開始多病時祇賠回 10,000 大元,不要忘記這世界是有通貨膨脹的,由其美元近年甘弱!!

買基金真係好傷

禁止訪問

好媽媽勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

claudia 發表於 12-4-6 23:34
可唔可以唔好每次到最後就係狂paste其他討論區的posts.
鋪天蓋地post夠一百版十萬字又如何?

中左招的苦主,應該知道以上全都係真實!!

你認為佢地係作出黎?

大家都是成年人,大家有判斷力?

買基金真係好傷

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

其實呢d吾係你親身經歷, 你又有咩能力証明果d case 100%真實?(成日都copy & paste係咪證明你只係得咁多? 講真, 幾煩囉!) 而且,中間仲有好多細節你跟本吾清楚(咩年份買, 保單細節, agent點樣講解, 受保人當時了解幾多.......仲有好多好多), 你作為一個成年人點可以吾清吾楚之下就判斷"買保險"一定係騙局, 你言論好偏激囉, 其實作為一個成年人你會吾會反醒吓呢? 同埋你細心諗吓, 呢個世界真係有人需要架, 次次一有人問你就copy & paste嚇佢哋, 如你真係咁好心, 你不如細心教佢哋要留意嘅地方仲好啦.....!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wife 發表於 12-4-7 00:26
回覆 大力大力 的帖子

其實呢d吾係你親身經歷, 你又有咩能力証明果d case 100%真實?(成日都copy & paste係咪證明你只係得咁多? 講真, 幾煩囉!) 而且,中間仲有好多細節你跟本吾清楚(咩年份買, 保單細節, agent點樣講解, 受保人當時了解幾多.......仲有好多好多), 你作為一個成年人點可以吾清吾楚之下就判斷"買保險"一定係騙局, 你言論好偏激囉, 其實作為一個成年人你會吾會反醒吓呢? 同埋你細心諗吓, 呢個世界真係有人需要架, 次次一有人問你就copy & paste嚇佢哋, 如你真係咁好心, 你不如細心教佢哋要留意嘅地方仲好啦.....!

唉!典教佢地面對 Agent ?

很多人見世面少,如 #104 係寫到一針見血,有幾多人明白私家醫院的制度,超高的收費?

比 Agent Sell 多兩 Sell 又係月供儲蓄保!

我來左幾年,這版的媽咪對保險的認識也多好多!!

買都是一般純住院,醫療,人壽!

買基金真係好傷

大宅

大力哥你好, 我而家30多歲, 係M記有一張月供基金單, 每月供2千多元, 真正買基金的款項是二千元正, 供款期十年, 而家供左大約5年, 上綱睇番都有20多個巴先正增長, 但係就無你之前所講私前期或後期收費, 記得好奈之前問過AGENT, 佢話基金收費是每一次買基金時收取的, 唔知佢有無點我...
而令一份係要供二十五年GA保障計劃, 每月都是供千多元, 而保障計劃包含人壽, 危疾, 住院等, 而現金價值大約萬多元(咩叫現金價值??), 紅利有大約2K, 淨現金價值約16K(咩叫淨現金價值??), 而最高貸款額約12K, 未買之前AGENT話可以在供款到一定年期時可以用紅利來代替供款, 當時我追問他要供幾多年先可以用紅利來代替供款, AGENT就話因為紅利每年都不同, 所以不能準確計算, 但在一般情況來說7-8年左右啦, 但現在看看紅利只是得2K左右, 我是否被AGENT昆左...
最近因為結左婚, 我經尾連金融向不準人壽買多左一份100萬的基金人壽, 每月供450元, 第一年沒有基金成份, 第二年先有我是否又被昆...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wife 發表於 12-4-7 00:26
回覆 大力大力 的帖子

其實呢d吾係你親身經歷, 你又有咩能力証明果d case 100%真實?(成日都copy & paste係 ...

另外 #107 三個 POST 係好多好多其他媽咪發言,裡面當然有支持或反對!

妳用心去睇一下,裡面內容,應該可以比到大家判斷,應怎麼去買保險!

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lessenth 發表於 12-4-7 00:49
大力哥你好, 我而家30多歲, 係M記有一張月供基金單, 每月供2千多元, 真正買基金的款項是二千元正, 供款期十 ...

供款期十年, 而家供左大約5年, 上綱睇番都有20多個巴先正增長, 但係就無你之前所講私前期或後期收費 <--- 佢地好古惑,客人一 CUT 單就有一項 "手續費" 收,唔信可下星期ニ打去保險公司 CS, 問一下現在停供可取回多少?

另外擔心早升天,就買淨人壽,其他的都是好低回報,同資金係挷死幾十年!

買基金真係好傷

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

101基金係乜我唔清楚, 琴晚我就用excel計緊朋友介紹的15年/20年期基金供款, 當天佢用9%回報計算, 埋單緊係好可觀.

我自己就用5%回報計(當然不能保證, 只是用樂觀去睇)
每個月的保單管理費0.75(用供款金額計),
投資管理費每月0.1%(戶口價值計),
買賣差價及轉換費1%(暫時不收, 但保留日後可能追收),
如果提早贖回就分別係3-6%, 不同年期有不同的比率(每月供款x18個月x尚餘年期x比率(佢地有個表計)

假設我每月供1500, 供15年用27萬, 每年5%回報, 埋單應該有約40萬幾,
扣除管理費約48000, 淨收35萬幾. 當然基金升跌都會影響實際收回.

愈早斷供就蝕得愈慘, 供上有5年就可以有番個本, 如果當時買的基金冇大跌的話.

我自己覺得基金係長線, 要諗清楚自己的能力, 是否10幾年都可以每月有這筆多餘錢? 是否10幾年都唔使動用呢筆錢? 有冇耐性等咁耐呢?
如果冇, 咁就唔好去諗, 免得供咗就話佢地呃人, 佢地收取管理費係合理, 因為冇免費的午餐, 管理費是否太高? 咁就要自己計下值唔值得.

要短視的, 有眼光的, 不如炒下股票, 記住買賣股票都要收費架.

##申報, 我唔係agent, 只係用c9膚淺又唔知啱唔啱嘅數學去計, 這不能作準, 錯咗唔好鬧, 記得提醒番我, 等我下次唔好錯##

禁止訪問

引用:101基金係乜我唔清楚,+琴晚我就用excel計緊

複式洋房

leanna~ 發表於 12-4-7 08:46
「假設我每月供1500, 供15年用27萬, 每年5%回報, 埋單應該有約40萬幾,
扣除管理費約48000, 淨收35萬幾. 當 ...

當然係包括你供咗果27萬

複式洋房

仲有個基金管理費未計添! 不同基金有不同收費, 好難計.

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:保險經理之 - 不能說的秘密 ~~ (精華文章...必看)

曾幾何時差D入咗呢行,但知道無底薪兼借糧立即縮沙

首頁
45678...30

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊