家庭理財

跳至

首頁
34567...30

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

高佬太太 發表於 12-4-6 12:58
醫療&意外, 我地只是用最低隻plan, 如果大家喜歡用賭博去計算/衡量.

可以咁講, 醫療&意外保險, 呢10幾年我 ...
投資保險, 一個贏咗, 一個打和, 仲會繼續去賭博

(或者大家覺得我好蠢, 輸好贏好, 都是自己決定)

查實錢多就去買!!

最慘係有 d 家庭,收入已孟孟緊,仲要死摼死抵,走去供理 d 保險/基金,到老先知道回報低唔夠錢退休!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

引用:醫療&意外,+我地只是用最低隻plan,+如果大

原帖由 高佬太太 於 12-04-06 發表
醫療&意外, 我地只是用最低隻plan, 如果大家喜歡用賭博去計算/衡量.

可以咁講, 醫療&意外保險, 呢10幾年我 ...
你認清自己財務狀況而因應家庭需要既保障去買保險,一d都唔蠢,係對家人負責任既做法!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

木土土 發表於 12-4-6 13:42
你認清自己財務狀況而因應家庭需要既保障去買保險,一d都唔蠢,係對家人負責任既做法!
...

我唔係話樓主係 Agent ,保險 Agent 的 Sales Talk 個個掛住口邊!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-6+13:42+你認清

原帖由 大力大力 於 12-04-06 發表
我唔係話樓主係 Agent ,保險 Agent 的 Sales Talk 個個掛住口邊!!
講事實有mug問題,就算係agent 都唔係講既每一句說話都係錯!你對保險同agent有偏見,就對d咁general持平既說話要都心存陰謀論去理解

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

木土土 發表於 12-4-6 15:39
講事實有mug問題,就算係agent 都唔係講既每一句說話都係錯!你對保險同agent有偏見,就對d咁general持平既 ...

妳可以唔信, 如果閣下買重保險, 20 年後再睇返我有無錯 !

私院收費唔係我地一般人頂得到, 日識個朋友預 2000 萬入私院, 私院十字車送病人入公院都收 8500 元!

.

買基金真係好傷

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+12-04-06+發表我

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-6+15:39+講事實

妳可以唔信, 如果閣下買重保險, 20 年後再睇返我有無錯 !

私院收費唔係我地一般人頂得到, 日識 ...
買咗醫療保險睇公立都用得著,你究竟知唔知而家睇公立有幾多自費項目同藥物?我朋友係保險公司做了多年管理人員,投資理財有道未夠50已提早退休,退休第一件事就係買番份醫保俾自己同老婆仔女,因之前公司有醫保。係你眼中呢d都係蠢人!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+12-4-6+15:39+講事實

私院收費唔係我地一般人頂得到, 日識 ...

買咗保險都唔希望自己有得claim啦!我唔會為咗想證明自己買保險買得抵而希望自己早死然後吩咐我老公上黎話俾大力你聽你錯咗我贏咗!係到行得走得同你爹既媽咪多數都無大野claim過,有大事好慘個d(無論有無買保險)邊有咁既閒情逸誌係到吹水!

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

唉....有d人講極都吾明,真係好頑固! (我吾係担心你呀, 我只係担心果d聽你講而吾買/cut保險嘅人有事點算咋..)
咁旅遊保險呢?吾知果位仁兄又點睇....吾通又要計自己如果可以比錢包機運送傷者返港咁就吾好買(仲有好多項目吾list出嚟喇)??????
都係果句啦, 買醫療意外保險吾係賺錢, 只係對自己對家人負責任....!

大宅

wife 發表於 12-4-6 20:11
唉....有d人講極都吾明,真係好頑固! (我吾係担心你呀, 我只係担心果d聽你講而吾買/cut保險嘅人有事點算咋.. ...

我去深圳都冇買旅遊保添

大宅

回覆:wife 的帖子

同意,其實我同老公都有買保險,開頭黎理財睇完d post,都好認真諗過仲供唔供,好認真計過,假設我供50年,都係600蚊一個月,共36萬,但萬一我真係有咩事,死左,或乳癌,子宮頸癌,禁我老公,仔仔點算,我都認同買某一d保險唔係用黎為左賺錢

大宅

引用:+本帖最後由+wife+於+12-4-6+20:18+編輯+\

原帖由 wife 於 12-04-06 發表

唉....有d人講極都吾明,真係好頑固! (我吾係担心你呀, 我只係担 ...
同意你,唔記得引用

大宅

醒目開學勳章

大力大力 發表於 12-4-6 08:33
希望你識得0係對方o既實際環境上俾專業意見
你0係各大討論區上,同 上千 Agent 爭論.....可以寫論文。 咁又如何?! 代表到d 乜野?!

點解唔回應我....你係咪100%肯定...問你買唔買人壽果個人就係輸果90%裡面?

大宅

醒目開學勳章

claudia 發表於 12-4-6 17:51
忍唔住插咀, 你地講緊買乜保險要成日計住付出幾多收返幾多?

保險的concept唔係買意外的風險保障嗎? 咁唔應 ...
唉~~~

最幣大力兄...講極都係要用贏o既心態去教人睇保險哩樣野

大宅

醒目開學勳章

wife 發表於 12-4-6 20:11
唉....有d人講極都吾明,真係好頑固! (我吾係担心你呀, 我只係担心果d聽你講而吾買/cut保險嘅人有事點算咋.. ...
我都妳一樣....都係擔心信晒佢講o既人.....斷晒 d 保單後出事就麻煩。

我印像中....早排有個 post 話聽大力講 cut o左份月供基金單,點知攞得大約10%本。
我冇追睇果個 post,唔知之後咩下文....

禁止訪問

引用:Quote:wife+發表於+12-4-6+20:11+唉....有d

大宅

醒目開學勳章

babyellow 發表於 12-4-6 21:59
佢冇專業資格卻扮專家俾意見,其實有冇犯法?若果係法律或醫療,就一定犯法。

...
以我所知係冇犯法

大宅

醒目開學勳章

其實一隻手掌拍唔響,有人要做專家俾意見,都要有人盲目相信和支持至可以繼續落去。。。。

子爵府

回覆 sai_sai 的帖子

佢上次都無覆我....!

其實我只想大家睇清楚自己需要去決定, 而吾係聽人亂講! 當然, 呢個世界每一個行業都有害群之馬, 保險都吾例外, 大家買之前一定要諗吓自己需要及能力(計吓自己有事時有/無保險嘅分別), 問多幾個人, 比較吓幾間公司提供嘅產品......了解多d先去買...!

ps: 我只係一個單親媽媽, 無全職工作(從無做過保險agent, 因驚比人話我係agent口吻)

首頁
34567...30

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊