懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

放產假, 請問要唔要出信通知老細架~

請問各位, 你地放產假時係點同公司講, 要唔要書面通知架, 如果要出信通知, 請問格式如何寫, 可否指教吓~ :mrgreen:

我公司係港台合資公司, 老細係台灣女人, 很麻煩的, 想通知佢我將會幾時幾日開始放產假, 等佢安排其他人手接我d工作, 要怎樣通知佢, 我怕口頭講, 佢會唔記得, 出信是怎樣出的呢, 請指教吓, 有冇信的samples啦, 謝謝各位幫忙~

大宅

Re: 放產假, 請問要唔要出信通知老細架~

ypt,
我果時放產假,都有出信通知公司.因為勞工處係咁教, 對自己都有保障. 其實冇乜特別格式, 因為我只係將公司的放假form略略更改,成為maternity leave request,咁計返個十個禮拜時間就俾老闆, 因為我地係細公司, 只要有個記錄就得.

伯爵府

咁正常係咪預產期前四星期開始放呀???

若然預產期唔準的話又點計? 定一話係前後總之係放十個星期呀

男爵府

咁係唔係唔洗醫生信寫明預產期架?

大宅

孖bJAN 寫道:
咁係唔係唔洗醫生信寫明預產期架?

最好有啦!保障返自己啫∼

大宅

應該係要醫生紙,以政府醫院醫生紙計,最多拿前二後八,唔可以九一 or 0十

別墅

ypt,

最好出信通知佢,因為對自己有保障!正如stliu話齋,用放假form略略改下就ok,因為我都係咁

to all,
其實o係政府e院做產檢既時候,你地可以同e生講需要"懷孕證明書"就ok,因為上面會寫左你地係懷孕&預產期係幾時,到時再加埋你封請假信就ok架啦!
假期最多只可o羅前2後8(如果你要求的話係需要o係係封請假信上寫明由幾時放到幾時),正常如o係僱員冇要求之情況下,係放前4後6既!
而預產期如果唔準,例如係你既預產期係12月1號,但係我11月尾就生左(正常你係已經放緊產假),咁假期係由你放假o個日開始計既10個星期;但若然你係12月5號先生bb,咁你就會有多4日額外假期喇!

如果唔明可以參考下列網頁 第17頁:
生育保障<==enter

子爵府

多謝各位意見~

首頁

尾頁

跳至