家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

早幾天半夜傳出巨響,一看之下嚇鬼死我,但感恩的是沒有人受傷。

男爵府

回覆:屋企廁所天花塌下,真是有排煩!

半夜急Call 管理公司安排了工程人員來拆除有危險的可屎.

除了整幅浴室天花都塌下, 浴室外的走廊的天花也裂了, 工程人員也把裂開可屎拆掉.

經過屋宇署緊急來觀察 , 他只可說是以前有可能曾經樓上滲水 , 但樓上應該有做了防漏. 但因為浸過, 鋼筋已生锈 , 所以引發今次爆石屎的事, 在你們屋苑 , 與管理處說法絕對冇錯, 又真是很普遍的. 屋宇署職員說由於現在跌下來天花所有可屎是乾的. 燈位 , 電製位都是乾的 , 水漬又唔太明顯 , 很難向樓上單位追討, 因為上到庭 , 樓宇老化同樣可以鋼筋生锈 .

現在要做的工程好似好大, 又話要駁鋼筋喎 , 咁咪有排攪? 一般裝修師傅做唔做到架?

我是3年前才新裝修搬入去 , 那時天花沒有任何裂痕 , 因我裝修時樓下單位話我有漏水, 我亦在2個浴室剷起地下重新做了防漏 . 此外我相信今次塌得咁勁應該是上手業主粉飾過間屋有關, 所以我的裝修師傅為意不到.

伯爵府

好嚴重喎

男爵府

好慘呀

男爵府

有幾多年樓齡?可否追發展商?

男爵府

WBB 發表於 12-2-15 00:33
有幾多年樓齡?可否追發展商?

20啦... 邊有得追啦. 不涉及結構問題. 如果老化是業主負責的.

男爵府

最擔心唔知洗唔洗連樓上都要起個地整,

但唔洗叫政府部門(唔記得部門名)上妳樓上用顔色藥上test 下是否真的他們問題嗎?就算天花係乾身是否都要做呢?

男爵府

WBB 發表於 12-2-15 00:43
最擔心唔知洗唔洗連樓上都要起個地整,

但唔洗叫政府部門(唔記得部門名)上妳樓上用顔色藥上test ...

你應該是指食環署... 其實有個聯合部門是食環+ 屋宇署... 問題係近一星期用了3天再檢查放紙 , 所有紙都是乾的, 沒有濕. 所以不用落色粉.

管理公司上過樓上問過, 對方遲過我1年搬入去 , 而且做了大裝修, 也有剷起浴缸轉企缸 , 做埋防漏 , 比哂單管理公司職員睇... 屋宇署話應該要做我呢部份最緊要, 剷埋d碎可屎, 要駁番鋼筋 最緊要.

大宅

畀面勳章

要慶幸沒受傷!算是不幸中之大幸!

男爵府

可否找管理公司嘅人幫妳整,好過自己出去找人整,有咩事管理處都易D跟進,有心理準備係超級貴

男爵府

WBB 發表於 12-2-15 00:59
可否找管理公司嘅人幫妳整,好過自己出去找人整,有咩事管理處都易D跟進,有心理準備係超級貴

...

佢哋一定唔會幫我搵 , 只會叫我搵裝修師傅做呀 ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有冇買家居保? 係時候claim, 就算冇得claim 都會教你點做.

男爵府

clpapa 發表於 12-2-15 10:00
有冇買家居保? 係時候claim, 就算冇得claim 都會教你點做.

有呀 , 公正行上來了, 至於claim 唔claim 到未知. 因我沒有水火險和結構保.

複式洋房

這個我都試過不過沒有你的嚴重!自已找裝修公司整,但始終都沒有以前的好看!現在用了鋁天花!比較穩陣!

男爵府

Bobby_yip 發表於 12-2-15 23:27
這個我都試過不過沒有你的嚴重!自已找裝修公司整,但始終都沒有以前的好看!現在用了鋁天花!比較穩陣!
...

即是假天花嗎?

ungoobee  但樓主都好似有裝鋁天花?咁大舊石屎跌落黎, 連假天花都砸爛了  發表於 12-2-20 12:20

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

真係好嚴重,萬幸無人受傷。這是私樓?在那裡?近海嗎?

katrinafu  附近有個海, 但我唔近, 紅磡區李生的大型藍籌屋苑.  發表於 12-2-21 01:16

伯爵府

因為沒有即時見到鋼筋滲水, 所以好難追討樓上 ... 可能真係多年前滲過水, 日積月累而家先出事 唯有當破財擋災, 真係萬幸沒有砸到人啊, 否則真係好傷

侯爵府

畀面勳章

katrinafu 發表於 12-2-15 00:07
早幾天半夜傳出巨響,一看之下嚇鬼死我,但感恩的是沒有人受傷。

想知邊個發展商 ??? 妳話妳樓下曾經樓水,而妳做了防漏冇事,即是本身層樓有問題啦,妳有問過其他單位有冇出現這問題 ?????

男爵府

畀面勳章 大廚勳章

樓主,妳搵咗cf睇未,我想知咩嘢叫駁鋼筋?因為我廁所天花有跌石屎問題,仲見到鋼筋,我都想知整嘅時候係咪好麻煩?

別墅

好誇下... 應該你樓上滲水

首頁

尾頁

跳至