烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

catherineleungg 發表於 12-2-15 11:13
我上星期換咗delonghi焗爐+麵包機, 我就不斷試機, 我覺得呢部機真係幾好用, 唔知點解我整D包個型都係咁嘅樣 ...,

好得 可否教我你如何做QUICK BREAD, 點落INGREDIENT, 有冇竅門方法, 你做500G ??, TKS

翡翠宮

男爵府

bbkh 發表於 12-2-15 21:39
好得 可否教我你如何做QUICK BREAD, 點落INGREDIENT, 有冇竅門方法, 你做500G ??, TKS ...

其實無竅門, 我跟說明書上的食譜整:

材料:
暖水(37度) 240ml
高筋粉(要篩過1次) 400g
鹽 8g
砂糖 15g
乾依士 2茶匙

做法:
1) 插入攪拌槳於麵包盤內。
2) 按食譜的順序在麵包盤中加入材料。
3) 用木制匙人手混合材料, 只要求其攪下至一舊舊麵糰做可。
4) 將麵包盤放入焗爐中選擇AU 12程序。
5) 按開始/停止按鈕至完成。
6) 如想做造型麵包, 可於發酵程序完成(大約35分鐘), 焗爐會有咇咇聲提你, 此時可取出麵糰自行造型, 完成後放回焗爐內最底一層, 再按開始/停止按鈕, 便會繼續程序至完成。

男爵府

畀面勳章

回覆:delonghi焗爐+麵包機 - 作品分享

勁得!

大宅

請問經 HSBC order 既 Delonghi焗爐+麵包機 有無中文說明書呢?

大宅

catherineleungg 發表於 12-2-15 22:23
其實無竅門, 我跟說明書上的食譜整:

材料:
TKS. 我會再接再厲, 唔知幾時交完學費?

catherineleungg  其實我都係初哥一名,我都係不斷去試,不斷去改進,大家一齊努力加油!  發表於 12-2-16 14:56

大宅

想問吓delonghi 個timer...

1. 如果想朝早起身食到包, 咁夜晚放好材料, set timer ok 嗎?
2. 個timer 可以delay 幾耐?

catherineleungg  1)可以set timer。
2)你set個時間係你要個包完成時間,最長12小時。  發表於 12-2-16 15:07

男爵府

bbho 發表於 12-2-16 10:58
請問經 HSBC order 既 Delonghi焗爐+麵包機 有無中文說明書呢?
無中文說明書,但你可以打電話去佢客戶服務中心(保養證上有電話)問佢攞中文說明書,佢會電郵說明書俾你。

bbho  唔該曬!  發表於 12-2-16 17:50

男爵府

好正呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

正呀

別墅

我想問樓主, 整出來的麵包會唔會好硬呢, 好食嗎?
珍惜眼前人

大宅

回覆:delonghi焗爐+麵包機 - 作品分享

我都換左部老爺機,但佢又未壞! 唯有係度恨吓啦

大宅

引用:+我都換左部老爺機,但佢又未壞!+唯有係度

原帖由 octopus75 於 12-02-17 發表
我都換左部老爺機,但佢又未壞! 唯有係度恨吓啦

...
係我都想換機至啱!

catherineleungg  想換就快換啦,到時整嘢食都整得開心d。  發表於 12-2-17 09:22

男爵府

janet818 發表於 12-2-17 00:47
我想問樓主, 整出來的麵包會唔會好硬呢, 好食嗎?
我暫時整咗兩次包,全部都係用佢全自動程式整,兩次個包都好好食,剛剛焗出嚟是外脆內軟,放了幾個鐘後就會好似法包咁,外硬內實,但比法包軟一點,唔會咬到牙軟。
我暫時覺得呢部機d全自動程式係整外國包一流,只於港式包,我覺得只可以用佢半自動程式去做,等我遲d試下整再話俾大家知。

男爵府

Thank you
]

別墅

catherineleungg 發表於 12-2-17 09:20
我暫時整咗兩次包,全部都係用佢全自動程式整,兩次個包都好好食,剛剛焗出嚟是外脆內軟,放了幾個鐘後就會 ...

多謝你詳盡的解答!! 謝謝!!
珍惜眼前人

複式洋房

中文說明書可在這裏找到

http://web1.dlservice.org/dlserv ... .php?cod=0118853301

Happysummama    發表於 12-3-8 15:50

男爵府

chiucelia 發表於 12-3-8 14:22
中文說明書可在這裏找到

http://web1.dlservice.org/dlservice/ext/delonghi/vislibretti.php?cod=0118853 ...
多謝報料!唔該晒!

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

delonghi焗爐+麵包機 - 作品分享

HSBC 換,比市面平幾多架? 同埋係咪好大舊架呢? 謝謝

我要努力

大宅

畀面勳章

回覆 lai88 的帖子

hsbc $1681...買到2100..差個少少..寧願買

首頁
12345...7

尾頁

跳至