跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我有一個以前跟我做了3年多嘅阿姨剛從四川回來北京
識得做一般住家餸, 煲老火湯. 亦識整白切雞, 叉燒等等.
但prefer唔要過夜, 或一週2-3晚
如果有媽咪有興趣, 請pm我.

複式洋房

Hihi Mizuho,
我有兴趣!可以介绍给我吗?点解你唔再须要距呢?Anyway, 我们可以off-line多谈一些吗?
My email: [email protected]
谢谢!

珍珠宮

ParisMimi 發表於 12-2-20 10:42
Hihi Mizuho,
我有兴趣!可以介绍给我吗?点解你唔再须要距呢?Anyway, 我们可以off-line多谈一些吗?
My e ...
在PM裡比咗我手機號原比你, 可以嘅話你call我啦! 我要返工, 晚上會比較容易傾耐啲.

複式洋房

Hello Mizuho & ParisMiMi,
我是即將跟隨老公定居北京的香港人, 我們有一個兩歲多的兒子.
我看到Baby Kingdom 這個中國媽媽的Section, 也看過對上對落有關"住在北京的媽媽" 類次的Post, 但我好想知道, 咁究竟留言說"大家不如在北京聯絡0ㄚ!" 之類說話之後, 你地有無真的有一群住在北京的香港媽媽會定期出來見面交換心得0架呢?
因為我對北京生活一頭霧水, 有關租屋啊仔仔讀咩幼稚園啊0係幾時需要申請啊生活用品0係邊度買啊乜都無Idea....
另外我都知道有另一個Yahoo Group Chat "Beijing Mamas" 人地就做得好好, Keep 住不停有Post 交往, 但會員應該外國人多很少香港媽媽.
所以想向你們指教一下....

大宅

Hi Owenchumama:

我3月尾會搬去北京,我都有無數問題,有個媽媽比左呢條link大家,超正,有關relocation既大部份問題,都解答左我o
http://www.beijing-kids.com/beijingkids-Home-Relocation-Guide

另外,education既都好詳細,有無時間,你都最好睇睇...
http://www.beijing-kids.com/beijingkids-School-Guide

我之前係上海媽媽,真係有聚會架,好active添,我覺得係大陸既香港媽媽都好親切,熱情同超級勁helpful...(比係香港時更主動幫香港人,好團結)

北京既香港媽媽應該都好好架!你幾時去北京呀?我安頓左,可以一齊去飲飲食食...

Owenchumama  哈利媽媽和OwenChuMaMa 竟然真的做了好朋友!!!!  發表於 12-7-23 09:40
Owenchumama  對話!!
Owenchumama  你好哈理媽媽, 請問你現在是否已經搬了去北京啦?? 一切安定了嘛?  發表於 12-5-2 11:33

複式洋房

回覆:住北京嘅香港媽咪

我都係搬到北京剛3個月的香港媽咪!有2個仔!一個5歲,一個4個月大!

複式洋房

引用:我有一個以前跟我做了3年多嘅阿姨剛從四川

原帖由 mizuho 於 12-02-18 發表
我有一個以前跟我做了3年多嘅阿姨剛從四川回來北京
識得做一般住家餸, 煲老火湯. 亦識整白切雞, 叉燒等等 ...
我都有興趣!可以PM我嗎?

複式洋房

条Beijing kids link 系我俾o既.Glad that you like it. Basically it gives answers to most of your doubts and questions in Beijing. 跟拒揾饮揾食揾屋揾学校揾医生都无错!Spring is ahead and there will be plenty to do around the outskirt of the city. So enjoy life here and I am sure your kids will as well.

大宅

回覆 ParisMimi 的帖子

thank you vy vy vy much, Paris Mimi
It is so helpful.

別墅

Can you also PM me....

珍珠宮

回覆:住北京嘅香港媽咪

我剛來BJ時沒返工,我們真係有十幾個媽咪帶啲小朋友出嚟玩,自己做playgroup。但之後小朋友上了全日班幼兒園,加上我工作比較忙,就很少跟她們聯絡
如果你去church,會遇到很多媽咪有同齡的小朋友,只要不用上班,她們很多活動。

大宅

charlottecyy 發表於 12-3-15 15:11
我都係搬到北京剛3個月的香港媽咪!有2個仔!一個5歲,一個4個月大!
想問下你四個月大個B係北京打針的情況,係邊度打?貴唔貴?我會帶BB去北京住
BB健康快樂是媽咪最大的心願

複式洋房

我想請問已經住在北京的各位, 小朋友的幼稚園是否需要未來北京之前就申請呢? 還是住習慣了才去Visit 然後到適齡才申請?? 謝謝~~

siumachu  I think you can research & visit the kindergarten 6 mths before the school year.  發表於 12-4-22 21:22

洋房

引用:Hello Mizuho & ParisMiMi, 我是即將跟隨老

原帖由 Owenchumama 於 12-03-15 發表
Hello Mizuho & ParisMiMi,
我是即將跟隨老公定居北京的香港人, 我們有一個兩歲多的兒子.
我看到Baby Kin ...
我搞緊.有興趣一齊出黎交流一下.

象牙宮

我北京, 香港 二地走.

老在家, 北京都不太熟悉

如香港/北京聚會, 有興趣一齊出黎交流下

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 mizuho 的帖子

I'm looking for a yiyi to do cleaning and cooking for HK family. Would you please email the information to me at [email protected]

Thanks

珍珠宮

回覆 mtrmama 的帖子

Sorry, I haven't get on here for a while and just found your response. Unfortunately, she is no longer available. But you may be able to find some help from this agency, heard is relatively better (non-profit agency). I haven't use them myself but may consider them if I have to look for ayi again. Good luck!

http://www.fupingjiazheng.com/caregivers/

~Mizuho

大宅

回覆 mizuho 的帖子

Dear mizuho thanks very much for your advise.

大宅

大家好!我都會係9月搬上嚟北京..啱啱查咗如果要請菲律賓姐姐,一年至少72000人仔!有無媽媽係請菲阿姨?

GGMin  我有朋友請佐,RMB 8K per month,我覺得太貴啦  發表於 12-7-30 16:18

珍珠宮

f2s2001 發表於 12-7-23 13:16
大家好!我都會係9月搬上嚟北京..啱啱查咗如果要請菲律賓姐姐,一年至少72000人仔!有無媽媽係請菲阿姨?
...
有朋友請賓姐, Visa係最煩. 其實請好嘅本地, 北京其實已經唔再平, 好啲號一定貴過大學生價. 你最好做好心理準備. 賓姐會比較穩定, 但好難幫你日常生活, 買餸買水電煤之類都要靠自己.

首頁

尾頁

跳至