興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

新手爸爸想買D7000 + Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
主要同BABY影相...拍MOVIE...大家有意現呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

新手爸爸想買D7000 + Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

d7000呢部機我都用緊, 唔錯, 你會影乜多?

35 1.4 貴喎, 可以諗買平啲既35 1.8 / 40 果枝微距, 新手唔駛買咁貴啦

如果影bb, 35會太闊, 同埋到枝就夠?

複式洋房

回覆 TMC3012 的帖子

我會咁配係因為之前一個朋友用CANON的5D + Canon EF 14mm f/2.8L USM

拍出來的相效果令我一試難忘...我想一般都是用來拍BB 和BB拍風景照...

開始的時間我想這支就夠影...不過我想請問你用開咩鏡影BB 呢?

clpapa  14MM F2.8L 成17K 14MM F2.8L II 成20K
5D 係FF +14MM 影, 係會好特別但唔係人人都接受.  發表於 12-2-19 14:08

寶石宮

佢果枝係14, 你想買係35

35 1.4 呢枝太貴, 新手唔駛買咁貴啦

你可以買35 1.8 都係2千幾, 你唔介意買2手既, 可以去dc fever到睇,。我果枝都係2手

我有d7000 + 35 1.8影既相, 你想睇下我可以揾返比你睇

複式洋房

Sorry我個朋友係用...Canon 35 1.4L

1.4和1.8有什麼分別呢...好阿如果可以看看拍出來的效果...

THKS!!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 回覆:oliverlkh的帖子

你朋友用5D, full frame 機; 而你用D7000, APSC 機,要買,都係買24mm f1.4 好d!

複式洋房

回覆:chloepapa 的帖子

35mm 1.4 會變左50mm?

別墅

回覆:新手爸爸想買D7000 + Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

我都認為D7000配35焦距好d.
對於新手來說,1.4太貴了,過萬蚊一支。1.8只不過是2000多,較適合新手。
1.4與1.8之間除了有焦距和價格上的分別外,1.4就係貴在納米圖塗層,令影像更利和防炫光。
基本上,定焦影嘅相都比較利和色彩飽和較好。1.8對新手己夠用。
亦可選擇微距鏡,有d都有納米塗層,但唔駛過萬,一樣影像細緻,小皺紋都影到。

寶石宮

oliverlkh 發表於 12-2-19 13:57
Sorry我個朋友係用...Canon 35 1.4L

1.4和1.8有什麼分別呢...好阿如果可以看看拍出來的效果...

1.4 / 1.8 有乜分別已經有人答左你啦

等我執返幾幅相, 再PM比你啦

大宅

我都讚成D7000配35MM F1.8 比較好, 一來平, 二來輕, 三來質素好(對比返價錢), 你玩落你會發覺輕都好重要!

35MM 用落APSC 機接近 FULL FRAME 機50MM, 新手更加建議你用熟呢個焦距, 用熟你會對空間距離掌握得好, 進步快。影BB, 佢唔郁時, 室內影大頭半身, 35MM一流。

複式洋房

回覆:chasiuchasiu 的帖子

唔該晒。如果郁得好勁呢?可以用咩鏡會好D呢?拍片用35又可唔可以呢?

珍珠宮

chasiuchasiu 發表於 12-2-19 18:55
我都讚成D7000配35MM F1.8 比較好, 一來平, 二來輕, 三來質素好(對比返價錢), 你玩落你會發覺輕都好重要!

...

大宅

回覆 oliverlkh 的帖子

郁得好勁, 應該推高少少ISO或者燈光打光少嚟縮短快門時間, 不應只靠大光圈, 事實上對新手嚟講, 光圈太大景深難控制, 反而建議收少少光圈再推高少少ISO嚟就返個快門時間。

大宅

35MM拍片焦距太長, 建議用返KIT鏡。

複式洋房

回覆:chasiuchasiu 的帖子

因為小弟念住唔買kit set. 所以想知道有咩鏡會好些。還有我先前有網上爬文貴的鏡頭會保值換鏡唔會lose太多。大家點睇?

寶石宮

引用:因為小弟念住唔買kit set. 所以想知道有咩

原帖由 oliverlkh 於 12-02-19 發表
因為小弟念住唔買kit set. 所以想知道有咩鏡會好些。還有我先前有網上爬文貴的鏡頭會保值換鏡唔會lose太多 ...
貴鏡頭係保值既, 過你新手, 唔駛買到咁貴, 等玩熟左先再諗啦

唔買kit可以諗下買枝18-105去買枝二手既, 千幾蚊有交易, 雨枝新手夠用架啦

大宅

新手買KIT SET + 一支35MM定焦係最正路的做法, 我當年仲新手都係咁, 支D70 18-70MM鏡 同埋 35MM F2 (當年未有F1.8) 到今天UPGRADE了BODY仍是最常用的鏡。

複式洋房

謝謝各位的意見...如果買2首鏡有什麼要留意呢?

寶石宮

oliverlkh 發表於 12-2-20 02:32
謝謝各位的意見...如果買2首鏡有什麼要留意呢?

你朋友識既可以叫佢幫下眼
多數係睇下鏡面有冇花, 外殼殘唔殘, 同埋試影下望下幅相有冇問題.
如果冇人幫你既, 咁你買枝新架啦~

大宅

回覆:新手爸爸想買D7000 + Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

我唔係新手, 而家出街多數帶 Canon 5D2 + 35mm f/1.4L. 一個字形容: 正!!

如新手用APS-C機, 入支24mm好D. 因為用35mm要乘1.5x, 差唔多50mm左右, 拍大頭BB都可以, 但要多D景就唔得啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至