自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:兒時街邊小食炸魚球, 邊到仲有的賣呀????

哇!太美麗喇

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兒時街邊小食炸魚球, 邊到仲有的賣呀????

我好以未食過

伯爵府

引用:如題!! 唔該晒!!!

原帖由 muimui8 於 12-02-19 發表
如題!!

唔該晒!!!
叫做美味魚球,好懷念

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

哈...我細個係大窩口食架

男爵府

回覆 wongarma 的帖子

嘩, 見到幅相簡直係流晒口水兼興奮...
星期一至四有冇擺檔架?
我昨晚已試探C6話有人話黃大仙有, 佢話好遠喎...
不過我唔理, 等2個小朋友瞓咗, C6唔陪我去, 我都自己去買...

珍珠宮

請問是不是平日夜晚也8點開檔?

如果係我今晚放工去買串食吓先!! Thanks!

男爵府

我係黃大仙人~
下村小巴站果邊個炸丸仔阿叔好似日日開檔架....
夜晚十一點鬆啲就會見到佢地...

牛肉串燒好食....燒賣腸粉阿姐既辣椒油好食...
牛雜都唔錯架(我好鐘意食佢既炸大腸架!)....
辣魚蛋阿叔既辣魚蛋唔錯(但有時個汁濃啲有時又淡啲..XP)
果到仲有個阿伯..間唔使有啲凍糕賣架...(大菜糕質地..有紅豆, 雜果, 馬豆)

不過佢地生意有時都幾難做....
係有蓋果啲地方係房處既...
係街邊馬路就係食環捉....
有時兩邊夾攻就無地方擺了...

大宅

kicochunchun 發表於 12-2-20 11:50
我係黃大仙人~

請問下村係咪即伙東姑亭合 0個 邊呀!!
以前好鍾意走去家計會對出食凍糕 (用膠蛋穀做的大菜糕).
現在阿婆都唔知仲有無賣了, 係咪要夜晚11點後先開檔嫁??

男爵府

係呀! 下村即係冬菇亭果邊~一出地鐵站(有間大7仔)對面個小巴站~
大菜糕婆婆我好耐無見了(可能我而家返工夜收~所以見唔到掛)~

果個凍糕伯伯就唔係成日都係到....但佢地成班小販都係十一點後先開架~~

muimui8  唔該晒!!    發表於 12-2-21 14:13

伯爵府

回覆:兒時街邊小食炸魚球, 邊到仲有的賣呀????

太油mouth:

子爵府

好懷念

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sasa0208 發表於 12-2-20 11:14
哈...我細個係大窩口食架

我都係喎..另重有個清裝打拐既嬲人賣老味添~~~

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

miu1998 發表於 12-2-19 19:43
我都是中學時常常在石硤尾食這種魚疍,好懷念呀!

...
keke..... 係咪南山村呢~~~~

果d 細細粒魚蛋,我成日叫佢做「可樂魚蛋」架! 因為佢d 油黑色,好似可樂咁。
那些年,南山村好多野食,除左「可樂魚蛋」,仲有$10 盅排骨飯,勁好味!
仲有,炸蘿蔔絲 (用漿及蘿蔔絲漿到好似一個砵仔糕咁既形,然後去炸)。

jacompany  炸蘿蔔絲>>>個d叫炸油池!  發表於 12-2-21 17:56

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

好懷念呢......

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我係黃大仙人~下村小巴站果邊個炸丸仔阿叔

原帖由 kicochunchun 於 12-02-20 發表
我係黃大仙人~
我都係黃大仙人,牛肉串真係好食,一到新年要排長龍。而家買到十元串,一樣咁多人食。我都鍾意食大菜糕,每次見到都會買幾件食。

但下村個邊唔係日日都有擺檔,星期六日就多數有。

子爵府

引用:我上個禮拜先去買過,+係新光中心小巴附近天

原帖由 BennettMami 於 12-02-19 發表
我上個禮拜先去買過, 係新光中心小巴附近天橋底條巷仔入面, 仲有一檔賣雞翼尖, 都好多人排隊 ...
鳮亦尖,我每次行過都無開,請問你個日去買係星期幾及幾點,Thx.

男爵府

回覆 回覆:carolyan882的帖子

而家啲牛肉薄左喇!!之前厚啲口感仲正呀!
新年果陣開滿曬~平時無見開果啲都走埋出黎~都唔知邊到黎架~不過今年唔見左臭豆腐阿姐~往年臭豆腐都排大隊架!!

子爵府

引用:而家啲牛肉薄左喇!!之前厚啲口感仲正呀!

原帖由 kicochunchun 於 12-02-21 發表
而家啲牛肉薄左喇!!之前厚啲口感仲正呀!
新年果陣開滿曬~平時無見開果啲都走埋出黎~都唔知邊到黎架~不過 ...
三寶炸雞翼雞脾兩公婆都無左幾年,同埋糯米飯,今年都無開檔。新年少左囉,可能天氣凍,又大風。

子爵府

畀面勳章

回覆 mc_pigpig 的帖子

我都係嗰度第一次食, 食過之後真係每次見到都買, 我同 c6 都好鍾意食架, 早 7-8 年旺角百老匯附近每逢假日前嘅晚市都有開檔, 仲以為已經冇得食 tim
你個 '可樂魚旦' 名好正 , 係呀, d 油真係黑到呢 ......

男爵府

回覆 carolyan882 的帖子

我上星期六夜晚, 聽人講佢要約9點鐘開, 要行入去巷仔尾尾先見到架!

首頁

尾頁

跳至