跳至

首頁
12345...30

尾頁

大宅

Re: 早產bb既mame請進~

ka9740,
昨日姑娘同我講bb基本上有2.2kg(約5磅)就可以出院啦, 當然就仲要睇下bb有無其他問題啦, 你個b都唔算話好早產, 我想夠5磅就可以出院. 你有無抱過囡囡呢? 你覺得佢好細?? hehe...我個囝出世無2磅, 依家睇住佢5磅已經覺得佢大大隻, 好好抱. 其實好多bb足月出世都係5磅幾o架, 你驚照顧唔到佢, 有無同姑娘講呢? 佢地會教你點樣handle早產bb架. 姑娘仲話如果我個b差唔多可以出院, 佢地會教你bb基本既護理常識, 好似沖涼咁. 我個b咁早出世, 我之前都無上產前班, 所以佢地都follow up得好好

到你bb出來時天氣會比較涼, 你記得買暖爐, 同埋買bb睡袋.

ka9740 寫道:

你地係咪都係要bb等到5磅先可以出院返屋企呀?我而家都好驚bb返到屋企太細好難照顧,到時我有咩要特別留意呀?

大宅

podi ,
暫時囡囡健康就無問題,其他的就小問題.例如,囡囡pat pat生了紅粒粒,姑娘話係尿布診,個口裡面生了一粒粒白點,我起初以為係奶,點知越來越多,姑娘講完原因我都唔知係生咩!不過而家茶緊野,兩樣都好轉緊,我怕囡囡到時出咗院又有其他小問題出現咋!因為我生大仔時都無呢d發生,不過,大仔就無早產.我而家日日都去醫院攞人奶去,順便等到夠鐘食奶時間餵埋奶比她飲,換埋尿便等之類.姑娘話到時出了院都知道點樣照顧bb喎!
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

複式洋房

Hi 妳地好,

我囝囝都是早產bb(32周)出世, 當時只有1.825kg, 係東區醫院住了23日先夠2.2kg才能回家. 時間過得很快, 他現已15個月大了, 希望妳地個bb好似我囝囝咁快高長大,冇乜病痛
頭腦相當靈活(轉數快),有大將風範,領悟力相當高,做任何事愛親力親為,屬機會主義者,懂得精打細算,但愛面子(敏感於別人怎樣看自己),有責任心,欠表達力及創意,要學習培養探求精神(因欠疑心)、耐性及愛心。

大宅

Hi maggie1003,
我個仔都係東區醫院出世, 我覺得佢地既service好好, d姑娘好helpful. 最難得既係佢地得閒會同我傾下計, 又問我有無唔開心, 佢地都好照顧我個情緒.

我好希望我個bb好似你個仔咁健康....

maggie1003 寫道:
Hi 妳地好,

我囝囝都是早產bb(32周)出世, 當時只有1.825kg, 係東區醫院住了23日先夠2.2kg才能回家. 時間過得很快, 他現已15個月大了, 希望妳地個bb好似我囝囝咁快高長大,冇乜病痛

複式洋房

Hi podi,

係呀,東區醫院d姑娘真的很好,連d嬸嬸都好好人.
頭腦相當靈活(轉數快),有大將風範,領悟力相當高,做任何事愛親力親為,屬機會主義者,懂得精打細算,但愛面子(敏感於別人怎樣看自己),有責任心,欠表達力及創意,要學習培養探求精神(因欠疑心)、耐性及愛心。

大宅

maggie1003, podi,
我反而就覺得我而家醫院的姑娘表面上好惡,但對你有問題想問她們時,就無呢個感覺,因為我有時見她們鬧人時真係好惡,特別係有家長係裡面講電話時.個把聲嚇親人的.
[url=http://www.baby-gaga.com/][img]

複式洋房

ka9740,

係呀,有d家長自己唔自律又真係底鬧的..

大宅

podi ,
你近排點呀?聽你講仔仔已經夠5磅,咁出咗院未呀?我囡囡仲未可以出院,唔知要等到幾時,而家天氣好涷,你同我一樣出入都要小心,唔比涷親呀!

大宅

ka9740,
多謝關心:-P 我個仔已經有5.7磅啦, 之前因為重得慢, 所以人奶入面會加營養粉, 等佢肥得快d, 不過因為已經重得好好, 如果再食營養粉既話, 可能要減肥lu~ 我個仔仲未出得院, 因為佢條氣仲係ma ma地, 好容易跌機, 不過已經好進步!! 我唔知仲要等幾耐, 不過只要bb既情況係健康既, 我都好開心啦 :-P

係呢, 你囡囡依家幾重? 你個女一定好快出得院!!!!!!! 我想問你個女有無打防疫針? 我知道有d針會於出世一個月內打, 咁你個女打左未? 定係出院計之後既一個月打就OK?

ka9740 寫道:
podi ,
你近排點呀?聽你講仔仔已經夠5磅,咁出咗院未呀?我囡囡仲未可以出院,唔知要等到幾時,而家天氣好涷,你同我一樣出入都要小心,唔比涷親呀!

大宅

podi ,
我囡囡同你囝囝一樣都係重得好慢好慢,醫生係星期一開始都係人奶度加咗營養粉,我仲擔心唔知好唔好添! 而家都係得4.2磅,比出世時重咗少少(因為星期一開始飲營養粉),我都唔知幾時可以出院,希望營養粉可以對囡囡有幫助啦!
我囡囡無打防疫針喎!我亦唔知道要打,不過,如果今日可以既話,我問下姑娘知唔知先,我有消息再話你知
仲有呀!你知唔知而家醫院收費幾多錢一日呀?有人話$100,亦有人話$50,唔知囡囡到時出院要比幾多錢呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地好, 啱啱見到E個地部, 我囡囡都係早產不過已經就唻兩歲啦, 佢係33週3日出世, 只係得2磅咋

水晶宮

我都剛剛先見到呢個地部
請問歡唔歡我加入呢~
我囝囝34週囡囡28週
囝出世得1.87kg,而囡只得1.145kg
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

ka:
唔好擔心,,佢要你既支持
bb會收水,所以時重時輕..不過你囡囡有4.2磅了,
好快會ok出院的~放心~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

kcpak 寫道:
我都剛剛先見到呢個地部
請問歡唔歡我加入呢~
我囝囝34週囡囡28週

你兩個小朋友都係輕磅bb喎, 可以問why

大宅

ka9740,
bb每日住院費只係$50, 係極平... 都不枉我年年交幾萬蚊稅

bb最初係會收水既, 所以會比較輕d, 慢慢就重得好快架!!

ka9740 寫道:
podi ,
我囡囡同你囝囝一樣都係重得好慢好慢,醫生係星期一開始都係人奶度加咗營養粉,我仲擔心唔知好唔好添! 而家都係得4.2磅,比出世時重咗少少(因為星期一開始飲營養粉),我都唔知幾時可以出院,希望營養粉可以對囡囡有幫助啦!
我囡囡無打防疫針喎!我亦唔知道要打,不過,如果今日可以既話,我問下姑娘知唔知先,我有消息再話你知
仲有呀!你知唔知而家醫院收費幾多錢一日呀?有人話$100,亦有人話$50,唔知囡囡到時出院要比幾多錢呢?

大宅

kcpak, 我開呢個topic都係想多d媽媽share照顧早產bb既經驗o架 如果你唔介意, 可唔可以講下有無咩野要特別要注意呢?

我個仔27週出世, 體重0.835kg, 2磅都唔夠, 你囡囡28週都有2.5磅真好 你囡囡要住幾多日醫院先可以出院呢? 你2個小朋友係咪好大個啦?

kcpak 寫道:
我都剛剛先見到呢個地部
請問歡唔歡我加入呢~
我囝囝34週囡囡28週

水晶宮

PARROTMUM:
我都好想知點解,,不過醫生都答唔到我 :cry:
醫生仲唔建議我再生,,我一心想生四個既美夢
破碎了 :-( :-(

水晶宮

podi:
我好明白你依家呢個心情,,我好記得第一次見囡囡
係icu(因為我全身麻醉開刀)我一入到房已經好緊張
一望到佢,直頭退後個心....好想快d走...
我好少去睇佢,接受唔到呢個係我個囡,我一見佢
就喊...好唔想見到佢,,醫生話我產後抑鬱~

水晶宮

podi:
唔記得回答你,,其實我都唔知有咩要特別注意
因為每個人唔同,,我囝囝氣管好差,易咳易嘔..
而囡囡肺差,皮膚差...依家囝2歲了,而囡囡6個月
佢地早產bb一歲前都會以預產期計週數
所以其實我囡只得4個月大,一歲後會趕得返晒架啦~
我囡囡住左三個月,除左足磅仲要睇佢叻唔叻,我囡
成日唔肯自己抖氣,靠部機...試過我去探佢,佢無啦啦停晒呼吸同心跳,嚇到我....不過咁,,我相信佢~我知佢一定得~

大宅

大家好,
見到呢個主題真係好開心, 因為我個b都係好早產bb黎架.

podi
我女同你仔一樣, 27週出世, 重1.09磅咋, 當時真係好唔開心, 同埋好辛苦架, 你而家嘅經歷正正係我一年前所經歷嘅野, 當中外人真係好難明白. 而家我個女剛剛一歲, 身體好健康, 不過眼仔差d, 佢出世時聞得呼吸機耐, 影響到對眼, 所以曾經做過laser, so 佢有200度近視, 同埋成日要keep check住對眼架, 因醫生話好容易視網膜脫落, 所以都好担心架, 不過早產bb係好叻嘅, 你要對佢有信心啦....希望大家一齊努力, 唔好氣餒. 你都可以pm 我用電話傾架....
:pint:

首頁
12345...30

尾頁

跳至