婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實食野冇問題, 係當吞口水時, 邊喉嚨有d野卡住, 起初以為係整損左, 但成幾個月喇~都係咁~

有冇人試過, 可以比d意見我. Thank you~

複式洋房

回覆:喉嚨好似有東西卡住, 你地有冇試過呀?

我都係咁,但食野同吞口水都無問題,去左照胃鏡,食道無事,但有胃炎,食左兩星期藥都唔好,都成兩個月都係有東西卡住咁,都唔知點先好返:(

禁止訪問

回覆:angel128 的帖子

子爵府

我上年試過成個月在呑東西喉嚨好似有卡住,睇咗5/6 次家庭醫生 巳看2位,都係話我一般喉炎, 開抗生素,特強消炎薬,前後食咗2 個月都未好, 朋友叫我睇耳鼻喉專科,睇下有甚麼問題,耳鼻喉醫生會由鼻放入內鏡睇下鼻至喉嚨入面,醫生話不是息肉,是煙喉炎,一來家庭醫生果道拖咗太來,令到㬋嚨越來越痛,最終食耳鼻喉醫生d 薬, 好勁成身痛又暈,我估d 藥好重,我諗妳們去睇耳鼻喉醫生,唔好睇家庭醫生,佢地當一般喉嚨痛

angel128  請問耳鼻喉醫生會由鼻放入內鏡睇下鼻至喉嚨入面痛吾痛架? 那現在你好番?  發表於 12-2-21 17:57

男爵府

畀面勳章

感冒拖耐了未好都有相同的現象,上星期我就係咁,我的感冒前後看醫生整整一個月共四次都未好,喉嚨開始似有野卡住,第五次看時換了藥才見好轉,不過仍有黏痰貼在喉嚨碧後,這種情況以前都試過,用滴鼻藥可治癒,相信你們都用滴鼻藥水喔!
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

大宅

哩兩日見好似好d, 喉好似又冇咩野, 有時我都懷疑係咪關鼻事, 因之前成日感冒+ 鼻敏感.

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我唔係卡住,係頂住,吞嘢冇事,頂住心口,喉嚨,有時有,有時冇,好煩

伯爵府

畀面勳章

我初初有左個陣都係咁,成日好似有舊啖係喉嚨到咁,吾上吾落不過到懷孕中期又無野lu

男爵府

可能甲狀腺有事,CHECKCHECK佢啦~

民房

我現在喉嚨好像有嚿飯卡住,說話越多就越頂,已經十多年,看西醫及照過內窺鏡皆說無事,醫生說是精神緊張所致,不需理會它,食鎮靜劑可舒援,但鎮靜劑不可亂食,中医叫此病為梅核气,因仰鬰所致,對身體無大害,但不舒服,唯有與它並存,當作身體的一部份。

大宅

我早兩曰睇中e有個女人都好似妳一樣,個中e話壓力大訓唔好都會,不如睇下中e吧!個女人話睇咗2個月西e都唔得

男爵府

畀面勳章

可能係甲狀腺有事呀~~~

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

其實原來好多人都係咁...請問最後點至無事?

別墅

頂住心口嘅感覺我都試過,應該係同情緒有關。我有一排係工作上超唔開心,好煩,個人有啲抑鬱咁,果輪就好覺個心口成日有嘢頂住,食道好似好窄咁。但食嘢係冇事嘅,只係食完飯啲嘢仲好似頂住唔舒服咁。。。。。過咗一排,心情好返,又自然冇咗事,唔記得咗佢嘅存在咁。有時有啲 supplement都可以有幫助,同埋維他命b都好似可以。

首頁

尾頁

跳至