論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人在3月頭初到港,是印尼的,主要湊13個月的BB,現在是阿婆在湊,個工人一黎到我有咩要同佢講清楚呢?要唔要比佢睇家規,我會裝CAM要同佢講嗎?
我好擔心,因為未請過工人,請大家提點一下我

禁止訪問

回覆:beanlala 的帖子

大宅

除左清潔 仲有咩要注意?
第1日到佢會即刻做野ma?

大宅

回覆:第一次請工人 請大家提點

一踏入境果一秒已經係你工人,佢已經收你人工,點解唔洗佢做?放好野就開得工啦

大宅

嗯嗯 咁有無咩家規 我怕一開始唔搞清楚 之後就麻煩

別墅

引用:一踏入境果一秒已經係你工人,佢已經收你人

原帖由 BabyEcho 於 12-02-21 發表
一踏入境果一秒已經係你工人,佢已經收你人工,點解唔洗佢做?放好野就開得工啦

...
唔係噃,我agent 同我同佢三口六面講明,係將佢交俾我接收果日為第一日。我地返新工都係report duty 果日開始計糧啦

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

你地自己三口六面講明接收果日開始計糧係無法律效用, 法例上一入境合約就生效, 姐姐依家樣樣無say no 唔等如日後唔追討果1-2日欠薪, 無謂俾agent誤導, 出足糧好d

大宅

引用:你地自己三口六面講明接收果日開始計糧係無

原帖由 5R2H 於 12-02-21 發表
你地自己三口六面講明接收果日開始計糧係無法律效用, 法例上一入境合約就生效, 姐姐依家樣樣無say no 唔等 ...
Yes

大宅

引用:你地自己三口六面講明接收果日開始計糧係無

原帖由 5R2H 於 12-02-21 發表
你地自己三口六面講明接收果日開始計糧係無法律效用, 法例上一入境合約就生效, 姐姐依家樣樣無say no 唔等 ...
Yes

大宅

你隔山買牛,行岩第一步..................
通常印印會話乜都識講,其實佢黎到乜都唔識講.................
會話乜都識做,其實乜都唔識做........................
印印比較蠢........................
乜都唔識講,乜都唔識做,又蠢................
有左心理準備,就唔會激氣喇...............
通常佢黎到早上十點,要有人係度招呼佢...............
大半日俾佢熟悉間屋,睇你地點做家務...............
挨晚就要佢做野,通常叫佢做洗碗同掃地................
佢初黎步到,唔可以俾佢照顧亞b................
通常都係搵麻麻、婆婆帶佢兩三個禮拜先...............
通常個印傭都話識揍b,其實乜都唔識..............
教都有排教.........................
煮飯洗衫開火爐,乜都唔識架,通通要慢慢教.............
你就係導師,佢就係學生...................
佢黎學野,唔駛學費,仲有錢收添.......................
佢學識哂點揍b,仲要搵老人家黎睇實哂................
日頭冇人係企,印印揍掂亞b就得.........
家務可以少做.................
夜晚屋企人番接力揍B,佢就去煮飯,洗碗,洗衫...........
講住咁多先,篇幅有限,請請....................

大宅

引用:你隔山買牛,行岩第一步..................

原帖由 petercck 於 12-02-21 發表
你隔山買牛,行岩第一步..................
通常印印會話乜都識講,其實佢黎到乜都唔識講................. ...
Thank

首頁

尾頁

跳至