興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇爸爸用homeplug經驗,如果由拖板其中一個插位到另外一個拖板的其中一個插位的話,連接所得的傳送可以嗎?

別墅

看到2個homeplug的信號燈3個亮了2個, 再開啟電腦, 2個homeplug的3個燈都亮了,就是完全連線了, 如果信號燈3個其中1/2個不亮, 則代該處的電流有干擾或你的拖板有損壞. 這時再試試另一個蘇位是否一樣. 確認有穩定的電流訊號. 不過, 你的問題只是搬移一下而已, 如果之前是連接到的, 你在插另一個位絕對是沒問題的, 除非你的拖板上有多於4個以上的電器插頭在使用,這時一定有干擾的.

複式洋房

THanks.即是拖板去拖致板插位都應該冇問題,對嗎?再請教o那個牌子可靠?價錢如何?

別墅

牌子款式眾多, 看個人而已,但切記要買200mbps速度的及相同牌子的, 否則會有連接不到之情況. (我用過aztech)

大宅

村屋有機會唔得架.
因為未必同一組電訊號

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早期homeplug 過拖板會有問題, 而家多數OK, 比較理想係儘量用拖板最近電線的插位.

另外要留意家中供電是否三相(可以檢查電箱的總掣, 如果由兩個fuse 掣組成就係單相, 由四個fuse 掣組成就係三相), 而兩個插座是否都由同一相供電, 若兩個插座由不同相供電, 就好可能不能相通. 買之前最好問朋友借一對來試左至買.

大宅

我自己係level one 加aztech.
無問題

男爵府

如以上有網友所說,有其它客觀因素影響。試過有d入牆既位都未必得。

複式洋房

多謝以上各位爸爸的指教,如果有咁多環境因素影響,係咪可以試下用另一個router來接收原有router發出的signal,然後再從接收的那一個router後面既lan port 出線,咁樣得唔得?setup係咪好麻煩,請各位高手爸爸指教,謝謝

男爵府

grasslili 發表於 12-2-23 10:51
多謝以上各位爸爸的指教,如果有咁多環境因素影響,係咪可以試下用另一個router來接收原有router發出的sign ...

可以的。而家有d旅行用的細router就可以有你講的function,不過效率會不及homeplug
ps 我未用過但我知道原理上可行

男爵府

不如買個覆蓋廣d既router仲方便.

別墅

用最原始的方法----用一條30M長的LAN線去解決問題, 不過就......

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 grasslili 的帖子

漢科有編舊文, 講有關 router 與 router 之間, 行 wds 去連接, 直到以家都係大同小異...同一牌子就成功機會大D ... 我自己就 d-link 夾 buffalo 都做到 wifi 擴充...
參考下...http://support.hornington.com/kb/question.php?ID=587

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

複式洋房

多謝linggo爸爸仗義提供寶貴意見。

大宅

畀面勳章

其實你另外一邊係有D咩? 一部desktop? 多部desktop? 定laptop? 就算homeplug宜家都有好多種. 有D甚至有埋router function. 所以其實第一件事係你會有D咩係另一邊.

homeplug好似快過wifi. 其實唔一定. 只要homeplug條路線差(例如比較舊嘅村屋), 個connection係會好慢架. 如果你另一邊只係一部本身無wifi嘅desktop, 除左你可以試homeplug之外(一pair成本其實唔平), 你仲可以試下買一支usb wifi receiver(一百蚊已經非常好), 直情收wifi. 第二個router收wifi再放wifi唔係唔得, 但係第一會慢過你直接用wifi receiver, 第二你係咪真係有需要放比多過一部機, 你自己要plan下.
Steve Jobs : 「你的時間有限,因此,不要把它浪費在為別人而活。最重要的是,你要有勇氣傾聽你的真心與直覺,它們其實早已知道你真正想要的是什麼,其他都是次要的。」

別墅

我以前用過homeplug, 用唔到。插來插去都用唔到。所以自果次之後,我全部機都是行線,或用WIFI的。而家屋企L形。WIFI入到房都無信號。於是就加了個有POE的 Access point係走廊尾. 咁房入邊用WIFI上網都無問題囉。

首頁

尾頁

跳至