夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

C6月入四萬,我萬二,同奶奶住不用供樓,水電煤伙食全由C6俾家用奶奶搞掂,冇零用錢俾我。其實我個人只係搬咗屋,經濟狀況同以前一樣照俾咁多家用娘家,自用都七七八八…咁我諗住bb駛費都佢出啦,但係佢就成日話我對頭家冇付出,要我買bb床,車,衫,同大部份私家產檢費用…其實我搵得唔多,佢又唔係冇錢,我已經冇問佢拎零用錢…有時聽啲C9講C6搵唔多都俾零用錢叫佢買自己鐘意嘅嘢而自己果個反而咁計較,就覺得好唔開心,覺得佢唔錫我…
佢就成日講話宜家唔駛你公一份婆一份,叫你付出啲啫…佢又好似有道理,但我心裏覺得點解你收入多我三倍有多都仲要我咁手緊去俾果啲支出呢?
JM我嘅想法係咪錯?

男爵府

回覆:係佢太計較定我要求多?

陀bb生bb唔係付出咩?叫佢陀個bb嚟睇下。唔駛供樓其實佢支出唔多。

複式洋房

係佢太計較定我要求多?

係呀,仲要冇關心我大住個肚成日周圍去睇bb嘢,我大肚到宜加六個月,從來冇接送過我返工放工…但就成日話我對頭家冇付出,好多夫婦要老婆貼自己份糧出來…我知但係好明顯佢係有能力唔需要,點解係都要咁斤斤計較?我份糧都係剛剛夠自己用咋…

侯爵府

個小朋友佢有份架,點解要你出哂?你有無試下同佢傾下,佢又唔係搵唔到,結左婚小小家用都比下呀

男爵府

引用:係呀,仲要冇關心我大住個肚成日周圍去睇bb

原帖由 HBBMM 於 12-02-22 發表
係呀,仲要冇關心我大住個肚成日周圍去睇bb嘢,我大肚到宜加六個月,從來冇接送過我返工放工…但就成日話我 ...
大家鬥唔好買囉(不過通女人都輸)

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

問你c6,生bb吾係付出呀,叫佢諗清楚邊個付出多d先嘈啦

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

琥珀宮

畀面勳章

有無正正式式攞條數出嚟計比佢睇 ? 會唔會雙方都有D誤會存在咗 ?

大宅

回覆:HBBMM 的帖子

你c6好計較,其實佢知你搵錢唔多,佢應該出多啲!我c6都係好計較,佢負責供樓同俾8仟家用我,其餘屋企所有開支我俾,我有兩個小朋友,讀小學同幼稚園,重有請工人。我都有做嘢。每次嗌交佢就會話自己付出好多!又話供萬七蚊樓只瞓4呎床位喎!睇得出佢供得好唔順氣!我陀B佢一次都無陪我覆診!唉!自己做倒咪算囉!我覺得你唔好理你c6,佢都知你搵得小,重邊有多餘錢!你有就儲起佢,唔好俾佢知!

複式洋房

係佢太計較定我要求多?

因為我唔駛買菜煮飯,所以佢就反問點解要俾家用我…咁我自己有收入,自己搵自己駛都算啦,不過聽到有啲C9講小小零用錢當心意俾老婆都冇,都幾唔開心…仲要講到我好冇貢獻咁,我係冇錢但我有出心力嫁!

複式洋房

回覆 回覆:I9528的帖子

其實照計都知有幾多剩啦…何況佢唔係冇囉,佢嘅睇法係我冇金錢付出

複式洋房

引用:你c6好計較,其實佢知你搵錢唔多,佢應該出

原帖由 BabyBB2 於 12-02-22 發表
你c6好計較,其實佢知你搵錢唔多,佢應該出多啲!我c6都係好計較,佢負責供樓同俾8仟家用我,其餘屋企所有 ...
我覺得佢幾似你C6....

伯爵府

回覆:HBBMM 的帖子

你比幾錢屋企?你娘家係咪好需要你供養?你老公又比幾多你奶奶?你奶奶又是否 很需要你老公份錢?你老公平時是否很大使?儲到錢嗎?

大宅

樓主,人比人比死人呀!每個家庭嘅環境唔同,生活方式唔同,唔需要理究竟人哋老公比幾多$家用人哋丫。但你絶對可以因為覺得手緊而佢冇理你而唔開心,又或者因為佢冇陪你產險而覺得不被關心。但你有冇同佢好好溝通,講出你嘅感受呢,記住唔係鬧喎,係平心靜氣咁講,可能佢都有佢嘅解釋呢!例如佢可能唔知你手緊,又或者佢有d儲蓄計劃呢!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想問樓主係呢個家係唔係所有支出你都無出過呢?
如果唔駛供樓,水電煤伙食又全部你老公出,
咁你老公覺得你無付出過,希望你自己出番小朋友費用都唔係過份喎?

我家既收入同你好似,
老公都係四萬上下,我都係萬鬆d,
但係我都有負責屋企既駛費,
雖然比較上一定無老公咁多,
但如果全部駛費你都無份,
咁老公會咁諗都不能怪佢喎?

wongjoetabo  講得好, 陀 b 吾係大晒 !  發表於 12-2-22 12:10

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

HBBMM 發表於 12-2-22 01:14
係呀,仲要冇關心我大住個肚成日周圍去睇bb嘢,我大肚到宜加六個月,從來冇接送過我返工放工…但就成日話我 ...
有無能力好難講,
有d駛費真係好難計,
我老公萬四費收入但係都無乜多餘錢餘下 =_=
如果唔係我 set 左每個月一定要儲幾多既話,
佢真係完全唔會有儲備既概念...

所以你唔可以話佢有四萬收入就一定要負責曬所有支出,
覺得佢一定有好多錢收埋架。

禁止訪問

伯爵府

回覆 HBBMM 的帖子

咁我的CASE 同你差唔多. 屋企樣樣野我都唔駛出錢, 買餸煮飯都唔駛我. 所以我無家用的.
唯獨個仔D野, 我唔介意出返錢. 諗下有D人公一份婆一份一齊供樓水電煤. 比起呢條數, 我的付出唔算多.
但有時C6都會比下仔D駛費. 出街食飯又係佢比多.
如果你覺得吃力, 咪同C6講一人一半囉. 佢想你付出一D, 應該想心理上好過D, 有同甘共苦FEEL.

大宅

點解你同樓上topic 個位jm 甘似嘅?又係個老公唔肯比錢!!!

天吖!點解香港而加多左甘多賤男加?!

摟住,你月入萬零真係唔算多lor,你老公好應該比錢你用,特別係用係未出世嘅bb 身上!

你個肚係無價加!你嘅辛苦又唔係叫付出吖?!

如果拒真係比唔出都算啦,仲要講:

“成日話我對頭家冇付出” <- 呢句真係超 hurt 吖!

你都講左 “我份糧都係剛剛夠自己” 拒應該體諒下你lor!

拒甘o力叫拒自己生來睇下~~~~~~

子爵府

兩公婆那有計得這麼清楚?你千萬不要比人,因為各個家庭終有一些不同。既然生活上的東西都不用由你這處支付,那麼你c6也不是太過分。最重要是好好商量一下,把你的需要和心聲好好和c6說說,例如你其實大部分人工都要給外家,所以每個月剩下的錢實際不多,bb的日用品可以隨量而買,反而是奶粉和尿片才是最大的開支,你就在這個部分向你c6反映,例如這個部分可以兩個人平均攤分支付,這樣你c6會舒服些,其實兩公婆實在不宜為了金錢而吵架,這樣很傷感情的。有時財務上的分配只要事前說明就成,又不用去斤斤計較,以免影響感情!
mc <()>

大宅

打死唔出,索性將所有私己放入定期,定佢三五七年
佢問你幾時買床,你話無錢就ok

wongjoetabo  甘不如連個 bb 都吾好要重 good !  發表於 12-2-22 12:12

首頁

尾頁

跳至