想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我的iui日記

我過去曾經小產3次(02,03,04年),由於有多囊性卵巢症,e生建議我做iui,所以在今年3月同5月都做過,但唔成功,可能自己太緊張,比自己太大壓力,老公同我相量,不如休息一段時間,放鬆吓先,於是我喺lee段時間學瑜伽,唔知係咪咁,M非常準,(我以前一向都例遲,起碼一個禮拜以上)所以運動真係對身体好。
我同老公決定11月M嚟就做iui,真係好準時喎,上個月25/10,今個月25號就嚟M,所以我琴日就去睇e生,今日開始打排卵針,2/12再見e生,我想將今次做iui既過程每日記低,一來可以同大家分享,二來可以舒發我嘅感受!

27/11 下午2:30開始打針,打大肶,好痛,留了一點點血。

禁止訪問

Re: 我的iui日記

複式洋房

happystar,
你係第幾次做iui?我老公喺化驗所取精,佢通常食飯時間去,我就大約在個半至兩個小時返去攞洗完嘅精比e生用導管注射入我既子宮內,你叫佢放鬆d(我知講就易,做就難),整個過程係需要大家互相支持,就正如我哋打針咁,生理同心理都好大壓力,所以大家要共同面對、鼓勵,我哋大家一齊努力,一切bingo!加油呀!

大宅

你地努力呀, 我都做過IUI, 做左第三次就成功.

點解你地老公要係醫院或化驗所取精既, 我老公係屋企攪點完後就羅去化驗所, 甘樣無咁大壓力喎.

IUI 每次TREATMENT 都未必一定要打針(打大脾或肚皮),
是乎每人個EGG 長大既情況, 若果佢識得大, 甘就無需要打,
或打好多針, 只係o係到甘上下大先打排卵針.

minnie

禁止訪問

複式洋房

Minniechung,
真係 ,多謝你嘅分享,希望我同happystar好似你咁,今次成功bingo!

禁止訪問

複式洋房

happystar,
我係c家做的,對上果兩次以每次計大約$8,000,要視乎打幾多技針而定,其實我2000年11月結婚,01年6月開始唔避孕,02年2月就有左,但個胎唔大6週到就見紅,入左廣華(一生人最刻骨銘心嘅經歷,以後再講),跟住休息左3個月,02年7月開始再來過,03年3月又有左,今次見到心跳,但7週多d就停止生長,又係見紅,經過第一次小產經歷,所以決定在法國e院做手術,這時都唔知自己有多囊性卵巢症,直到03年8月睇現在既e生先知有lee個症,係呢段期間試過食排卵藥,但唔成功,e生建議我做iui,就喺lee個時間又發現有左(04年3月),不幸又在7週至8週到'位'縮了,又再次要做手術,真的心力交瘁,今次e生叮囑不要自然懐孕,由於卵子老化,每次結合都是不健康既受精卵,所以每每到7-8週就停止生長被自然淘汰,所以同老公決定做iui。

洋房

好多謝你可以分享經歷,因為我可能都要做iui,因dr話我乳激素高,影響m週期,所以下月中要再抽血驗!!我想問打排卵針係咪要黎m就開始打嫁??同埋由打排卵針至放精於子宮內大約要幾耐先知成唔成到孕呀 ??
karanyeungchu你係睇邊個dr??

禁止訪問

複式洋房

npg,
係呀!打排卵針係要喺M嚟第3日開始打,以我為例打7-8支針(每日一支,期間要返診所check卵子size),e生認為卵子size ok就會安排打一支排出卵子嘅針,卵子就會係36小時後排出,之後就要老公取精子,經過洗精,再拿回診所比Dr用導管注射入子宮內,當晚或第2朝再同老公do do 可以大包圍,跟住就每日塞藥同打2支補充賀爾蒙既針(分開2日打,好似5日1支,唔係好記得),21日後回診所驗孕。我係睇Dr.Tay

複式洋房

happystar 寫道:
karanyeungchu,

妳的經歷真係好艱辛 :-(睇番妳d 經歷妳同妳老公都算係容易自然懷孕雖然妳有多囊性卵巢症(一般有多囊性卵巢症ga 人都較難懷孕), 只係有卵子老化ga 問題。但係做 iui e 生又點樣解決卵子老化ga 問題??

happystar,
因為打排卵針可確保卵子成熟,Dr會喺打針期間check住卵子size的

大宅

happystar,

我頭兩次既IUI, 係M第二日開始食排卵藥, 之後就打針, 隔日打一支, 作用係幫D egg 快d大同生得靚d, 到d egg 甘上
下大就打排卵針.

第三次IUI, 我只係O係M第二日食排卵藥, 之後無打針, 因為醫生話我D EGG 大得幾好同快, 其間有KEEP 住照超聲波, 到甘上下就打排卵針.

我每次做個方法或落藥都有D唔同.

MINNIE

別墅

我之前都做過幾次iui但失敗, 呢家處於休息期, 食下中藥咁啦, 抖夠後再計劃點做!
因為愛...所以等待...

大宅

我都剛剛做完IUI, 但點解我醫生無俾藥我食, 係唔係食左藥會好D?

複式洋房

kool,
食排卵藥係幫助排卵,可能e生覺得你d卵ok唔須要食藥啦!
你剛剛做完IUI,唔好諗咁多,每日都要保持愉快嘅心情呀 :-P

複式洋房

455 寫道:
我之前都做過幾次iui但失敗, 呢家處於休息期, 食下中藥咁啦, 抖夠後再計劃點做!

455,
我之前5月做iui都失敗,都休息左幾個月,在這幾個月我都有睇過中e,不過唔睇得密,只係間中,我覺得做瑜伽對身体好好,可以平衡賀爾蒙,按摩甲狀腺,我學了4個月,M好準,所以除了食中藥,運動對身体都有幫助,不防做多d運動呀

複式洋房

28/11 下午2:30打第2支排卵針,同琴日一樣,都係打左腳大
肶,好痛,又留了幾滴血 :-|
該用戶已被刪除

別墅

karanyeungchu

好多謝你的意見, 原來做運動對身體有咁明顯的幫助, 我好少做運動架, 等我留意下CLUB HOUSE的瑜珈班先, 但係辛唔苦架, 會唔會好難? 唉, 我三十幾架喇, 骨頭都硬晒!

我睇左中醫都成兩個幾月喇, 不過醫生話依家唔洗睇得咁密, EGG DAY前去睇就得, 而我就KEEP住格個禮拜去睇!

希望快D聽到大家的好消息啦!
因為愛...所以等待...

首頁
12345...8

尾頁

跳至