跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期收到移民局嘅信, 去咗警署搞無犯罪証明書, AGENT話都差唔多完成手續, 下步會叫我俾証件搞VISA, 希望上主保佑一切順利, 今年7月可以正式登陸啦!

大大話話由寄出APPLICATION DOCUMENT到宜家都有6個月喇~

大宅

畀面勳章

恭喜你呀
我老公都申請緊,約左3月7日BODY CHECK 之後,就會寄APPLICATION FORM 啦! 我都好心急呀!
乜寄出APPLICATION FORM 後六個月先叫你去取良民證呀? 有些CASE 三個月就可取良民證啦!

大宅

申請咗6個月喇 ^^!

係啦,都聽講過有啲人嘅case好快就攞良民証,可能係因為佢一定要我老公close咗間公司同証明佢冇欠稅,証明我地好有誠意返去,先至考慮啦。
你結果係自己搞定搵顧問呀?希望大家順順利利

大宅

畀面勳章

我地總於自己填,不過約左3月7日先body check,所以我地都末寄form去領事館!

男爵府

回覆:申請咗6個月喇 ^^!

我地都係自己填,上年1月交表,3月收信做police check, 5月批咗,11月中前要報到,我都估唔到既「快」,祝你快D收信做police check !!!

男爵府

唔係,祝你police check 係1個月內完成!

大宅

我諗應該收到我份無犯罪証明書咖喇, 都成個月咯, 佢地話明4星期內會直接寄掛號去移民局, 希望好快有消息搞VISA啦, 我想早啲過去SETTLE DOWN 同小朋友搞埋學校啲嘢

大宅

介唔介意話我知你地點申請?
thru federal skilled worker programme??
processing time seems to be 20 months for HKSAR.. ( fm web information)

super thanks...

大宅

我先生本身有加拿大籍申請sponsor我過去

大宅

UPDATE!

收到信可以攞PASSPORT去做VISA!! 總共8個月, 再等埋VISA就走得喇

Thimble  恭喜~!  發表於 12-4-17 23:19

大宅

畀面勳章

恭喜哂- karmen2007 ,
八個月真係好快喎! 咁你一定可以原你所願七月登錄喎 !
我唸我仲有排等,同埋都唔知批唔批 TIM !

大宅

thank you, 宜家CHECK緊機票同搬運, 最重要係賣屋套現

希望各位都順順利利

複式洋房

恭喜晒!
我都係自己填老公sponsor我,申請左15個月終於批左,買左機票7月走
趕到8月辦阿女入學手續。 祝大家Good Luck!!

大宅

畀面勳章

恭喜哂 Tungwingtung
我又想問問,如果你要15個月批,咁身體檢查洗唔洗要做多一次,因為聽聞,身體檢查有效期係一年 !

複式洋房

迪士尼,
我做左兩次body check,第13個月先收到信叫我做多次body check 同埋將護照掛號比佢地,好快一個月多便批左我。
請問咁多位去加拿大邊度? 而我是多倫多 Richmond Hill

複式洋房

想問下你們申請時,老公是否已過了加拿大,定係在香港一齊等的呢,謝謝!

複式洋房

我喺香港等批

大宅

我喺香港等批 --> me 2

去Vancouver, 暫定去 richmond

一到步盡快搵屋, 然後去school board報到, 不過問過school board點都要等學校9月開學先知有冇位, 即係話開咗學唔一定即刻有學返

大宅

Tungwingtung 發表於 12-4-20 23:03
迪士尼,
我做左兩次body check,第13個月先收到信叫我做多次body check 同埋將護照掛號比佢地,好快一個月 ...

我剛買了屋係Richmond Hill隔一條街既Markham

複式洋房

大家都喺附近wor你地咩時間登陸?而我一家三口七月頭到Richmond
一去到先報考車牌,辦阿女入學手續,報讀移民班,
自己英文唔好所以要報英文班讀吓...
我個小朋友五歲,你地呢?到步後大家可以出來聚吓分享吓

首頁

尾頁

跳至