家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

除了OSIM最新的蒸氣吸塵機還有咩牌子好?

仔仔有鼻敏感,醫生健意用蒸氣吸塵機吸塵。
想買OSIM最新的二合一蒸氣吸塵機,成六千幾蚊。
不過就真係幾好,可用來消毒床墊沙法,又可蒸氣拖地加吸塵。
唔知有無人用緊?好用嗎?
有無其它牌子選擇?

大宅

Re: 除了OSIM最新的蒸氣吸塵機還有咩牌子好?

Hi,

You may consider "Karcher". They have separately streamer & water-filter vaccum cleaner. If you need only one of them, you could get a much more powerful one at a much lower price. The sales person of Karcher "criticise" the output power of Osim's all in one 蒸氣吸塵機 is too low.

I have bought the water-filter vaccum cleaner only. It could be used for 地 and 床墊. (沙法? I think unless it is covered with cloth but not leather).

You may have a look at www.karcher.com.hk

別墅

hi papa,好多謝你的建意,我亦打去那公司問,不過他不透露價錢,要我去Sogo看看,哎,不知幾時先得閒。。。

我上了網看過,好像沒有幾合一的,全是分開用途的?
?-( ?如干濕吸塵機就不能有蒸汽,但OSIM的那部機就可幾合一。這樣省好多,一邊高溫噴蒸汽消毒一邊連塵都吸埋,以後抹地都不用了。。。

大宅

Hi,

you are right. They don't have all-in-one option. the opposite is true to OSMI, they sell only all-in-one.

It really depends whether you need to have both functions at the same time. I bought it at UNY so if you are living on HK east, then it would more convenient. Also, the promoter could give special discount. I remember it is around ~3K only and it is a 1400W vacuum cleaner

Because my concern is to mimnimze allergy only, I don't need the "stream" function. Also, I am convinced that the output power of the OSIM all-in-one machine is not big enough.

複式洋房

我以前都係用OSIM(綠色個隻, 唔係黑色新款), 內面真係要換FILTER, 我現時買左RAINBOW, 好好用, 不過真係好貴, 之前我都有介紹過, 佢地仲有得TRADE IN我部OSIM.
該用戶已被刪除

大宅

The Karcher water-filter vaccum cleaner is roughly below 4,000. Do remember to ask for special price from the promotor at the counter.

別墅

我今日約了做示範,牌子是Delphin,她只是在我張床上吸幾下就已經看到一缸污水,也明白萬幾蚊同六千幾蚊的分別響邊度。。。

OSIM的所謂水過慮,其實將氣憤入水,但再噴出來的也是那缸污水,只靠那幾塊過慮網過空氣,如用來有味的東西,出來的空氣也是有味,而我也摸過蒸完的床墊其實會濕的,不可能吸到完全干晒。變左仲衰,有霉菌!!!

那今日試的那部機是用強氣流利用離心力將塵打入水,而成部機是不用過慮網的,出來的是淨化了的空氣。那部機還可“洗空氣“,我看到一缸清水,只開機一分鍾,在沒有吸任何野情況下,只是開著機做凈化,再看那缸水已有塵在裡面,好神奇!

但還有疑團還未太明白,一萬八千耶!好想多看幾個其它同級的牌子。 ?-(

複式洋房

rainbow差不多價錢, 如你有興趣, 我可以pm個sale電話給你, 叫她上你屋企做示範.
G5 寫道:
我今日約了做示範,牌子是Delphin,她只是在我張床上吸幾下就已經看到一缸污水,也明白萬幾蚊同六千幾蚊的分別響邊度。。。

OSIM的所謂水過慮,其實將氣憤入水,但再噴出來的也是那缸污水,只靠那幾塊過慮網過空氣,如用來有味的東西,出來的空氣也是有味,而我也摸過蒸完的床墊其實會濕的,不可能吸到完全干晒。變左仲衰,有霉菌!!!

那今日試的那部機是用強氣流利用離心力將塵打入水,而成部機是不用過慮網的,出來的是淨化了的空氣。那部機還可“洗空氣“,我看到一缸清水,只開機一分鍾,在沒有吸任何野情況下,只是開著機做凈化,再看那缸水已有塵在裡面,好神奇!

但還有疑團還未太明白,一萬八千耶!好想多看幾個其它同級的牌子。 ?-(

男爵府

JackMon

請問你rainbow的吸塵機大部嗎?會否細過Osim那部?可否PM Sale的電話給我?Thanks

複式洋房

Rainbow的size細過osim小小, osim横放的size大d, 因osim水盆在前面, 而rainbow個水盆在底部, 所以rainbow直放同osim差相不多高, 但橫的size就細過osim .

以前我會收osim入櫃內, 而家會將rainbow擺放於廳地板上 唔會收入櫃, 因我每晚於睡前會用來洗空氣先至睡覺, 所以沒收起佢. sale電話, 請check pm la!

大宅

I also have 疑團還未太明白,for a vaccum cleaner priced 一萬八千, is it for industry/commerical use or really for domestic/home use? ?-(

Why is the price so high? Any unique functions or in what way its performance is much much better?

複式洋房

Papa2000 寫道:
I also have 疑團還未太明白,for a vaccum cleaner priced 一萬八千, is it for industry/commerical use or really for domestic/home use? ?-(

Why is the price so high? Any unique functions or in what way its performance is much much better?

我當初都有好似你的想法, 但我朋友買了後, 佢話用得好好, 對nose的敏感有改善, 心想成萬多元, 點好法, 佢介紹比我, 咪看吓示範, 看完後, 先知原來床玉是最污穢, 而部rainbow最有效就係洗床玉, 如果你有興趣, 我可以pm個sale電話比你, 看吓示範唔買都得, 我都介紹d朋友看, 有d買, 有d冇買.

大宅

仲有無其他牌子?

民房

我都睇過個demo 我都嚇左一跳 特別吸完張床....
因為我有鼻敏感 我好驚我bb都有 所以我考慮左幾日最後都買左
我用落左又真係幾好嫁 鼻敏感顯然係小左 我以前一訓覺就不停留鼻水 而家晚晚都訓得好舒服
雖然 真係好貴 但我覺得值嫁
個sales仲送左好多野俾我呀 如果你想買我介紹你俾佢啦 我諗有得傾既 ^^
delphin 有10年保養

首頁

尾頁

跳至