跳至

首頁

尾頁

大宅

07/08年小一派位 (分享區)

你地有幾多分呀 ? (我只得10+5 =15分咋)

ll eligible applicants have the below 10 marks:
適齡兒童(即年滿五歲八個月至七歲)(10分)

The extra 5 marks (make it a total of 15) can be any of:

首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)(5分)

與該校的辦學團體有相同的宗教信仰(5分)

父�母為該小學主辦社團的成員(5分)

洋房

Re: 07/08年小一派位 (分享區)

哈囉!tammyuen.我都係得15分咋,點算呀?我仲未諗好幫OMA讀邊間學校.佢依家係天水圍便以利會幼稚園讀低班.我都唔知要揾邊間學校.有D擔心

大宅

想揀傳統教學定活動教學小學好呀?

洋房

早晨呀!tammyuen.講真呀.我覺得小朋友長大,讀書過程之中,一定要面對背書考試0既壓力.因為我由呢個星期六開始可以去參加小學辦0既參觀活動.我想等參觀咗學校之后,再確定報讀傳統OR活動教學.你有咩意見呀?

大宅

hi OMA媽咪,
我在9月份已參觀3間大埔區小學,全是傳統式教學既.
如有些活動式小學開放工一定抽時間睇睇先.....
我仔本身屬於好動派,坐唔定,現好在仍喜歡做功課/睇圖書,但以家長來看若他入了活動式,怕日後更難控制專心讀書, 反之入傳統式者又怕他讀不上....真頭痛~

身邊朋友多數提議我選擇活動式比亞仔, 家長就不用太辛苦跟功課, 小朋友又不用日日為此大喊大嘈話唔識~

我係在職媽咪, 你呢 ? 日後上小一, 小朋友讀全日制, 如何安排放學後點樣? (我應將亞仔放在補習班直至我收工)

大宅

還有6個月就要揀學校...緊張未?

別墅

tammyuen,

yes, headache!!

8A Mrs Chan

複式洋房

我諗住同囡囡報大圍間培僑,皆因呢個寶貝又係坐唔定,老師都話傳統教學實悶死佢。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

heidi.li

你住大圍架?我都係住大圍
不過搬來約半年,對大圍學校無咩印象,都唔知點揀好

複式洋房

肥嘟媽 寫道:
heidi.li

No. 我住喺馬鞍山,不過區內人稱好嗰幾間,都係深過深海大白沙,入到都考第尾啦

別墅

肥嘟媽 寫道:
heidi.li

hi 肥嘟媽 & heidi.li,

我住火炭, 大家都是沙田友wor!!

請問除左大圍培僑, 馬鞍山有什麼好小學?

8A MRS CHAN

複式洋房

8AMRSCHAN 寫道:
[quote]
肥嘟媽 寫道:
heidi.li

hi 肥嘟媽 & heidi.li,

我住火炭, 大家都是沙田友wor!!

請問除左大圍培僑, 馬鞍山有什麼好小學?

8A MRS CHAN[/quote]

火炭係咪都入馬鞍山㗎?如果傳統學校,一般都話主風,雨川,循道衛理。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

嘩,真係唔識喎
弊啦,仲有幾個月就揀小學,但乜都唔知,慘!

複式洋房

肥嘟媽 寫道:
嘩,真係唔識喎
弊啦,仲有幾個月就揀小學,但乜都唔知,慘!

肥嘟媽,

大圍個網又唔同馬鞍山ga。同埋你小朋友適合傳統定活動又唔同咁選ga wor。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

傳統係唔係銜接得好D?

複式洋房

肥嘟媽 寫道:
傳統係唔係銜接得好D?

我無諗到咁長遠,皆因政府班高官都唔係高瞻遠觸嘅人,講銜接,六年後又唔知有咩變動。

反而我考慮囡囡適合邊種教學多d?

複式洋房

各位5月媽咪,

好多私校、直資開始收生啦,大家出繫未呀???

男爵府

哈囉 ! heidi.li 我幫囝囝揾咗3間直資.我住元朗,一間係天水圍,一間係屯間,一間係南昌站.諗住帶囝囝去面試.

元朗係我屋企旁邊有一間幾好0既津校.但係好難入.點算呀?我鄰居0既大囝就第一輪入唔到.要大抽獎.

我性格幾急.所以,想考直資.唔得冇所謂,再等運到.
快樂的甜芋快樂的甜芋

複式洋房

甜芋 寫道:
哈囉 ! heidi.li 我幫囝囝揾咗3間直資.我住元朗,一間係天水圍,一間係屯間,一間係南昌站.諗住帶囝囝去面試.

元朗係我屋企旁邊有一間幾好0既津校.但係好難入.點算呀?我鄰居0既大囝就第一輪入唔到.要大抽獎.

我性格幾急.所以,想考直資.唔得冇所謂,再等運到.

甜芋,

今日同啲過來人傾過,佢話報多幾間都啱,因為唔怕一萬,明啦。

不過由元朗去南昌,唔遠咩 ?-(

複式洋房

各位媽咪:

我住馬鞍山㗎,除咗培僑,仲有無其它直資好介紹 ?-( ?-(

首頁

尾頁

跳至