興趣嗜好

跳至
[好文] 天使的話

首頁

尾頁

大宅

天使的話

~~~~~~ "天使的話"~~~~~~

曾經有個朋友同我講過佢自己既故事......

響一年幾前,佢同相戀左好多年既女朋友分手,傷心欲絕...就響呢段時間,佢睇左一

部不知名既電影,內容係講有個人死左之後去到天堂,果度有好多好多天使,仲有好多
好似電視機既機器...天使請呢個人坐低,然後呢 D 機器就開始放映呢個人既一生。

就係咁,呢個人就睇住自己既一生好似電影咁播放...

但係,佢發現機器每次放映緊佢逃避現實既場面,畫面就會停格,而呢部機器曾經停格

響 :

1. 佢第一次激嬲爸爸媽媽而唔敢道歉
2. 佢深深愛上一個女人但係又唔敢表達
3. 為人父親既時侯,唔敢表達自己對仔女既愛
4. 到死既時候,都唔肯講出內心所想

就係咁,呢個人一生既片段放完啦...天使們討論一陣之後同呢個人講 : -

你呢一生人裡面,完全缺乏愛同埋勇氣,所以我地要請你重回人間,去學一學咩野叫愛

同埋勇氣之後,先至再番上黎呢度。

畫面一轉,呢個人又再一次出世啦...因為佢要重新去學咩叫愛同埋勇氣。

我個朋友話比我知,呢部電影令佢非常震撼同埋感動...

因為,原來如果佢呢世學唔識咩叫原諒,佢就要來生再學;

如果佢呢世學唔識勇敢面對,佢又要來生再學;

咁樣,佢覺得點解唔響呢一世就學好呢兩樣野呢?

呢個朋友既一番說話,令到我重新提起勇氣去面對我應該要面對既生活同事情。

其實,係天使的話!!

電影裡面有一位天使曾經咁樣講過:

有好多人進出你既生命;

但係只有真正愛你同鍚你既人先會響你個心裡面留底佢地既腳印,眼淚同心跳...

如果一個人背叛你一次,係佢既錯﹔

如果一個人背叛你兩次,咁就係你既錯...

失去金錢既人,失去好多﹔

失去朋友既人,失去更多﹔

失去信心既人,失去所有。

美麗既人係天然形成,美麗既心先至係難能可貴。

你同我係朋友,你會帶比我另一位朋友,咁我地互相就有三個朋友,我地就開始成為

一個小組,就好似一個圈圈,無開始亦都無結束,無貴賤亦都無彼此...一路延續落去
...今生今世...

**************** 守護天使 *****************

有一個天使派我黎到您身邊守護您......

你可以將呢封〝天使的話〞送比你想要守護既人,如果你發覺呢封信被送回頭,即係話,

你要守護既人亦都同樣守護著你 ... ...

男爵府

Re: 天使的話

子爵府

洋房

講得好

[img align=left]icon15.htm[/img]

男爵府

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

侯爵府

:-D :-D :-D :-D

公爵府

好媽媽勳章