論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我家菲律賓姐姐想我幫佢簽封信, 佢一直都ok 的, 大家都係無咩野, 佢話佢個女之前係菲入左醫院, 而家要claim 類似保險的野, 所以要顧主簽封信比有關機構, 亦要我的contract copy, 不過我覺得好奇怪, 我叫佢放底比我睇下先, 佢封信冇寫公司名, 只寫 to whom it may conern.....即係你比邊個都得架la, 內容如下:

To Whom It May Concern:

This is to certify that "NAME" with Passport No. and HKIED NO. since September 25, 2009 up to present. Her duties are to tak care of my two kids and do the household chores.

This is issued to her whatever legal purpose it may serve. Thank you for your consideration.

雙方簽名

我同d 朋友其實都覺得似reference letter 同埋去申請一d 野 (e.g. working visa), 我最奇怪係依句"This is issued to her whatever legal purpose it may serve", cliam 保險要比封咁的信, 又要我的contract copy? 但佢自己都有一個contract copy,
佢寫 whatever legal purpose, 我好有保留tim la......

我而家叫佢比保險policy, application form 同公司名我check 下先, 想問下大家有冇遇過類似情況, 大家點睇?

333s  --> This is issued to her whatever legal purpose it may serve. "不寫"  發表於 12-4-26 08:35
333s  雇主最好只寫工作証明, 其它不要寫. 搵新工的ref.  發表於 12-4-26 08:33
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆 BigPig阿花 的帖子

Not reasonable, I must not sign.

子爵府

回覆:我家菲律賓姐姐想我幫佢簽封信

唔合理,未聽過要封咁嘅信去証明呢啲野,claim咩保險,佢地連咩叫保險都未識,如果係我一定唔會簽

翡翠宮

回覆:我家菲律賓姐姐想我幫佢簽封信

一定係有問題!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我就係覺得唔合理, 我地自己claim 小朋友的住院都唔要我地的顧主比信la, 我知有d 姐姐會用d 類似的信想申請去外國, 不過佢寫果句就真係令我好大concern 了
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好似申請出加拿大工作, 係要d 咁嘅證明.

無論係咩, 你覺得唔合理就唔好簽就得喇.

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

可以就想辦法唔簽

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

she should be apply to Canada, need your reference letter, don't sign for her.

大宅

鬼係CLAIM 保險, 申請去CANADA 就真. 我上個咪係LAW, 簽左呢封野後, 1-2個月後便走得. 你唔簽, 佢地都會搵個假REFERENCE.

你最好而家搵定人都得LA.

大宅

applying to Canada ar!!

珍珠宮

not sign !

大宅

十乘十係申請去加拿大,我上個就話呀媽病,要番去照顧佢,比封辭職信我,講埋自己由幾時開始打我工,負責照顧四歲既少爺,到家務一腳踢。仲要我簽收封信。我同佢講冇人既辭信回寫哩D嘢,要佢再寫過,唔改就唔收。佢改完之後我收咗封信,但冇簽收。

你同佢講,冇可能要你簽哩封信。佢要claim保險,只係佢自己同保險公司既關係,與你何干?係唔係如果佢唔係你處打工,保險唔賠。佢都痴痴哋架!我哋買咗保險,要claim ,唔通又要公司出信咩?

大宅

完全同我上個BUN一樣, 最後去左加拿大, 簽完一星期佢就RESIGN,你要搵人

侯爵府

BK Milk勳章

唔會簽 搵你過橋

大宅

有古惑...

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

乜野信都係,唔係100%清楚就唔好簽,何況你冇義務幫佢個仔claim保險:;pppp:

男爵府

"This is issued to her whatever legal purpose it may serve" -->呢句好有問題, "whatever" o既定義太空範, 一陣佢唔知要黎攪d咩就屎得...封信最好寫到明係for what specific purpose...

男爵府

你都係準備請工人吧!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會同佢簽任何嘢, 佢自己作假就一件事.

子爵府

好媽媽勳章

我個好工人都係咁走咗啦(我估係啦,因佢本來有fb,但佢知道咗我都有玩fb之後,就唔個幾時開始block咗佢個fb not to public),不過,佢都等咗成大半年至走(由我幫佢簽那張不知名的信開始計),但係我真心祝佢搵到更好pay既好顧主,佢都一把年紀啦(43歲),都係為小朋友將來啫,無論係因為金錢定係居留......

首頁

尾頁

跳至