在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:公司有勁中意作嘢中傷人的同事嗎?

我公司亦有呢d八婆

wcpcelia    發表於 12-3-12 12:22

大宅

回覆:wingyan008 的帖子

當面問佢仲話冇,又話覺得我做嘢好辛苦喎!頂

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我公司果個唔係中傷你
係佢中意認叻有乜好野佢認左做左先,攪唔掂既搵你做

水晶宮

我公司都有件80後....不知所謂...大家工作都係為左公司...佢d野吾清吾楚...仲可以大大聲話自己好忙..吾好追佢..老實講e d 係責任問題..你果組d野吾清楚你係有責任追對方...駛吾駛我追埋ar..甘你d 糧又吾見比埋我..成日話自己忙...米又係成q 日同其他人傾計...上fb..成日講到自己做野好有條理好有交帶..有野搵人幫手就好好口...到人家搵佢佢就黑口黑面..無野ma..大家都係打工...我欠你ka..最衰仲要比佢cut線..真係愈講愈興

講真..我可吾可以甘樣答我亞姐.."一句好忙吾好追我"..吾得ar ma..做人處事都未夠班...就吾好向到扮晒野..成3張野ka la..將來去到第2間公司睇你有無甘好彩..e d人比人炒9年la

大宅

回覆:tszyau2000 的帖子

我那個港女同事搞事搞到今日都未完

水晶宮

畀面勳章

引用:我那個港女同事搞事搞到今日都未完

原帖由 吉蒂媽 於 12-05-04 發表
我那個港女同事搞事搞到今日都未完
我嗰經典70後,成日發脾氣,他係我上司,早兩日老板娘叫他做野,他推左俾我,點知俾老板娘知道左,就話我冇资格同他講野,柄到我喊事後經典70後重要扮唔知,週圍同人講話我辨事不力先俾老板娘話,事實係老板娘認為他不被尊重而話我

大宅

引用:Quote:原帖由+吉蒂媽+於+12-05-04+發表我那

原帖由 Yee0113 於 12-05-04 發表
我嗰經典70後,成日發脾氣,他係我上司,早兩日老板娘叫他做野,他推左俾我,點知俾老板娘知道左,就話我冇 ...
加油!努力增值自己希望有機會越做越好

大宅

我部門都有兩個極品..一個走左幾個月既阿A...一個我終於頂佢唔順...同佢反左面既阿B...

簡單介絡下佢地先...

阿A - 做到好似阿B條"o靚"咁...阿B叫佢一定做..阿B唔叫都自動波做...但係只限阿B既工作...最鍾意將人地講既野改晒D意思再同其他人講 (特別係我同佢講既野)....

阿B - 唔知發生乜事..我每笑一笑行一步佢都唔多LIKE...乜都講得一餐...同佢講乜佢都扮到OK咁...之後就同某同事講到我好有問題...佢可以將人地既野當人情咁講出去..但係佢自己既野人地唔講得..但係係佢自己同人講先...只有佢話你..你唔可以話佢..佢既錢係錢..你既錢唔重要..因為佢永遠覺得你好有錢..你只係賺錢買花戴...全世界佢最窮..佢可以講佢窮..但你唔可以.....下刪十萬九千多字......

其中一件事係咁既..
阿A最初入黎..係我帶住佢返夜..咁成晚無野做..大家未搵D野傾下羅..講講下就

阿A: 你識阿B個男友架
我: 識..佢同我同期入黎既..初初重有傾有講TIM
阿A: 係呀...原來佢地之前同公司架..
我: 係呀...不過阿B唔多鍾意人地提佢男友...你都唔好提咁多啦...
阿A: 點解呀??
我: 唔知...我只係自己男個果一追到阿B..就無再同我講野..咁我好小氣既..所以我都唔會再同佢講野..
阿A: 哦...

點知我嚮某同事口中得知...
阿A大約係咁同阿B講"阿X(即係我) 話你男友之前係追過佢架"...點知阿B信 (我都估佢信架啦..我有乜衰野佢都信..好野又唔抵得)...重返去問佢男友...咁佢男友當然話無啦..(因為根本無咁既事發生..以我性格你追追下我又追第二個...我重唔搞破壞呀)...阿B就同某同事講..."你有無聽過阿X(即係我)話我男友追過佢呀...佢同阿A講話追過佢呀"..某同事都話唔會掛..佢都結左婚..個女都就出世啦....阿B都係信我有講過...但係又唔會同我當面對質...

呢件事我到而家都重好嬲...同覺得阿B好低B...

好在某同事知我性格...乜都可以羅出黎講既...做過我唔怕認...唔通唔認就可以當無事發生咩...

之後再聽到某同事同我講 (其實好多野佢都無好清楚同我講..因為佢知我會好嬲..但係佢又覺得我唔知背後比人話既話..驚第日先知阿B份人係咁..到時重大鍋)..佢話阿A有日同阿B又講是非..內容唔多清楚..只係突然阿B喊 (佢無試過咁..最多嬲到講野震晒同面都紅晒)...跟住話" 條八婆呀...見佢大肚都唔再話佢啦..佢咁講我"..聽左之後我既反應係 "阿A又唔知老作D乜野...佢知阿B唔多LIKE我..講我多D壞話..咁阿B就會同佢FD"..同.."真係多銀謝你羅..我大肚你就唔話我..我係未要當你神咁拜呀...好似講到之前話個D會自動消失咁"....

其實我地都知道阿B份人好假..自私..好似阿A爆鍋...向阿B求救...阿B會當乜事都唔知..乜都唔好問佢...唉!! 就算佢自己爆鍋都扮無事發生..又點會幫你呀...成日話自己"老屎忽"..當我同某同事死架..做得耐過你既人..兩隻手都數唔晒啦...

平時已經好就佢..佢唔鍾意既野...我地提都唔提...佢做錯都無話過佢半句..又其岩岩賣左樓..有錢嚮身...把口串到乜咁(之前又成日扮晒係親善大使咁)...佢平時唔會當住面串人地(自己部門除外)..但係而家周圍串人..把口衰到無人有...

有日重聽到佢串人地好肥..點會睇佢唔到呀(個時係排緊隊等小巴)...咁某同事都話佢咁講人地會嬲架..點知佢話"嬲未嬲羅..我無所謂"..比著以前既佢..一定唔會咁樣同人講野...

講佢D野..講三年都講唔完...阿B呢個小人...佢男友都係同一類人..我係有事例既...唔係屈佢...再經典都有..打十萬個字都講唔完...有時間再打過...
我要努力搵錢

大宅

引用:我部門都有兩個極品..一個走左幾個月既阿A.

原帖由 jilly 於 12-05-05 發表
我部門都有兩個極品..一個走左幾個月既阿A...一個我終於頂佢唔順...同佢反左面既阿B...

簡單介絡下佢地先. ...
咩人都有!我公司都有幾個呢D人,冇講嘢都諗嘢作,之後周圍唱個個部門走去唱,仲有封離職信都可以俾完個A膊無能老頂又取回,由朝搞事到晚未停過,做少少嘢又話自己人工低,冇理由我多過佢,仲周圍問人我人工未能盡錄,覺得自己能力咁高咪鬼做啦!但佢又唔走!

大宅

引用:Quote:原帖由 jilly 於 12-05-05 發表我部

原帖由 吉蒂媽 於 12-05-05 發表
咩人都有!我公司都有幾個呢D人,冇講嘢都諗嘢作,之後周圍唱個個部門走去唱,仲有封離職信都可以俾完個A膊 ...
同我個阿B差唔多,成日話人工低,到加到同我差唔多,又話唔會有職升,咁駛唔駛我走讓個位比你呀?最慘係我乜野佢都睇唔順眼,都唔知幾時踩親佢條尾。唔係真係驚我搶佢男友嘛?我真係無興趣羅

我要努力搵錢

珍珠宮

畀面勳章

間間公司都實有呢d人

大宅

引用:Quote:原帖由+吉蒂媽+於+12-05-05+發表咩人

原帖由 jilly 於 12-05-06 發表
同我個阿B差唔多,成日話人工低,到加到同我差唔多,又話唔會有職升,咁駛唔駛我走讓個位比你呀?最慘係我 ...
諗住做份人工冇咁高會好D點知D人仲麻煩

複式洋房

回覆:公司有勁中意作嘢中傷人的同事嗎?

有!清潔阿姐....佢嘅所作所為,簡直一言難盡!淨係有雙重性格都嚇死妳哋la!!

大宅

引用:有!清潔阿姐....佢嘅所作所為,簡直一言難

原帖由 talouise 於 12-05-07 發表
有!清潔阿姐....佢嘅所作所為,簡直一言難盡!淨係有雙重性格都嚇死妳哋la!!

...
你講果D我公司果兩三個人有哂

首頁

尾頁

跳至