想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

過年前去過北海道, 有部份親戚朋友都話有[朋友]返到o黎驗到有輻射, 2-5年內唔可以有BB, 如果我想驗o下有冇事, 可以去邊到驗呢???最好唔好咁貴ga la!!! 謝謝~

侯爵府

引用:過年前去過北海道, 有部份親戚朋友都話有[

原帖由 tingtsang 於 12-03-06 發表
過年前去過北海道, 有部份親戚朋友都話有[朋友]返到o黎驗到有輻射, 2-5年內唔可以有BB, 如果我想驗o下有冇 ...
你上日本天文台網站啦,人地有公怖日本同世界各大城市幅射指數,根本就非常低。你啲親戚朋友吹水啫,聽左人講就話係自己朋友mouth:
情況好似傳聞新娘擺酒時播老公同伴娘搞嘢片單嘢,個個都同我講佢個朋友有去飲,佢個朋友識個新娘等等。但單野甘耐都無短片流出,平時啲人巴士見到人地嗌交都影一餐啦,尼單嘢個個都話有朋友去飲就硬係無片睇,我就唔係好信

tingtsang  咁又係咁又係.....  發表於 12-3-6 12:15

別墅

我都唔信, 12月去完北海道, 黎緊4月都去東京添, 返黎就開工...

大宅

咁又係o既......做mama真係又偉大又麻煩.....如果唔係為o左bb, 鬼理佢咩......宜家為o左唔知道會唔會出現o既BB, 咩都擔心, 咩都緊張....就算明知係傳言....都會擔心會唔會係真o既.....平時d理智去o左邊????

伯爵府

BK Milk勳章

老實我search o左google好耐都見唔到坊間有咩最common o既方法有得驗輻射....

個個都係聽朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個朋友個x99999999, 希望大家冷靜o的....如果真係咁緊張, 都唔覺產檢時醫生有特別提問你最近有無去過日本旅行(等於去捐血時問你最近有無去英國想知有無瘋牛症風險一樣)....

tingtsang  就算宜家去捐血, 都冇問妳有冇去過日本添la, 紅十字會一定驚過一般人ga嘛!!  發表於 12-3-6 12:28

大宅

我就係搵唔到邊到有得check, 同埋有個朋友o既家姐, 長駐東京近郊, 佢o岩o岩生o左一個得意可愛健康o既bb女, 而唯一o既, 佢就話宜家佢地當地o既人係已經唔會飲水喉水, 只會買支裝水o既飲同煮食!!!

別墅

回覆:tingtsang 的帖子

我妺啱啱去完仁安驗,一切正常。

大宅

回覆 babywilson 的帖子

原來要去醫院驗!!! 知唔知要點book同埋要幾多$$ ga????

別墅

回覆:tingtsang 的帖子

咁我又唔知,淨係聽佢話驗咗冇事,你打去仁安問下。

別墅

你打左去仁安問個時, 係呢度post下, 因為真係聽唔少人講話驗左,
但就搵唔到D 人驗左既結果, 咩係標準, 幾多係超標, 又無報告POST
出黎睇, 淨係得朋友既朋友:;pppp:
有D人又話打去醫院問驗, 醫院就答呢樣無得驗, 所以我都想知係點樣

丁丁aunty  我就係見咁多人話驗o左, 我都好奇去google, 都揾唔到邊樹有得驗"輻射"wo...  發表於 12-3-6 12:47
tingtsang  就係咁樣先奇怪lor!!!  發表於 12-3-6 12:25

男爵府

回覆:日本旅行返o黎, 真係需要驗輻射嗎???

不過真係唔敢去咁近東京,上年去大阪咋,應該冇事掛

ahgorgor  我上年大阪, 北海道....今年4月準備去東京  發表於 12-3-6 12:51

別墅

回覆 ahgorgor 的帖子

所以唔理LU, 我見老公東京既朋友都係咁生活又無話要返黎HK,
我旅行完就會開工了, 唔諗得咁多...

複式洋房

tingtsang 發表於 12-3-6 10:46
過年前去過北海道, 有部份親戚朋友都話有[朋友]返到o黎驗到有輻射, 2-5年內唔可以有BB, 如果我想驗o下有冇 ...

不用呀~我也剛跟老公日本回香港~現在剛懷孕

都是大家以訛傳訛不要聽別人亂說~放輕鬆

空氣是會飄的~海水也是流動的~那全世界應該都慘了

子爵府

我係由表姐度聽返黎,佢親身面對面同佢自己個朋友傾計,係醫生話佢過高,叫佢最好遲幾年先生。我重複問過表姐幾次係咪 `親身' `面對面'問`自己朋友',佢都話係。

大宅

我2月中去完東京,2月尾bingo咗,我仲要係年過40

複式洋房

我都聽好多人講, 個個都話係自己身邊朋友, 親人既真實個案.
有人話係我個髮型師既家姐, 有人話係我個女幼稚園同學仔媽媽既親人.
但, 沒一個係自己.
所以, 信唔信就見仁見智了.

男爵府

Personally opinion. Last week I watched pearl .. And it talked about 切爾諾貝爾核電后遺證。although it happened ten or twenty yrs ago.. They do a lot of research that a lot of children with 甲狀problem or cancer.. It filmed that they need to take medicine . Very poor. Cos radiation won't affect human immediately.. It accumulates daily... So.. It affects your next generation or next next ... I am also a die hard japan fan but I won't go or eat Japan stuffs as I need to protect my next generation! I think I will go when I get old....for those who had been to Japan.. All the best...

男爵府

我上年9月中去大板、北海道,岩岩confirmed bingo去見醫生,有同醫生提及日本旅行一事,佢話:咪嚇我,唔駛相信!毫無根據!所以我放心。

複式洋房

以我自己來講, 旅行有好多地方可以選擇, 既然係有一定危機, 點解仲要去博呢?
而如果係因為工作需要, 咁就無得講了.

男爵府

The fact is that it won't affect you now.. Only reflect when u are getting old or next generation . That's what I want to say.. If u think it is ok . Of course it is fine...

首頁

尾頁

跳至