在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

係到見到大部分FTM都係家有小B的多,我就因為囡囡升小先加入FTM既行列,所以希望大家可以俾D意見我
因阿女做功課慢所以冇咩時間温書,老公對我轉FTM有好大期望,
我都以為只要轉咗做FTM之後情況會有改善.......
點知阿女每日4點鐘返到屋企,TEA TIME+休息拖拖拉拉都用咗差不多一個鐘
功課都好少可以係晚飯前完成,又要沖涼又要早訓每日都係咁眨下眼就過,咩都温唔到,
我開始對自己失去信心

大宅

放鬆D啦~ 我雖然無做野都有3年 但上年岩岩生多左個細佬 ,哥哥又係岩岩升小一 你話放學番黎拖拖拉拉又要早訓根本無時間溫書 呢個心情我非常明白 因我都係咁 我宜家仲要揍埋細佬 佢又仲食緊人奶又痴身 黎緊又話要下學期測驗 想早D溫定又無時間 個個WEEK都要默書 做得功課黎又要溫默書 根本時間都唔夠用 唔通真係唔比佢relax咩~

唔好無信心啦 我地一齊努力囉 習慣就好~~ 唔好比自己太大壓力 同老公講下你都有困難囉 有時男人唔講唔會明 我老公都成日話我唔幫個仔報多D野讀 我都有同佢講個情況係點

放鬆放鬆 ~~~~ 加油呀 媽媽

禁止發言

有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

慢慢來吧,什麼都不是一下子的事,遲早找到可用的時間溫書.加油.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔小三..佢做功課都係時快時慢的...
同埋我唔會比佢放學返黎休息...因為我仔個格係.一休息..就唔會再工作既人...要佢爽手..最好係一TAKE過..放學返黎即做功課.做得快有茶點..做得慢就冇...做完功課先休息,玩..DINNER前我煮飯佢溫習(讀出聲我聽到的...我唔理佢係唸口黃還是正經讀,佢唸得口黃即係識背.咁每日背下書都冇壞)

你又可以同小朋友一齊相討下..SET個時間表..要小朋友係大約時間完成某D工作...係佢地都認為自己做得到既...獎貼紙..如果一個WEEK都做得好又送下小GIFT咁...佢做到啦..就再同佢傾下有冇得再做好D..快D..或者加多少少工作比佢..如初初係限時2小時內完成功課...之後可能加用半小時溫習..或者限1小時45分鐘內完成功課咁...

侯爵府

加油呀, 我都係阿仔準備上小一時, quit左份工, 可以多D時間陪佢讀書做功課, 宜家阿仔小二, 成績都OK, 還好學校功課唔算好多, 所以都能在dinner前做完功課. 放學後我都有俾佢hea一個鐘, 話晒返左成日學, 都好攰. 我又唔會每日一定話要同佢溫書, 除非第二日有默測.

珍珠宮

真係太多功課做。n 年前我讀小學下午校,放學回家已經五點幾。立即做功課、吃飯、沖涼。一直做到十一、二點先完成,尤其小五、六時候。第二曰訓醒先溫書。

子爵府

好多謝大家既鼓勵我會好好參考大家既意見.
返工個時我會上定教育版,睇下名校(特別係出名多功課)D家長點安排每日既日程,我見佢地可以係小朋友放學後又完成哂d功課之後又去
學琴棋書畫咁,仲要有時間玩
所以唔單止老公對我有期望,當時連我自己都期望即刻可以成為
FTM,仲同老公講阿女以後可以係WEEKDAY學吓其他嘢,
唔使咁辛苦堆哂係星期六啦
點知........
我失望之餘,覺得好對唔住阿女,一d都幫唔到佢
眼見人地都得,係咪自己有問題,所以開呢個topic想參考下大家意見,
睇下點樣幫到小朋友,希望大家可以繼續俾意見我啦!

大宅

月希 發表於 12-3-12 13:07
我仔小三..佢做功課都係時快時慢的...
同埋我唔會比佢放學返黎休息...因為我仔個格係.一休息..就唔會再工作 ...
agree, this is what i m planning to do with my baby when he grow up!!!

cheer up all mommy!!!

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 12-3-12 10:29
係到見到大部分FTM都係家有小B的多,我就因為囡囡升小先加入FTM既行列,所以希望大家可以俾D意見我
因 ...
我尋日同C6都傾開呢個問題(小B未出世),而家D學生返全日制,真係好難係晚飯前搞掂D功課,又唔想佢咩都倚賴靠你睇,又唔想佢唔夠休息,真係兩難!我地淨係空想都驚驚地~~

好懷念我細個返上午班,放學食完野、訓完晏覺、做埋功課、睇埋卡通,家姐阿哥都未返到~~~

輸入搜索內容

子爵府

回覆 anna_my_baby 的帖子

BB未出世你就唔好擔心住, 好好ENJOY吓你宜家應有既喜悅不過你可以早D訓練阿B做嘢快手D,我就係冇經驗,天真地以為只要唔係讀名校就唔使谷得阿女咁辛苦,點知只係想佢做功課做快D,每日温下書都咁有難度....
各位加油呀!

首頁

尾頁

跳至