論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我剛請咗個老bun, 請佢之前都同佢講要湊小朋友19個月, 仲有細b會係7月出世, 同佢講明湊小朋友會辛苦d, 佢都話明白同肯做!

但佢而家做咗2個幾星期, 我發覺佢做家務好ok, 但佢好似唔想理我個仔咁, 好似我放工返屋企食飯咁, 佢無諗過幫我睇住個仔俾我食先, 我食佢又食, 我都係放呀b係high chair度邊食邊睇住呀仔, 佢食完飯就洗碗(我好早收工, 7點已經食完飯), 初初都洗得好快, 而家就洗慢咗, 洗完仲狂抺廚房, 焗爐唔係日日用佢都每日抺..... 一抺就兩個幾鐘, 我叫佢沖涼佢先停手, 沖完涼都9點幾, 之後佢就會睇書做己自嘢....... 我做完一日嘢, 食緊飯仲要湊住個仔, 食完飯就同呀仔睇書聽歌玩具已經好攰~ 只要我or c6係屋企, 佢就盡可能都唔會理呀仔!

今日c6放假, 佢瞓醒出廳見到姐姐放咗呀仔係high chair度, 仲開埋電視俾呀仔睇, 我哋平時一定唔會咁做, 之前個印都唔會自己開電視, 莫講話開俾呀仔睇, c6叫佢下次唔好, 姐姐就黑c6面~~唉!!

我都知佢好忙, 其實我同佢講咗睇呀仔係者要, 家務先係次要, 但佢聽完就算, 有時佢做緊家務, 呀仔喊, 佢會唔理扮聽唔到~~~ 我應該點同佢再講好呢? 我唔想咁快同佢關係搞得太差!

大宅

回覆:olivia_kyk 的帖子

佢地係咁架總之沖完涼,唔使指意佢地會出嚟,就算出嚟都係「good night」!

公爵府

版主

我發覺有啲工人係咁, 只顧做家務...... 再同佢講下, 小朋友係排第一 ^^

btw, 你叫個工人老bun, 佢幾多歲?

olivia_kyk  48歲  發表於 12-3-15 11:46

大宅

其實你想佢点睇住你仔呢? 我食飯時都係叫工人去食飯, 自已就一路食一 路眼尾吊住個細嘅 (佢自已在玩), 因為我想 阿b 要識得自已玩,獨立d, 咁以後返學都容易識應.

我就直接同佢講'唔好洗/抹 嘢住, 同 xx 玩一陣' .

大宅

回覆 olivia_kyk 的帖子

if you can go home early, maybe you can adjust the feeding and dinner time. For me, i would ask my helper to feed my son (17 months) at 6pm, then it would be finished at around 6:30pm, then, she would go to prepare the dinner and i will play with my son, and we have dinner at about 7pm. Sometimes, my son would come to the dining table and ask for food while we are having dinner, then i would feed him a bit. If my son doesn't go to play after i give him a bit of the food, then, i would ask the helper to eat faster, and i take care of my son first, after she finished (about 10 minutes), i can eat.

I think if she is too old, maybe she has her own style, difficult to teach. My helper is 40 yr old also, but so far she is a responsible and smart helper.

Even though i am very tireyd after work, i think i want to spend more time with my son. Don't give up and you will have your reward one day. Don't let the baby watch too much TV, buy more books and let the helper use it daytime.

男爵府

回覆:新請老bun, 但佢成日都唔想理我個仔, 點好?

我個case同你好相似,我個工人搞唔掂我大囡,只喜歡做家務,間中同佢玩15min或者拒絕唔玩,成日係廚房發夢.亞囡投訴佢唔同佢講嘢。我都唸緊換唔換工人。

大宅

回覆:babychocolate 的帖子

請有經濟的,多數係咁!請後生個d, 會主動啲!但做嘢會勞氣啲!

大宅

babychocolate 發表於 12-3-15 12:35
我個case同你好相似,我個工人搞唔掂我大囡,只喜歡做家務,間中同佢玩15min或者拒絕唔玩,成日係廚房發夢. ...

我剛剛先用佢兩個幾星期, 唔想咁快諗換姐姐, 唯有叫佢做少d家務, 對多d呀仔~

大宅

samantha_yuen 發表於 12-3-15 12:44
請有經濟的,多數係咁!請後生個d, 會主動啲!但做嘢會勞氣啲!

之前個印得29歲, 未勞氣死我lor, 教咗佢煮飯一年都唔識, 不過佢就好主動幫我湊呀仔, 咁我放咗工都有得休息下, 呢個就相反, 家務好ok, 但就唔想湊呀仔, 不過我都無後悔, 因為呀仔始於都會大, 但係而家就辛苦d lor~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

olivia_kyk 發表於 12-3-15 13:16
我剛剛先用佢兩個幾星期, 唔想咁快諗換姐姐, 唯有叫佢做少d家務, 對多d呀仔~ ...
而家先做左2個星期, 可能仲未知你地既要求, 都可以改既. 最緊要同佢講清楚明白你地要求佢做D乜,唔可以做D乜. 再睇下點囉.
唔好講你個老賓,我家個34歲既賓姐都唔鐘意照顧我兩個仔, 永遠唔同佢地傾計, 唔會同佢地玩. 好彩我係stay home昨, 唔係我兩個仔比佢湊到自閉都有份呀.

洋房

首先講明咩時間可以睇電視咩時候唔可以睇,每睇幾耐要停;其次assign d books, toys, 遊戲,遊顏色。。要佢每日完成,我個囡都歲半,玩玩吓好快互相都ok!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

我個工人又OK WOR,佢黎時45歲,今天同佢續約,佢本身都有兩個小朋友,都好肯同我個女(5歲)玩,家務都OK。

禁止訪問

回覆:olivia_kyk 的帖子

大宅

問題係日頭佢照顧亞B好唔好.........
如果日頭揍B OK就冇問題........

佢日頭揍B,夜晚做家務.........
會好過日頭做家務,夜晚揍B..........

如果要工人日頭揍B,夜晚又揍B........
咁邊個做家務呢..........
周圍污糟辣塌,唔衛生,亞B就容易病........

首頁

尾頁

跳至