時政擂台

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Thanks for your clarification. Let's wait how the police will handle.
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

Duplicate

子爵府

回覆 Sumyeema1 的帖子

In all, I think this incident has nothing to do with the rest of the ESF parents, no action needs to be taken. The ones who should be responsible are the boy who kicked and his parent, coach, and now the ESF chairman, they are the people involved in the case, right? I'm sure that since the injured boy's father has filed the case with the police, I believe some legal actions will be taken to settle this case. But why you keep questioning the ESF parents have to do something with it?

象牙宮

2024年龍年勳章

OKmom 發表於 12-3-15 12:51
But why you keep questioning the ESF parents have to do something with it?

遲 d 食 lunch 都答左你先

會唔會你太敏感?

我問下樓主即意見姐
大家網上交流, 系甘架啦
系你覺得 funny
我再解釋我即立場

我幾時 keep question 你地 ESF 家長呀?

我一路都 question ESF 校方對事件即處理手法咋

侯爵府

2018復活節勳章

birdbird 發表於 12-3-15 11:58
我係 ESF 的家長, 我認為 ESF 管理層對此事處理不當, 亦覺得2號仔的行為野獸,
無論係 ESF, 那個教練, 2號 ...

無論係學校還是企業,其 "形象" "名譽",就係靠每一件小事累積
例如某某學校出了一個狀元,甚至一個諾貝爾得獎人,都係 "個別" 個案,但就為學校帶來榮耀
同樣道理,那怕你係甚麼名校,有一個學生犯事,就令學校,甚至其他同學蒙羞

ESF 和 ESL 的關係,未必個個明,但係 ESL 屬 ESF 的附屬公司
是否課外活動,也不是重點,問題是,學生都打著 ESF 牌頭出戰
著的制服,都印 ESF,ESF 唔可以一句 " 唔關我事 " 就算
其實連 EMAIL 都出埋,即係關 ESF 事

其實呢度大部份都係鬧緊 ESF 和教練的處事方法
咁佢地的確處理得唔好
作為 ESF 家長,我覺得更加要監察 ESF 點做野
我地仔女都在佢地手上,難免有一日,到自己仔女係受害者
多 D 監察,就等於幫緊自己
唔通學校做成點都唔出聲?
為顧面子,為顧聲譽,而唔出聲,當冇事,蝕底係自己

至於你話有人鬧晒全部 ESF 學生的,其實呢 D 野係好難避免
國際學校學生一向惹火,呢個問題好複雜,唔係話一個 MESSAGE 可以討論
有 D 人甚至連 "ESF 好多雙非" 都搬出埋,我有澄清呢點,但人地唔聽都冇計
有 D 人只係亂鬧,咁可能係以往積埋好多對 ESF 的不滿
有部份甚至就咁話 "國際學校都係 XXXXXXX",即係總之國際學校都係衰
因為呢件事,比人入位鬧,冇一個 ESF 家長開心
但只可以話,係一堆的 "錯" 形成今日的局面
係要有意亂鬧,你點解釋都唔會有用

ps 有 D 人話點解 ESF 家長潛晒水,我覺得有時沉默都係一個對策,有時真係越描越黑。

Glossimar  十分認同。  發表於 12-3-15 15:54
Sumyeema1  你講得好岩,我就越講越令人誤會   發表於 12-3-15 14:38

子爵府

I'm not sensitive.....since you did ask the poster '

面對這樣差的管理層

請問你身為一個 ESF 家長

可以做什麼?'

and then you even ask me

'Do you have guts to send a email to your Dear chairman?'

That's why I said you keep questioning the ESF parents to do something....

Anyway, I wish we are here to share views peacefully, not taking it personally.

Sumyeema1  你可以睇睇 post#25 nintendo 講即野  發表於 12-3-15 14:41

禁止訪問

回覆:OKmom 的帖子

水晶宮

引用:+本帖最後由+nintendo+於+12-3-15+13:15+編

原帖由 nintendo 於 12-03-15 發表
呢位講嘢有文有路,咁就應該聲討班管理層,

男爵府

唔該哂, 清楚, 但2號仔係咪基英學生呢??

大宅

This football team is open for public to join. No.2 may or may not be ESF student.

男爵府

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+12-03-15+發表我

原帖由 我阿廉廉 於 12-03-15 發表
講咁多做乜,叫2號出離澄清下佢讀邊間學校先再講啦
咪係!!講咁多,咁佢係咪英基呀?係咪無錯呀?:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

王子

琥珀宮

引用: 我係+ESF+的家長,+我認為+ESF+管理層對此

原帖由 birdbird 於 12-03-15 發表
我係 ESF 的家長, 我認為 ESF 管理層對此事處理不當, 亦覺得2號仔的行為野獸,
無論係 ESF, 那個教練, 2號 ...
我見多數批評都係指責學校管理層、球隊教練及犯事球員及其家長,唔覺有人係特別批評ESF其他師生,有mug好澄清呢?,

首頁

尾頁

跳至