興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

謬思庵

雖然,肺炎肆虐,犧牲了電影節,但係呢段期間,我都揀小人的時段睇下戲咁,除0左昨晚高朋滿座的<阿飛正傳>。
<阿飛正傳>真係我其中一套最喜歡的電影,看了不下五次。另一套是<春光乍洩>。
當戲完場了……掌聲,一直響至最後一粒字幕,而我便握著我0個隻隻手,眼濕濕。
張國榮的身段是完美的……自信從容,呼著調子,一口咬在嘉玲的肩膀,一臉自戀的梳著頭髮……完全沒有話說了……
再看更覺電影圈委實欠劉嘉玲一個女主角獎,若將蘇麗珍一角由劉嘉玲做絕對沒有問題,但,個人意見,張曼玉一定做不了Mimi。

容我將場刊「風流無價.灼灼其華」其中對此戲的評語打出來,跟大家分享:

沒有他,不會有<阿飛正傳>的郁仔。沒有腳的小鳥從此以不同的形式延續,成為張國榮不同階段的註腳。郁仔並不真實,那是張國榮精神的投射。然後大家都滿足,包括他自己。
∼王家衛

張國榮在此片,中真實又不費力地呈現一個自我放逐自戀自溺的叛逆青年,那是一種六0年代特有的頹廢美,內裡卻蘊含了巨大的空虛和傷痛,成為香港James Dean的icon。
∼焦雄屏

大家隨便講下最近玩過d咩 小女子最近落種種緊盆番茄

大宅

Re: 唔講書又得,齋吹水……

我種緊盆 "金魚花" ! 花樣真係好鬼似條金魚架!哈~~~
執業全職曳媽咪! 小樹屋之首席呀四!

別墅

我呢幾日玩緊部 4合一 ....printer , 有scanning, copying, faxing 於一身.
有好多資料要scan 入部腦到.
又print 下相咁.

你地種花會否好多蚊??
曾經種過小玫瑰, 我很喜歡的, 紅、黃、粉紅色都有.

張國榮佢自己最鍾意"東邪西毒".
我最鍾意係佢

別墅

第一次光頭~~
(剛剛 SCAN 番以前的舊相.)

男爵府

嘩∼∼∼咩剪晒d頭髮
上次見你仔仔張相d頭髮長d
似你定似水皮爸爸??
幾「英」

男爵府

jennifer-c
多蚊買多盆「食蚊草」,我0係花墟買的~~
我自己就最唔鍾意「東邪西毒」,王家衛白白浪費最好的演員……
嗯,今日我執公司張書桌(我d野好亂的)……游番好多本書出來(我公司的同事最興你0係我張台攞本書望望,佢又鴿鴿你有咩新野)比我見番李天命本「從思考到思考之上」,我未睇過已經唔見0左,剛剛睇0左幾頁,好好笑,你係0米睇0左?仲有d金田一、白鳥麗子,好開心∼

曳媽咪!
我都有種金魚花,橙橙地色好可愛,可惜,唔知係0米比太多陽光佢,佢好快沒晒花……依家種緊白蘭花

別墅

米米:
你睇下p.70丫, 第三節. 講呀肥輪大法

大宅

最近成日玩o既就係做亞茂--整餅是也.焗蛋糕啦,曲奇啦,muffin呀咁啦,重玩埋擠花(忌廉),都好有成功感o架.

另一樣就係講故事,因為停課期間小朋友實在好悶,我又唔想佢虛耗光陰,所以成日趁食晏去圖書館借書俾佢睇,佢唔識就講俾佢聽.一次借五本,一個星期左右又換批新書,所以最近做左說書人.

話時話,我借左本城南舊事大插圖本俾佢,講惠安館既瘋子秀貞找回親生女兒小桂子o既故事,我一路講一路標眼淚,重要係o係餐廳,唔係屋企,真係尷尬到死.

別墅

Blythemia:

城南舊事大插圖本, 呢本書我鍾意. 我諗遲些我會走去借,
我唔怕標眼淚

別墅

想講下李生所謂的愛情宗教.
呀李先生話~真愛就是重遇---...走遍天涯海角, 歷盡無數輪迴, 仍尋找不到自己另外的部份, 那是最可哀的. 許多人在世上倉倉惶惶, 東尋西找, 就是要重遇自己另外的部份. 人只有在重遇自己另外的部份之後, 才算完整. 在此情況下, 愛是最根本的相依為名--在茫茫宇宙中相依為命.
~你所愛的人是絕對獨特無可替代的.

Plato 在 Symposium 的對飲篇裡提到, 神話裡的男女本來係一體, 有四手四腳, 是自我完滿的.但他激怒了天神, 所以宙斯將他一剖為二,分開兩邊。但從此人類變成兩性分離,他們生命成熟後便須四處奔走,在這世上尋尋覓覓,追求自己失落的另一半,找來找去, 找錯了就成為怨偶, 可能要找好多世才找到真正的另一半.
這便是Eros(愛)的誕生。

男爵府

Blythemia!
令千金真是好口福啊∼∼ 佢有無同你一起整?好溫馨呀∼∼∼ :-P
我曾經整過曲奇餅∼∼想比個驚喜我0個隻……結果,當佢試過我的手勢,佢去咗皇后買曲奇回家……用行動支持我「唔好整」幾衰呀佢
我都好喜歡「城南舊事」,不知你有沒有看白先勇的「我們看菊花去」講作者想送姐姐往精神病院的經過……同樣是很令人心痛的故事!!
不知怎地,我想起一套電影--「春風秋雨」女兒不肯跟黑人媽媽相認的故事,很細個0個陣看的……
看見你跟女兒相處的片斷,我都有幻想一下將來怎樣跟囡囡相處的……
我會跟她說甚麼故事呢?幾時跟她說人魚公主、小紅帽好呢?幾時跟她去迪士尼樂園?
但係,我依家只係想佢出世0個陣,乖d,唔好令我痛都死

男爵府

Jennifer-c.
人家剛看到56頁,仲未睇到法輪功,已經比佢笑死
佢講「裝置藝術」0個部分,不其然令我想起本地最「出名」的進念,佢…佢講中晒呀~~
好鬼「後現代」的吋人模式

我希望呢個星期睇完佢……最衰係好鬼好睇,我唔想隨便開新一篇
你係0米已經睇晒佢之前的書?

大宅

小米米,

小女幾鍾意入廚房,因為佢覺得自己幫得手係好自豪o既事.冇危險o既部分我都會同佢玩,小女係我忠心不二o既fans,而且好享受食o野.我做任何食物佢都會話好食.同佢去Dan Ryan食o野,婆婆話食剩Dmuffin不如拎番屋企啦.佢話唔拎喇,都係媽咪o個D好味D.每餐在屋企吃飯,坐埋枱,佢就會話多謝媽咪,今餐好豐富呀(其實得兩味),食兩啖就會話D飯菜好好味,多謝媽咪.然後同爸爸講,你未多謝媽咪呀,係要迫我老公出聲多謝我.所以我冇辦法唔俾呢個小朋友氹死.(最攞命o既係佢唔係口甜舌滑,佢個心真係咁諗)

講真其實有D食譜唔係太難整o既,由簡單做起,只要經得起失敗,總會有成功一日o既.你o個隻...都係錫住你,唔想你咁操勞o者.你咪領左佢情囉.

多謝你介紹白先勇既故事,等我試下揾先.不過講故事俾小朋友聽唔好揀D咁傷感,佢地聽完會唔開心架.

你既小寶寶係咪仲有段時間至面世呀?好好珍惜呢段相對風流o既日子,佢呱呱墮地之後,你有排辛苦呀!

Jennifer-c.,

我同事遲D會借部城南舊事電影俾小女睇,個女主角都好可愛呀.令公子識睇西遊記漫畫都應該有番咁上下大喇係嗎?

男爵府

我腹中孩兒∼∼米米,都要好似你囡囡咁乖
但係,都要睇下爸爸媽媽點教
好像你咁溫柔的媽媽,有無試過「打打」囡囡呢???

我0個隻,你不用幫他講好說話,佢真係覺得我整得難食,我的湯,佢飲一碗,我奶奶0個d,起勢咁飲,所以,煮飯煲湯都係留比菲傭,佢重飲得多

剛剛睇完新聞……董伯伯佢……佢無得救…… :-( :-(

大宅

我個女真係未打過.第一因為我唔信體罰可以令壞孩子變成好孩子.怕打可以令佢唔敢係父母面前做一D事,但唔能夠令佢明白點解唔應該咁做.第二我個女係個好sensitive(亦都係比較薄皮)o既小朋友,大聲小小話佢已經收到,已經話我大聲o左,嚇親佢.試過激到我好嬲(兩三次咁啦),我淨係話要罰佢咋,手板仔都唔駛掂一下,佢已經喊到收唔到聲.而且佢會知錯,亦甚少重犯,所以OK啦.

男爵府

你囡囡都好乖下……如果董伯伯都係咁就好……
我睇緊新聞,香港點解咁不幸有d咁厚顏的人0係度∼∼∼∼ :-(
夜了∼∼∼最閃啦……明天見∼∼∼

想食蛋糕呢∼∼∼

別墅

Blythemia:
我個仔五歲半~~ 佢對

男爵府

李先生的詩…嘻嘻,佢都係專注下本講生同死的書算了∼∼∼
我喜歡詩篇,但一定唔係佢0個d……

董伯伯……無得講啦……7月1日,六四點都要去,盡最後努力表示不滿啦…一係搵有sar病人,寄一個包褢去佢府第
一係係咪走人…呢排我有想過……

別墅

你係咪睇左佢呢首詩, 所以太過驚艷!
呢~係<<破惘>> 代序個頁大大隻字登出黎個首~
[size=medium]夜越暗, 星越亮。:lol:
好渾然天成~ 比得上佢五歲時作的那首:

中秋月
大而圓
要欣賞
望上天

我又覺得呢首幾好喎, 衰鬼~~
<<運動>>
躍起之後
勢須下落

而今問題在
你如何去平伏那心跳?
(完)

文藝少女, 你鍾意什麼詩???

大宅

Jennifer-c.

有個識得感恩既孩子真係好幸福,是嗎?男孩子通常比較粗枝大葉,你有咁sweet o既仔仔係咪唔多駛勞氣呢?

首頁

尾頁

跳至