興趣嗜好

跳至
[閱讀] 謬思庵

首頁

尾頁

大宅

Re: 唔講書又得,齋吹水……

改名應該好好玩喎

唔使好似 "501" , 同"凌寧一",又或者"李一言"、"我一語" 咁順口嫁!

男爵府

如果下屆香江「特手」由阿梁生做的話, 都應該認真考慮一下……唉,機會都相當高……七.一盡下人事出去行行囉~~你又會唔會 ???

男爵府

幸好我夫君又不是姓凌,又不會再生小孩,如果米米帶過細佬來, 我…我唔會叫佢做寧二或寧智。
又不是姓「嘉」,如果唔係,實比先生話佢「你…你曳到嘉寧一呀~~」

別墅

米米:
我係好鍾意個"雅"字.
而雅韻, 頌雅, 呢兩個名, 我係好鍾意.
不過我的囝囝用不到.
個"一"字, 俾我

別墅

小米米 寫道:
如果下屆香江「特手」由阿梁生做的話, 都應該認真考慮一下……唉,機會都相當高……七.一盡下人事出去行行囉~~你又會唔會 ???

一有機就叫人倒董?
多d係到發表政見、嘈下政府、講下政治笑話得唔得??

別墅

haohao:
講到自己咁委屈??!!
你..好怕老婆

大宅

其實改名是很傷腦筋又但有趣的事,小女未出世我已把幾寸厚的辭海和粵音同音字字典由公司搬回家中博命諗.自己鍾意,老公又不喜歡,到他冇意見,奶奶又多聲氣,煩到死.結果都無法在女兒出世前決定,還是乖乖的交了幾十元給人事登記處延期領出世紙.

一字幾好呀,我也有朋友的兒子叫"x一"的,而且筆畫少,日後寫名都快過人.我女兒唸幼稚園時有同學都幾陰功,已經姓黎,筆畫不少,全名共有54畫,真是替她辛苦.

大宅

[quote]
Jennifer-c. 寫道:
haohao:
講到自己咁委屈??!!
你..好怕老婆

男爵府

我女兒的名字由我父親改,但我覺得太難寫在領出世紙時即場再改,張"薇"字換了一個"怡"字但求她做一個開心的人。

不過我父親因此有點不開心認為我們不尊重他... :-(

大宅

其實很多人都說,小朋友的名字,代表了父母對他的期望(揾睇相佬改除外),小兒名"朗然":不需要他有什麼偉大成就,只希望他做人開朗悠然,凡事不要執着,做個開心快活人。

他果真是人如其名很活潑開朗......甚至令人有些....頂唔順呀!!

別墅

Jmum:
"朗然" 開朗悠然~
我也很喜歡這名字.
做人開朗, 所有事都事半功倍, 得心應手, 自會悠然自得~
在媽媽的心中, 無事重要得過希望囝囝快樂平安.

男爵府

jmum,

朗然很好聽呀。

男爵府

c 太~~
Jennifer-c. 寫道:
[quote]
小米米 寫道:

一有機就叫人倒董?
多d係到發表政見、嘈下政府、講下政治笑話得唔得??
[/quote]

如果比出名心狠的梁生做「特手」真係死0左唔知咩事,董伯雖然權利欲薰心,但因為佢蠢,你睇佢照讀阿劉伯明「扇」佢0既膚淺台詞就知,串人都要台詞,呢政客太多弱點,雖然權高,你都重知自己死0係邊處~~
梁生就唔同,佢係陰d陰d令你死左唔知咩事,仲扮咩事都無
0個隻……廿三條落實,香港無運行,佢都唔知會唔會搞隊秘密警察出來~~~~所以, 我呢段說話,都要洗版

唔好理有無用,遊行點都要去, 唔好比正苦睇死……
民賤聯一定「卜」定大球場「玩野」!! :-x
我地唔可以比佢得逞!!!!

大宅

米米,

原來係度改名. 改名好好玩, 可惜中國人最怕改壞名, 這個遊戲要玩得特別用心.

常說笑改名叫 ' 一一', 易寫易讀音又響亮. 罰抄當然又快起貨. 吾知打開本黃頁, 會有多少個'一一'??

'一彥'吾錯, 但會比較中性; '一雅'都好. 如要說喜歡的字, 我愛 '郁郁'.

'林在山'這個名字很美, 像首詩. 意思富有大自然感覺, 舒暢, 消遙, 出世, 自在, 樂也. 字音平仄美. 那時一見此名, 非常欣賞她的雙親賜予一個美麗但不俗套的名字.

你慢慢玩啦 :-P

別墅

美少女~
自己粗身大細~ 咁好火??!!
講清楚邊個梁生, 貓頭鷹?? 定係毛毛蟲? 呢兩個名都好可愛, 可減低戾氣. 再有更可愛的名字, 請POST 出來啊~
貓頭鷹唔討好, 但就算好如董生又如何, 最緊要係個制度.

"林在山" 這名字的確好. 一聽難忘~

大宅

蕭若元佢三個女嘅名都好特別架

如果冇記錯應該係:

蕭灑灑
蕭遙遙
蕭湘湘

重有,前2個星期,報紙曾經報導過有2姊弟發生家居意外,個名都好"激"架:

家姐:毛雙
細佬:毛迪

好勁呀!!

男爵府

Jmum,
我發覺這一輩的小朋友,他們的名字大多以樂、希、朗等字, 我想這一代的父母要求也很簡單--只求孩子快樂。 令公子的名字很有意思!!!

blythemia,
我得閑就捧著字典望望~~由字首開始, 如「廿」、「女」字部看先

ms chan chan,
還幸老爺很開明, 我們都有問過他跟奶奶會否想替孫女改名,因為始終是他們第一個孫(我先生的弟妹雖然已經結晒婚,但就全部都決定不生小朋友),老爺說, 你地先係佢阿爸阿媽, 由你地改個好名比我孫女重好 ---我覺得老爺真係好好
0架!
令千金的「怡」字是 [size=medium]非常好

大宅

Jmum 寫道:

重有,前2個星期,報紙曾經報導過有2姊弟發生家居意外,個名都好"激"架:

家姐:毛雙
細佬:毛迪

好勁呀!!

[size=large]好激呀!

有個朋友個小朋友叫 "謝恩" (唔記得囝囝定囡囡) ,年前在北京碰到一位男士叫 "明天",在深圳一次展覽中遇見一位小姐叫 "遇見"

以前嘉和電影公司有兩位「大哥」,一位是成龍,另一位是美術部的設計師叫「鄭大戈」(身分證上寫的!)

"林在山"真的人如其名,同樣的「優雅」!又想起小兒的一個同學叫 "馬在林"!

提到以 "一" 為名,我一位北京的朋友叫 "任一",是一家香港上市的 IT 公司的 CEO,not bad, right?

男爵府

[size=medium]C姑))))))
林在山小姐人如其名, 讀英國文學的她清麗脫俗, 真係恨不來啊!
我雖然只係到圖書館、公司睇信報 ,林山木先生的散文吋人時,背後必有充分的理據, 對時事政經別有一番見解,佢同董橋的文章必讀, 有時工作太忙, 如果發生甚麼大事就立即看, 若不,集合一堆才看。我記得林行止很耐之前結集過他很多年前的文章作一套幾本的專集,名字忘記了,因為我比較少再買專欄作者在報刊出版過的書本, 有些好文我已影印或剪下來,慳位同慳錢~~ 再不是圖書館看又可以

[size=medium]貓貓))))

我0個隻都有講過不如乾「翠」叫一一,佢話個女依我0個套來教, 一定曳, 將來比我罰抄書都易D。
佢話, 不如真係叫佢做「X米米」,整古下佢

係呢,你女兒真的叫郁郁??相當可愛的名字 ??
有沒有典故?? 好有「詩經」的味道 :-P

男爵府

HAOHAO,
太太比你玩機0拿
姓任名一……好簡單啊~~仲做CEO, 是香港人??

你有無聽今日石斑放假的消息?
其實,小斑都做得幾好

首頁

尾頁

跳至