親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公提議暑假同仔仔去沖繩, 我心裡十五十六, 雖然話沖繩離福島千里遠, 但始終係日本, 食物都係日本本土嘢......所以想了解多 d

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

沖繩真的安全嗎?

你咁擔心, 咁就日本唔好去啦, 仲有呀, 韓國都叫做同佢近架, 最緊要係自己安心

瑪瑙宮

大廚勳章

大碼BB媽媽 發表於 12-3-18 12:06
老公提議暑假同仔仔去沖繩, 我心裡十五十六, 雖然話沖繩離福島千里遠, 但始終係日本, 食物都係日本本土嘢.. ...

驚成甘就米去啦 .... 去玩都係求開心姐.......

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

我4月中都會去沖繩, 是完全沒有想過這個問題, 因我都有好多朋友都去完回來都沒有事, 去玩最緊要是開心。

Tonks    發表於 12-3-20 22:20

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

新年我先一家三口去完沖繩返黎~~

沖繩其實離福島好鬼死遠架!!!!

同埋沖繩近台灣多D~

沖繩有事台灣都中梗, 咁連台灣都唔好去啦~~~

同埋我係沖繩見到佢本土既大型超級都貼埋唔會入口福島同相關地區既食品.

去得唔好諗咁多啦~~驚就唔好去~

同埋我都覺得韓國仲近福島, 所以我冇打算去韓國....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我舊年8月去完沖繩, 不過老實講, 沖繩係我暫時唯一可以接受既日本地區, 其他既都未會考慮
講左n次, 都係果句: 去就唔好驚, 驚就唔好去, 如果去完驚到驗幅射, 我會形容為"無謂"lor

Tonks    發表於 12-3-27 12:10

大宅

我舊年8月同阿仔(5歲)去完沖繩,今年2月亦去咗大阪,只去幾日問題不大

亦同意: Charlotte mom講「日本其他地區未會考慮」 及
faye525 講「韓國仲近福島」

今年暑假亦「可能」會去北海道,日本真係一個好適合帶小朋友去玩的地方,我只係怕旅行期間地震會亂...,所以要隨時保持警覺...

所以去就唔好驚, 驚就唔好去,
angrybirdbb

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沖繩即係台灣附近, 有乜好驚呀

Tonks    發表於 12-3-20 22:19

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:老公提議暑假同仔仔去沖繩,+我心裡十五十六

原帖由 大碼BB媽媽 於 12-03-18 發表
老公提議暑假同仔仔去沖繩, 我心裡十五十六, 雖然話沖繩離福島千里遠, 但始終係日本, 食物都係日本本土嘢.. ...
你仔仔幾多歲呀?

312 後去過沖繩,全團無一個驚過喎

相矩好遠,兼當時所見資訊無負面影響是令我放心去的原因。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

禁止訪問

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 12-3-18 18:53
我舊年8月去完沖繩, 不過老實講, 沖繩係我暫時唯一可以接受既日本地區, 其他既都未會考慮
講左n次, 都係果 ...

去就唔好驚, 驚就唔好去, 如果去完驚到驗幅射, 我會形容為"無謂"lor ==> Agreed

但真係唔明, 點解呢個問題問極都仲有..

Tonks    發表於 12-3-20 22:20

侯爵府

2024年龍年勳章

angrybirdbb 發表於 12-3-18 20:11
我舊年8月同阿仔(5歲)去完沖繩,今年2月亦去咗大阪,只去幾日問題不大

亦同意: Charlotte mom講 ...

去就唔好驚, 驚就唔好去

大宅

以為你問治安安唔安全添...
我剛從沖繩回來,飲食都係飲沖繩本島的出產,水就煲過先比小朋友飲,沖繩魚獲豐富,唔駛山長水遠去本島個邊
如果買食物做手信,咪睇清楚係咪沖繩出產...以前成日收日本手信,以家少佐咁多,我諗佢地一見到都好開心!

子爵府

引用:以為你問治安安唔安全添...我剛從沖繩回來,

原帖由 CatEgg 於 12-03-19 發表
以為你問治安安唔安全添...
我剛從沖繩回來,飲食都係飲沖繩本島的出產,水就煲過先比小朋友飲,沖繩魚獲豐富, ...
唔好意思;想問吓沖繩宜家天氣如何?

大宅

回覆 pauline.c 的帖子

http://www.jma.go.jp/en/week/353.html FYI

上星期四至六都係麻麻地,雖然無雨,但亦無強烈太陽
星期日就陽光充沛,臨上機時就滂沱大雨
我地住近海邊,勁大風,小朋友要著風褸

子爵府

引用:回覆 pauline.c 的帖子 http://www.jma.go

原帖由 CatEgg 於 12-03-19 發表

http://www.jma.go.jp/en/week/353.html FYI
D天氣真係變幻莫測喎,咁您地係唔係著短袖衫加外套?我4月頭去,唔知可以著短衭未呢

公爵府

回覆 回覆:大碼BB媽媽的帖子

我去年8月一家大細跟團去左沖繩一次,過幾日我又去自駕遊。我估沖繩距離東日本咁遠,可能無事卦。我認為生死有命,玩得就玩,唔理得太多野嘞!

大宅

如果有太陽出其實好熱架,但如果無就涼
我地短袖加風褸/薄外套
四月海灘開哂,我諗短褲無問題卦...

子爵府

引用:回覆 pauline.c 的帖子 如果有太陽出其實

原帖由 CatEgg 於 12-03-20 發表

如果有太陽出其實好熱架,但如果無就涼
Many thanks!!

首頁

尾頁

跳至