自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

男子遭輾 42車不救 河北翻版「小悅悅」明報 – 10小時前

【明報專訊】佛山女童小悅悅被車輾斃的事件在河北石家莊重演,當地一名男子遭私家車輾過倒地,隨後3分鐘內共有42輛車經過,但無人停下施以援手,該男子最後再被一輛的士輾過慘死。事件引起輿論關注,有網民哀嘆中國道德「被踩得體無完膚」,亦有人稱每次幫人時都要先想一想,會不會惹上官司及賠錢。

據《河北青年報》報道,路面監控錄像顯示,今年2月9日晚上10時30分,一名男子突然走上石家莊和平路與建設大街交界處,來往車輛紛紛減速躲避。11點31分左右,該名男子被一輛快速行駛的黑色私家撞到,並被拖行約20米,私家車沒有減速,揚長而去。
私家車輾過速逃 的士再輾
事發後有4名途人發現了這名男子,其中一人取出電話撥打,另外三人則分散站在快車道邊,向過往車輛招手示意地上有人,但最後還是有一輛的士從倒地男子的身上輾過。幾分鐘後,交警和醫務人員趕到現場,確定該男子已經死亡。
「怎麼就沒有人出手幫一下啊?」死者的外甥女謝女士哭着說,從其叔父倒地到被的士第二次輾過約有3分鐘時間,共有42輛車駛過,其中13輛減速繞行,19輛車擦着他身邊而過,但沒有一輛車停下援助。

警方表示,第一次撞倒死者的黑色私家車逃去無蹤,第二次輾過死者的士司機則停車報警。這名的士司機表示,當時他感到車身一震,停車後才看見地上的人,「真沒看到有人招手,也沒有注意到躺在地上的人」。

怕變肇事者「我也不會停車」

網民對這宗翻版小悅悅事件議論紛紛,網友「多多mumu」表示,「用社會正義的力量譴責肇事者,希望早日將他繩之以法,還遇難者及家屬一份安寧。這不是個案,是整個社會的病態,可是醫生在哪裏?」亦有網友稱,「如果是我,我也不會停車。這樣的事發生很多了,搞不清,變成肇事者了。估計大多數人和我想的一樣吧。」

背熟佢,被罵者一定比你罵到目定口呆!
講 你 又 唔 聽 , 聽 你 又 唔 明, 明 你 又 唔 做 , 做 你 又 做 錯 , 錯 你 又 唔 認 , 認 你 又 唔 改 ,改 你 又 唔 服 , 唔 服 又 唔 講 ...

大宅

This is China!!!

伯爵府

畀面勳章

回覆:男子遭輾 42車不救 河北翻版「小悅悅」

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

誰夠膽救人

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

HiPP勳章(2) 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

响大陸救左人會有傾家盪產災難!

無眼睇    發表於 12-3-18 17:04
caryfox    發表於 12-3-18 16:17

侯爵府

這就是中國,
因有太多被人反咬個案,個個為求自保都唔會幫人....
諗到一旦香港變成咁,我打冷震

男爵府

唉, 香港千祈唔好變到咁....

別墅

可以怪得邊個 根本係佢哋自己一手做成!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

所以,反對「 自駕遊」

6191094  Yes
一定要反對  發表於 12-3-19 02:28
Minniemouse:-P

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

病態國家

禁止訪問

男子遭輾 42車不救 河北翻版「小悅悅」

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:唉, 香港千祈唔好變到咁....

珍珠宮

畀面勳章

公爵府

中國大陸道德正在輪喪緊mouth:
人生沒有劇本,沒有固定的線路,但我相信每一條路上都能看到雲起雲落,只要我們耐心而堅持!------鳳凰衛視著名主持人-陳魯豫

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

醜陋的中國人,應該要喺呢個地球上消失!

男爵府

救人=害自己=纏上官非=被告
一個咁無理嘅法律制度(如果咁叫制度),仲邊有熱血青年呀?見有事都走快兩步啦!

子爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比佢地黎香港,我地個個地哂係地下冇人理喇

36日咋...緊張緊張

珍珠宮

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至