家庭理財

跳至

首頁

尾頁

公爵府

SS0303 發表於 12-3-19 15:45
謝謝指教。
我是用開公司醫療保險,約果我另外再買不是要白交保費直到退休時?

...
係架,所以我地都喺呢個問題上掙扎左一段時間。最後嘅決定都係趁而家後生身體仲健康時買定,因為公司有提供保障,所以我地另外買嘅嗰份有個頗高嘅墊底費,咁保費就會平好多,如果等到退休先買,屆時年紀已大,病痛已經出來,咁樣一係就保險唔包已經有嘅病,一係就會加保費,兩樣都制唔過。

禁止訪問

大宅

kelvinwong1088 發表於 12-10-10 17:03
有目標係好的. 不過, 你係計唔到要多少錢退休. 因為有一個假設係錯, 而理財顧問話係正確. 呢個係通脹率. 誰 ...

曰本迷失廿年,係通縮,樓價狂跌,日元狂升以至出口減少,所以唔同通脹
至於通脹率方面,真係唔識計,起呢三十年裏,平隱有一半以上,因為經濟有增長,手上有股票都可以抵消返通脹苦果
只有03年有通縮,而近呢四年通脹又勁返,好難過生活,100蚊去惠康都只係買到幾罐午歺肉
結論係理財顧問係多魚既,至少起呢三十年裏的一半以上!

男爵府

milimili 發表於 12-3-18 17:35
有一日我無無聊聊, 係到計吓自己要有幾多錢才可以退休
計完之後, 原來好驚人的數字,大家俾d意見, ...
如果你退休每月開支$9000,一年約十萬,咁你有一層已供完現巿值三四百萬的樓都可以了。你不用儲三四百萬,你只需比五成首期(CY未出招時三成都得),餘下由租客代供,到你退休時層樓已供甩了。

大宅

三四佰万一個單位,有四佰万都足夠退休了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小幸子 發表於 12-3-19 12:52
我先生既plan係,到退休時仔女都大(到時我地60歲),就換返層細(平)d既自住樓,到時再買多一至兩間full paid唻收租供養老之用(其實已經打算呢幾年等低位買返間收租),再加埋我地既儲蓄保險,強x金,其他增值產品,以及一早買定既醫療保險,相信就算仔女唔俾家用都可以自給自足了?

我三十歲時生了第一個孩子,身痕想買保險,找了個 Sales 來同我做左份 plan, 當年我三十…….最後我問他到了五十歲呢?出來數字嚇了我一跳!(所以佢地成日 sales 客以紅利來供) 當晚我計了三小時,決定今生不會買! 坤人!

通常人有病痛出現是五十歲後,但他們收的保費一定好高,我就奇怪現在你甘年紀買來做勿?

什麽供 10, 20 年保到一百歲是全沒意議,為什麼??

在四十年前北角一層樓是 19,000 到今天是 350萬,升左 180 陪,即是你現在買了自已呃自己,的所為保險 100萬,到閣下 70歲開始多病時祇賠回 5,555 大元,不要忘記這世界是有通貨膨脹的,由其美元近年甘弱!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:milimili 的帖子

你知5知年紀越大,洗嘅錢會越來越少家!

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

大宅

回覆 apsm 的帖子

其實我都係計一家人最基本的開支,例如: 燈油火燭, 伙食等. 雖然洗費開支少左, 但醫療開支會大左.

公爵府

kikibabyboy 發表於 12-10-11 21:34
你知5知年紀越大,洗嘅錢會越來越少家!
我看法略有不同。我覺得年紀大了才是花錢的時候,年輕的時候,逼下巴士地鐵冇問題,但老了行動不便了,要的士出入,難道還震下震下去同人逼公共交通?後生的時候出行坐經濟位冇所謂,老了屈住十幾個鐘,腳都腫,要坐商務位了;後生時有氣有力,自己做家務又何妨,但老了力氣不濟,是要請工人幫忙;年紀大機器壞,醫療開支會直線上升;所有所有加起來,退休後那筆錢真的要預鬆動點,不然到老才拮据真是太潦倒了

大宅

果d係富婆/富翁既生活
平常百姓,去租部"桃姐"睇吓啦

琥珀宮

引用:有一日我無無聊聊,+係到計吓自己要有幾多錢

原帖由 milimili 於 12-03-18 發表
有一日我無無聊聊, 係到計吓自己要有幾多錢才可以退休
計完之後, 原來好驚人的數字,大家俾d意見, ...
多數人退休前已有一層唔洗供既自住樓,根據呢個計法,你死後會at least有一層樓既遺產留俾子孫!如果無需死後留低層樓,可以儲少d都退得休!

複式洋房

唉, 依家已經唔敢諗呢個問題啦, 又要供樓又要湊仔 ... 一闊三大 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mugtaitai 發表於 12-10-16 23:10
我看法略有不同。我覺得年紀大了才是花錢的時候,年輕的時候,逼下巴士地鐵冇問題,但老了行動不便了,要的士出入,難道還震下震下去同人逼公共交通?後生的時候出行坐經濟位冇所謂,老了屈住十幾個鐘,腳都腫,要坐商務位了;後生時有氣有力,自己做家務又何妨,但老了力氣不濟,是要請工人幫忙;年紀大機器壞,醫療開支會直線上升;所有所有加起來,退休後那筆錢真的要預鬆動點,不然到老才拮据真是太潦倒了
X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

最重要是醫療洗費,可以很大。但年輕時逼巴士,我又唔見得老咗你唔會撘巴士,除非你突然富貴或行動唔方便。至於去旅行,你到時好大可能極唔想去,(本人的婆婆是例子),所以有什麼地方想去玩,趁而家好去,不要等老時!!

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

男爵府

引用:Quote:大力大力+發表於+12-3-18+21:31+忍耐

原帖由 apsm 於 12-10-10 發表
我都想買樓收租,
但樓價太貴,
買唔落手,
我都想買樓收租,但首期至少係樓價一半,都唔知點儲到咁多!

複式洋房

回覆:你地有無計過要有幾多錢才可以退休 ?

其實Li 個係好值得探討嘅topic 可能我本身做財務策劃會對退休重視,我自已宜家都已經為退休做打算,簡單講後生開始就輕鬆d,如果30歲左右開始$5000個月,到65歲都可以好好架啦

公爵府

kikibabyboy 發表於 12-10-17 10:02
最重要是醫療洗費,可以很大。但年輕時逼巴士,我又唔見得老咗你唔會撘巴士,除非你突然富貴或行動唔方便。 ...
我係睇到自己屋企人嘅經驗悟出嘅結論。我媽係個好節儉嘅人,可以搭巴士嘅時候一定唔捨得搭的士(即使係我比錢同佢一起搭都會比佢鬧晒錢),可以自己做嘅嘢一定唔會請人幫手。近年年紀大了(70多了),我明顯見到佢體力同精神都比以前差,而家出街肯搭的士了,屋企也請左鐘點一個禮拜來幾次幫手清潔,佢好中意旅行,前幾年我同佢去美國,坐經濟位,見到佢落機行路有點怪怪,原來腳腫了,以後長過5個鐘嘅航程,我地都幫佢出商務位。人老左,真係唔到你唔認...

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

大力大力
如買股票收息, 有咩好提議?

首頁

尾頁

跳至