論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

想搵番個舊工人?

想搵番個舊工人? 佢番左印尼都成七個月,佢臨上機都有打俾我,但之後就無。我只得佢地址,佢仲未回信,都唔知地址正唔正確。
你地話仲有咩途徑?

大宅

Re: 想搵番個舊工人?

你有無佢d朋友電話?
或者問agent佢聯絡電話
:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

大宅

畀面勳章

無呀! agent 都幫唔到我啦,因為佢收得好貴,個工人唔會搵佢地,因為收工人費用好貴。

用戶要求終止服務

我都試過你種情況,又係寫信找番個舊工人(我個係菲傭),佢要成十日先至收到信!
你封信寄左幾耐呀?

大宅

畀面勳章

十一月中一封(不是我寄的,係住我附近d印傭幫我寄的),昨日又寄多次(自己寄)。

用戶要求終止服務

如果地址正確,應該差唔多收到.
個地址係唔係合約上既地址?又或者個工人會唔會搬左?

大宅

畀面勳章

係合約地址黎架。

男爵府

個工人好好?
debbie_csy 寫道:
無呀! agent 都幫唔到我啦,因為佢收得好貴,個工人唔會搵佢地,因為收工人費用好貴。
[

大宅

畀面勳章

係。 起碼佢手腳乾淨,又識湊bb。
佢走左之後,請一個印(偷錢),依家bun bun(唔識湊bb,同蠢)

用戶要求終止服務

甘..真係無辨法喎!唯有再等下.

大宅

畀面勳章

個工人叫: JOHARIYAH
如你地工人係印傭,麻煩幫我問問識唔識佢。謝

大宅

人海茫茫,好難架,有時呢d都係講緣份,
以前個工人係度時,點解唔續約?
好似同男朋友分左手,有時係會掛住但好難會返黎架拉,
隨緣拉,係你的遲早會返黎,可能佢都會掛住d小朋友
突然打電話比你呢,係咪,你工人住係邊樹,
會唔會係d鄉村地方,收信比較差咁,或者寄失呢...
(其實我試過同你一樣,但我比你好彩,我個舊工人返左黎
因我搵到佢個朋友電話,差d就同人簽埋約,
所以同佢都幾有緣, 如果新請果個bunbun遲d先走,
咁我就同你一樣,所以我好明白你,
亦好同情你,工人差未算差,原來有的仲差得緊要,
所以囝囝無事無幹好地地已經非常感謝主)

:wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:  :wave:

男爵府

我個工人黎左之後幾日, 我想炒左佢, 想

大宅

畀面勳章

其實我都想同佢續的,係佢話要返印尼。 點知我個新工人黎左後,佢又話續。 點續呀? 咪為有佢搵個新僱主,點知佢搵唔到,咁就要返印尼。 佢臨上機都有打電話俾我,但返左印尼就無。
點知,個新工人貪錢俾我炒左,咁又請過一個賓賓,點知好似無佢咁好。 不過近日賓賓又好左d。
算啦。 隨緣吧!

男爵府

2021勳章

Do you know her indonesian agency name (it shown in your contract between her)

複式洋房

MY STAFF SAID,佢個菲傭用開六年要回國嫁人,但依家事隔半年想請番佢,已給入境處之前合約,但入境處話要補回在職証明,作為CHOP VISA用,咁其實是否我個STAFF要做快証才有此須要,因其他同事請/RENEW菲傭都冇此須要!?
Cheuk Cheuk Ma :wave:

男爵府

2021勳章

其實請任何overseas外籍傭工都要有佢既工作証明,Renew係不需的.同樣,immigration係無做快証這事,只係個別officer因個別cases而使用?情權加快審批進度

cheuk_cheuk_ma 寫道:
MY STAFF SAID,佢個菲傭用開六年要回國嫁人,但依家事隔半年想請番佢,已給入境處之前合約,但入境處話要補回在職証明,作為CHOP VISA用,咁其實是否我個STAFF要做快証才有此須要,因其他同事請/RENEW菲傭都冇此須要!?

大宅

畀面勳章

princess_mama 寫道:
Do you know her indonesian agency name (it shown in your contract between her)

有咩用呀??

男爵府

2021勳章

Becasue her ex-indonesian agency will know her address (not all the maid have telephone). Then you can though her indonesian agency to contact her.

大宅

畀面勳章

我有佢地址的,合約o個個。
上星期一寄了信給她,希望佢收到並回覆我啦。

首頁

尾頁

跳至