時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

oba-go 發表於 12-3-21 16:20
殺一個人,救二個人、

此人有罪嗎?
我吾係法官, 亦冇足夠證據去證實哪個是千古罪人, 哪一個是懀子手!

子爵府

畀面勳章

oba-go 發表於 12-3-21 16:24
鄧領外省軍隊入京屠城的,並非李x一
人決定。

不知道誰領解放軍入京, 沒有足夠證據證實是哪人, 當時好像已宣佈戒嚴了, 當然在和平示威下, 極不支持武力鎮壓....很抱歉, 當年我年紀仍小, 看看有沒有其他人可以補充吧!
無論如何, 不知道23年(即2012年)或之後, 經過了文明進步的共產黨, 有多可怕呢!

公爵府

好媽媽勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 16:13
問題係依家無獨立調查係問你支唔支持CY做特首, 所以無呢方面的數據作比較; 而CY的支持率由50%跌至36%, 即 ...
重點出現了~
如果問卷係呢個問題問你支唔支持CY做特首,
答案只有yes or no的話
50% or above的答案, 就係較高認受性

而家有3個候選人
問卷問題係支持邊個做特首
答案有4個, 1. 何, 2. 唐, 2. 梁, 4. 流選
36%支持度, 已經踩入大比數條界
(餘下的比率, 若係3個parties平分, 唔會有人超過梁
若3個parties有一個0%支持度, 餘下的比率係64%
假設支持度相若的話, /2 = 32%
若有人超過呢個比率, 就唔係梁領先啦, 對不對?)

所以, 理論上可選答案愈多, 點為之絕大多數的定點, 就會有差異.

又回歸返去另一個問題, 你心目中的大比數
比較大比數? 定係設定一個certain point呢?
若係前者, 咁佢之前的50%, 已經算係.
若係後者, 咁只要一日有多過3個候選人, 而政治氣氛仍是以玩抺黑為主, 再加上民意擺動, 真係幾難有一個能達到呢個要求.

(有趣的是, 特首都係要過半數票至當選!)

大宅

ellawyc 發表於 12-3-21 16:44
重點出現了~
如果問卷係呢個問題問你支唔支持CY做特首,
答案只有yes or no的話

你都講左個答案出來, 特首都係要過半數票至當選; 所以如果民意無過半數支持, 流選亦都好應該!

公爵府

好媽媽勳章

oba-go 發表於 12-3-21 16:20
殺一個人,救二個人、

此人有罪嗎?
我們只係睇到一個結果
如果要一個人去承擔, 就一定係最大嗰個
所以, 屠城一事被責難的, 係鄧
可以話, 佢責無旁貸
但我地唔可以當自己係判官, 判定佢係殺人兇手

侯爵府

開心吸收勳章

泛民唔係唔支持cy, 佢地係唔支持小圈子選舉. 要令選舉流選. 工商界, 社會精英係一小部份, 民意對象係全港市民,不分階級. 所以cy有民意支持一d 都唔奇.

公爵府

好媽媽勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 16:51
你都講左個答案出來, 特首都係要過半數票至當選; 所以如果民意無過半數支持, 流選亦都好應該! ...
但民意係一個指標
大規模的民意調查, 你話無認受性
網上的調查, 你有以下說法

呢D網上投票並沒有廣泛代表性, 因為佢只係針對一群特定的市民所作的調查, 而當中應該頗大部分係未成年, 即無投票權, 因為呢個結果只可以作參考之用. 唔通商會內部的調查, 又可以當為代表全香港市民嗎?
UNQUOTE

但你第一個post話
如果CY有民意支持, 點解代表過半數香港人的泛民會反對佢當選?(人民力量好少同泛民同一陣線) 再加上工商界+社會的精英大多數都係支持唐唐, 實際支持CY的人, 可能只係社會上的小數吧了!

請問, 你有咩數據支持
1. 泛民代表過半數香港人
2. 工商界+社會的精英大多數 - 有幾大?

亦請賜教一下, 佢地
- 廣泛代表性的定義
- 點解佢地唔係一群特定市民? (你講得出佢地屬咩party, 仲唔算一群特定市民?)

大宅

Glau 發表於 12-3-21 17:03
泛民唔係唔支持cy, 佢地係唔支持小圈子選舉. 要令選舉流選. 工商界, 社會精英係一小部份, 民意對象係全港市 ...

應該係泛民唔支持小圈子選舉, 同時都唔支持CY. 如果只有CY同唐唐一定要揀一個, 相信佢地會揀唐唐.

Glau  泛民都講左話要投白票, 兩個都唔揀. 揀唐唐係你個人既想法.  發表於 12-3-21 17:44
WChan  因為佢夠蠢, 易控制  發表於 12-3-21 17:15

大宅

" 因為佢夠蠢, 易控制"

如果特首易受泛民控制, 都算係一件好事, 起碼佢會聽民意做事, 唔會一意孤行, 做一些違反民意的事情, 如強推四大任務!

子爵府

畀面勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 16:01
我同佢無仇無怨, 又點會憎佢!
不過點解ABC, 我又可以嘗試討論一下.
或者好多人對現狀不滿, 想改變, 而唐唐 ...
社會上有唔少人其實唔想變, 有樓的唔想變負資產, 有份好工的,唔做變成失業, 有錢的當然唔想變窮, ----> 當時樓市跌, 股市跌, 公司結業, 主要是因為環球金融海瀟, 泡沫爆破, 和SARS.

享受開言論自由的唔變得唔敢講野,會變得冇言論自由? ----> 應該不會吧, 根據基本法, 香港是享有言論自由, 亦是受國際注視的大城市, 反而我覺得有些人濫用了言論自由和集會自由!

當然上場帶來的改變, 可以是向好的一方面, 但無人可以擔保唔會變差 ----> 認同! 新特首一定出現, 何不選擇一個aggressive點的, 也許有一線生機, 這些年, 在弱勢政府的領導下, 香港已落後, 只怕慢慢失去競爭力!

對於擁有者, 就唔想冒風險了. 而一無所有者, 當然想越大改變越好, 反正都一無所有, 無得輸! ----> 不少支持CY者都有高中產人仕, 擁有不少資產, 他們都希望求變, 安於現狀只有等待淘汰!

對於唔少人, 既然已擁有不少, 仲係咪要去搏呢? CY往績又如何, 係咪試試都搏贏? 從政時的8萬5, 令不少香港雞毛鴨血 ----> 有不少人, 尤其年輕人仍未上車, 實在樓市過熱了! 8萬5亦幫了不少人上了車, 如果樓市真的再調整, 有能力的亦可以趁機入市買多一層呢!

自己做生意, 公司都攪到破產, 唔知佢運氣唔好定眼光能力唔好了! ----> 很抱歉! 希望你可以儘快東山再起!

反而唐唐做財政司虧轉贏, 9年經驗無犯大錯, 唔理佢好運定能力好, 往績較可靠. 市民或者唔清楚, ----> 虧轉贏, 不知道唐唐有多大功勞呢!

但李+X等富豪都信得佢過, 佢上場香港衰極都有個譜! 畢竟人地有成6000億資產, 香港衰, 佢地一定傷過任何人! ----> 佢地係好朋友, 都係有利益問題, 任何一個新特首上場, 商家吾會同錢鬥氣, 始終都會打交道, 仲有佢地最想要國內舊肥豬肉呢!

大宅

原來原兇是8萬5,人哋李國章已講得一清二楚啦,不關CY同董伯嘅事巳還公道,你又知唔知當年也有好多上樓了,

侯爵府

開心吸收勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 17:19

如果特首易受泛民控制, 都算係一件好事, 起碼佢會聽民意做事, 唔會一意孤行, 做一 ...

包括四大地產商

子爵府

畀面勳章

lamlambaba 發表於 12-3-21 17:19

如果特首易受泛民控制, 都算係一件好事, 起碼佢會聽民意做事, 唔會一意孤行, 做一 ...
任何一個政黨都有私心, 不排除會選擇性的反映民意, 如果民意是想香港安定繁榮, 不要亂港, 你說他們會否充耳不聞, 繼續用自己飯民小圈子的意願, 去演繹他們"認為正確"的民意呢!

別墅

畀面勳章 KMALL特別版勳章

引用:如果CY有民意支持,+點解代表過半數香港人的

原帖由 lamlambaba 於 12-03-20 發表
如果CY有民意支持, 點解代表過半數香港人的泛民會反對佢當選?(人民力量好少同泛民同一陣線) 再加上工商界+ ...
代表過半數的港人......哪裡可證明?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

CY

複式洋房

敢問大家:(1)有否看星島、頭條、蘋果、爽報、信報?(2)若有,你認為他們的立場中立嗎?(3)若不,你認為作為常人的我們會否因長時間浸淫於偏頗言論中,而被潛移默化、下意識中接受了他們的主觀意見?

試舉一例:昨天蘋果指梁太於食肆打尖,若各看官細心閱讀便不難發現矛盾。文章開首說她無視排隊者直入店內打尖拎位,坐下來之後又埋怨枱太細位太迫故再重新取票排隊,餐後記者訪問侍應而侍應卻懵然不知那是梁太。敗筆就在於若由始至終梁太都無「響朵」,她如何可以大搖大擺打尖坐下。如果她真的那麼厚顏,又何須重新排隊?我相信故事的時、地、人是確實的,但事情卻是給有心人「經營」後出來的,或許排隊是按2人枱4人枱等排,2人枱有空枱可即入,入後想改大枱故重新排隊。但這只是個人想法,不能證實,也無法證實。

我長篇大論的舉出這例,是希望帶出現今不負責任的傳媒,如何塗毒我們的子女,令他們有偏歪思想,作為家長的我們要以身作則,千萬不要被那有目的有立場的媒體洗腦。若無此等報章對梁的負面渲染,大家對梁的看法會否不同?

說回鄧小平,他的貢獻是偉大的,但他的六四決定是不人道的。在我而言,我不能因他的貢獻原諒他的六四舉措,反之也不能因六四否定他的貢獻。

侯爵府

畀面勳章

加油!!!CY!!十卜CY!!

子爵府

畀面勳章

delimama 發表於 12-3-21 18:00
敢問大家:(1)有否看星島、頭條、蘋果、爽報、信報?(2)若有,你認為他們的立場中立嗎?(3)若不,你 ...

我都不希望下一代被不負責任和有私心的傳媒和政黨洗腦, 變成黑白不分, 指鹿為馬, 可悲!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:lamlambaba+發表於+12-3-21+17:19+"+

原帖由 Carelesswhisper 於 12-03-21 發表
任何一個政黨都有私心, 不排除會選擇性的反映民意, 如果民意是想香港安定繁榮, 不要亂港, 你說他們會否充耳 ...
香港越亂D政棍越開心,唔係佢地點揾到食呀:;pppp:

禁止訪問

引用:Quote:oba-go+發表於+12-3-21+16:20+殺一個

首頁

尾頁

跳至