興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

有個EXCEL檔, 收支表,
搵人轉EXCEL VBA程式版, 收HKD2,000算吾算貴.
平常心

大宅

回覆:EXCEL VBA難吾難學

你以前有冇學過其他programming? 一理通百理明,2000蚊睇你幾多堂同學到咩程度,IT 既course 不嬲都貴,工聯會會較合理d

王國會長

王國會長

mamafan 發表於 12-3-21 18:30
有個EXCEL檔, 收支表,
搵人轉EXCEL VBA程式版, 收HKD2,000算吾算貴.
VBA 係excel 裏面用的程序碼, 唔明乜野EXCEL檔轉EXCEL VBA程式版 ?

大宅

回覆:EXCEL VBA難吾難學

睇錯,以為你話比二千蚊學excel vba ,原來你係想比錢人幫你寫,你問下包唔包改囉,即係用用下覺得唔夠,想加多d function , 包唔包埋maintenance , 包埋都算抵架

大宅

一理通百理明, totally agreed, e.g. all programming may have the following things:
- define variable,scope and structure
- looping structure
- I/O , screen , printer or file
- data structure , e.g. sorting, filter criteria
- SQL
- computation

etc

大宅

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我用開EXCEL函數方式(我左抄右抄, 抄返來, 我吾多識函數), 帳過帳自動出2份報表
本來都可以用, 但DATA太多
半個月的數據用到A700行啦, 如入一年要去到A10606 襟制都襟到收軟
問人又話寫個軟件好貴, 上個台灣BOLG專寫EXCEL VBA. 來緊可能重有幾款搵佢寫. 所以問下
平常心

王國會長

王國會長

引用: 一理通百理明, totally agreed, e.g. all

原帖由 sunshysuen 於 12-03-22 發表

一理通百理明, totally agreed, e.g. all programming ma ...
對於已經識寫program的人就係,否則要睇天份

王國會長

王國會長

引用:回覆 瑩瑩老豆 的帖子 我用開EXCEL函數方

原帖由 mamafan 於 12-03-22 發表
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我用開EXCEL函數方式(我左抄右抄, 抄返來, 我吾多識函數), 帳過帳自動出2份報表
貴唔貴真係好睇要求,憑你幾句好難判斷。對於重複的工作,你有冇試下用macro, 其實佢背后已自動產生了vba。

首頁

尾頁

跳至