自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

peggykwan 發表於 12-3-21 19:44
麻麻點解會去湊 你冇同麻麻講?
唔知呀....

媽媽唔知有冇同麻麻講搵左EE湊
只係同學校講左會有個EE湊

因為麻麻本來係唔得閒湊的
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

我仔學校如果不是由父母接, 就算是預早通知, 都要到校時再致電家長核實

男爵府

咁你唔可以怪晒學校,因麻麻有湊開,老師都識得麻麻,除非你指定唔比任何人湊只可以EE湊!

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

津津媽媽 發表於 12-3-21 19:35
咁學校都唔知嫲嫲同保母係咩樣架啊!!
學校見過麻麻

就算唔知咩樣都要登記ID
媽媽講底左EE個名俾學校
咁講即係如果有人唔小心跌左張卡,而學校只係憑卡放小朋友走...咁都冇問題

水晶宮

好媽媽勳章

mcheung1 發表於 12-3-21 20:52
回覆 patpat234 的帖子

所以你唔見接送卡一定要通知校方囉!
有時候唔見野唔會第一時間知啊~

水晶宮

好媽媽勳章

mocha815 發表於 12-3-21 20:52
咁你唔可以怪晒學校,因麻麻有湊開,老師都識得麻麻,除非你指定唔比任何人湊只可以EE湊! ...

如果我女學校係咁我會嚇死....

子爵府

好媽媽勳章

小朋友知唔知係EE湊佢?
我見我女學校如果唔係平時湊開o個個人湊, 有接送證都好, 都要問清楚小朋友... 小朋友答唔清, 就會再打電話比父母查證...

點解會有兩張接送證咁得意o既? 好大漏動呀... 登記身份證+打電話比父母會唔會好d?
我想要9999呀...

伯爵府

2023年兔年勳章

patpat234 發表於 12-3-21 20:45
咁如果接送卡係家長跌左,又俾人執左...人地接走左個小朋友都無錯????

所以大部分學校講明唔見卡要即刻報失law........
如果唔係, 拿住卡來湊, 又真係好難唔放ga wor.......
如果係門口老師呢種放學形式(即係個老師負責叫晒全校小朋友放學), 咁唔跟卡放, 難道要每個老師都認得晒全校家長嗎??
不過講返樓主呢件事, 如果家長已講低, 咁又真係有d問題..........

水晶宮

好媽媽勳章

靖嵐 發表於 12-3-21 21:01
小朋友知唔知係EE湊佢?
我見我女學校如果唔係平時湊開o個個人湊, 有接送證都好, 都要問清楚小朋友... 小朋 ...

小朋友知,都見過個EE.
我女學校都會問清楚,有時我搵其他家長接,老師都會打來問.

水晶宮

好媽媽勳章

bonbonyy 發表於 12-3-21 21:05
所以大部分學校講明唔見卡要即刻報失law........
如果唔係, 拿住卡來湊, 又真係好難唔放ga wor.......
如 ...
我女學校全校老師都認得晒全校小朋友同佢地家長(不過佢地全校只有一百鬆D人)....而且依家已經下學期.....

我講緊呢間學全校只有唔超過五十個學生....

水晶宮

學校有很多學生,如果個個學生每日都要通知學校由什麼人接放學,老師和學校都很煩,幼稚園放學不是憑卡接放學嗎?

子爵府

好媽媽勳章

MariaTsui 發表於 12-3-21 21:14
學校有很多學生,如果個個學生每日都要通知學校由什麼人接放學,老師和學校都很煩,幼稚園放學不是憑卡接放學 ...
我女學校唔係平時o既大人湊, 係一定要打電話通知學校, 如果唔係唔比走, 就算有接送卡都係... 通告寫明係保安理由... 學校係超過100人...
我想要9999呀...

水晶宮

好媽媽勳章

MariaTsui 發表於 12-3-21 21:14
學校有很多學生,如果個個學生每日都要通知學校由什麼人接放學,老師和學校都很煩,幼稚園放學不是憑卡接放學 ...
問題係家長已通知學校,家長當天不能親自接放學,會交由EE接.....
但現在EE去到時,小朋友已被接走

咁都冇問題??

水晶宮

好媽媽勳章

靖嵐 發表於 12-3-21 21:16
我女學校唔係平時o既大人湊, 係一定要打電話通知學校, 如果唔係唔比走, 就算有接送卡都係... 通告寫明係保 ...

如果唔係,壞人好易有機可乘...

伯爵府

2023年兔年勳章

patpat234 發表於 12-3-21 21:14
我女學校全校老師都認得晒全校小朋友同佢地家長(不過佢地全校只有一百鬆D人)....而且依家已經下學期.....

...

如果老師做了一段時間當然會識......但學校都會有新老師ga ma......
實不相暪....我都係教幼稚園, 我宜家間學校都係你講的放學形式....因我是上學期9月先晌度做....而且老師係輪流叫咪, 即係呢幾個月, 我都係見過d家長唔夠一個月......我真係認唔得晒d家長..........

水晶宮

patpat234 發表於 12-3-21 21:17
問題係家長已通知學校,家長當天不能親自接放學,會交由EE接.....
但現在EE去到時,小朋友已被接走

以前幼稚園同學仔都試過,因為小朋友由幾個大人輪流接放學,可能溝通有問題,當然小朋友俾其中一個大人接走,而這個大人是不應該接小朋友放學,情況好似樓主一樣,接放學的大人因為有放學卡,就這樣接走左,學校就是這樣解釋,而且叫家長不要時常更換接送放學人士.

水晶宮

好媽媽勳章

bonbonyy 發表於 12-3-21 21:19
如果老師做了一段時間當然會識......但學校都會有新老師ga ma......
實不相暪....我都係教幼稚園, 我宜家 ...

我女學校都有新老師,都係今年9月入職,都係輪流叫咪....佢已經認得晒....

水晶宮

好媽媽勳章

MariaTsui 發表於 12-3-21 21:24
以前幼稚園同學仔都試過,因為小朋友由幾個大人輪流接放學,可能溝通有問題,當然小朋友俾其中一個大人接走, ...
大人要搵食,如果一直都係咁,學校又知道的當然冇問題啦....

依家係媽媽指明左EE會湊,但學校放左小朋友俾第二個....

伯爵府

2023年兔年勳章

patpat234 發表於 12-3-21 21:25
我女學校都有新老師,都係今年9月入職,都係輪流叫咪....佢已經認得晒....
...

唔需要這個表情吧.....

我唔認得d家長, 唔見得會對我的工作有大影響law..........除左放學, 如果有其他溝通, 我咪有禮貌地開口問是邊位小朋友家長law.....未見過有家長有你呢個表情law~~

純粹討論下啫~不喜可不回~

oldyc  樓主認為係老馮的。。。。。  發表於 12-3-21 21:56

首頁

尾頁

跳至