自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

學校咁做,點睇?

伯爵府

2021勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我果日去接囡囡,無帶卡要登記身份證,見到囡囡同學仔個爺爺,佢又係無帶要登記,老師仲即時打比媽媽確認,仲比爺爺同媽媽直接對話,呢個做汰安全好多.

而我因為係媽媽,對左身份證號碼就得.

patpat234    發表於 12-3-21 21:54

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章

bonbonyy 發表於 12-3-21 21:37
唔需要這個表情吧.....

我唔認得d家長, 唔見得會對我的工作有大影響law..........除左放學, 如果有其他溝 ...
不過我女學校除左放學,返學時段老師同家長都好多時間接觸....
小朋友入學校要換鞋,有D家長會幫手,有D家長會從旁睇,有D家長會趁呢個時候搵老師傾計.
可以我比較重視家校合作,如果老師唔認得家長,合作上來自然會冇咁順暢吧...
呢個年代做老師唔容易架,比起以前要付出多好多....

離題了....,

問題係家長講底左由EE接,但後來麻麻表走了,學校又冇問返家長有冇問題.....呢個先係重點
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

patpat234 發表於 12-3-21 21:45
不過我女學校除左放學,返學時段老師同家長都好多時間接觸....
小朋友入學校要換鞋,有D家長會幫手,有D家長會 ...

咁我都覺得你呢個重點係問題....
因正常家長講低左, 都會貼張紙仔係放學老師叫咪個位.......如果係我, 都會再問清楚gei......
同埋雖然話唔認得晒d家長, 咁都認得樣gei, 最多係唔記得係邊個學生既父母啫, 如果係生口面, 都一家知gei.....同埋, 自己個班就一定認得晒gei~

patpat234    發表於 12-3-21 21:54

首頁

尾頁

跳至