烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

一早已經知麥包難整, 所以頭兩日都唔敢整, 但見之後兩個包都叫做ok, 今日好大膽咁整麥包, 就係咁衰左啦... 感覺上衰左好多野, 唔知邊樣先係致命傷, 有媽媽可以幫我嗎?
首先, 我個recipe係咁o既....

高粉225g
全麥粉 150g
鹽6g
酵母 4.5g
砂糖 15g (我用左蔗糖)
牛油30g (我用左olive oil)
奶15g
水 270ml

由於我改左兩樣野, 所以可能因為咁.... 唉... 怪我知道冇自知之名, 未學行先學走, 學人改野...

之後放好晒野入機之後, 我"禁"左程式3, 點知佢唔郁, 我以後禁得唔好, 再禁佢就自動可以攪粉.... 麥包應該要30分鐘先攪... 我見佢開始攪, 攪左幾下, 已經即刻停左佢... 本來用番"3", 但佢唔郁, 因要等半個鐘, 但我d粉攪過, 我怕酵母會掂到水, 等半個鐘會死, 唯有頂硬上, 用程式"1" 黎做...

一路攪, 見到個粉團好痴笠笠, 直頭痴住一個角唔郁, 我加多好多次粉, 先叫做好少少....

而家仲係麵包機入面, 仲有1個鐘又45分鐘, 有冇補救方法???

a million thx

男爵府

回覆:到底邊度出錯, 有冇麵包機媽媽可以幫到我

你部咩機嚟架?我未整過麥包,但照睇好似啲水多咗啲咁喎....

侯爵府

我部係kenwood 250, 我係抄超人氣架... 水多? 會唔會係我抄錯呢...

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

stephenietam 發表於 12-3-21 19:41
我部係kenwood 250, 我係抄超人氣架... 水多? 會唔會係我抄錯呢...

照睇係水多左D, 兼且又有奶TIM,.... 270+15ML 水份...好多AR, 重有E排濕度高左, 用開個水量都可能要減TIM, 做麥包D水量我都是同平時D高粉包一樣, 再目測來加減....

你平時D 粉同水個份量比例係點?? 你E+自己較番佢,...你已用左270ML 水, 即係要用番幾多粉先ARM ??

Stay Hungry , stay foolish !!

侯爵府

我係新新手, 買左機3日炸... 咩經驗都冇... >.<

好彩之前上網睇過如果太濕就加, 我咪不停係咁加粉, 加到佢叫做轉得下為止囉... 而家仲左20分鐘出爐, 希望入得口, 唔洗浪費啦... >.<

侯爵府

總算成功出世, 起碼識得高(雖然得5.5吋高), 應該食得落o瓜.. >.<
但個面有一個位, 一禁落去好似得層皮, 入面冇野咁, 有咩情況會係咁呢... 我下次係咪應該再用呢個食譜呢? (因為我日日lunch食麥包, 應該要隔日做架)

thx

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

stephenietam 發表於 12-3-21 21:09
總算成功出世, 起碼識得高(雖然得5.5吋高), 應該食得落o瓜.. >.<
但個面有一個位, 一禁落去好似得層皮, 入 ...

切開左點?? 食味OK ?? OK 就成功啦...恭喜!!

Stay Hungry , stay foolish !!

伯爵府

麥粉與高粉比例1:5,例如200g高粉,麥粉只可以落40g,因為麥粉筋性低包會欠張力,發唔起

自煮有快樂

侯爵府

引用:Quote:stephenietam+發表於+12-3-21+21:09+

原帖由 hinhin_ma 於 12-03-21 發表
切開左點?? 食味OK ?? OK 就成功啦...恭喜!!
切左。未食。但texture睇落怪怪地。可能因為打粉時我見濕。亂咁落左唔知幾多高粉

侯爵府

回覆:stephenietam 的帖子

唔記得po相tim

男爵府

我有時覺得就算啲材料分量同食譜差啲都唔緊要,最緊要係要識得執生!

睇落好似都ok咁喎.... 我今晚都會試整麥包,整完話你知!

水晶宮

我試過40%麥(你而家呢個比例) , 我自己頂唔順, 我最多30%.

水份用機做大概64%, 你total 375 粉, 咁水份大概240. 都仲要試呀...
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

侯爵府

Katzecat, ok呀, 雖然唔係好成功, 但食落又ok wor, 我而家食緊做lunch, 食自己整o既包做lunch感覺好得意, 好有滿足感~ hehe

jenniecatcat, 我平時長期食開麥包糙米個d, 所以就算100%我都ok架~ 所以可能接受能力高d~ hehe

男爵府

我尋晚都整咗麥包,係用全麥粉,無溝高粉,所以個包發唔起,但食落好好味,感覺好健康!

侯爵府

回覆 Katzecat 的帖子

其實我target都係做100%全麥包架, 但唔敢一步登天炸... 因而知會難發好多... 你有冇相呀, 我想睇下100%全麥會點呀? 如果口感ok, 我都想整呀... 可唔可以比個recipe我呀?

男爵府

回覆:stephenietam 的帖子

我唔得影張出爐相,但就影咗張三文治相,希望你睇得清楚啦!

侯爵府

ok wor~ 我要recipe呀~ hehe~

男爵府

我部係象仔嚟,我跟佢嘅食譜,不過我估你部kendwood應該都可以照跟嘅。晏啲post上嚟啦!

男爵府

285/370=77%液體太高啦
加上全麥粉吸水能力比普通高粉低, 六成多D好啦
100%全麥我都整過, 但唔係就咁用跟機program同食譜, 食落都OK
成人每日應進食400g蔬果

男爵府

我跟呢個食譜,再用quick mode嘅~

首頁

尾頁

跳至