跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問可否分析下荃灣幾間熱門中學呢??
例如 : 荃官 / 何中 / 可風 / 王少清 / 廖寶珊 / 李城壁 .....

子爵府

大仔讀緊深天P4精英班, 1年前搬了去縉X山, 2仔想報C源, 怕大抽獎都未必OK, 叩門就煩了.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

大仔讀緊深天P4精英班, 1年前搬了去縉X山, 2仔想報C源, 怕大抽獎都未必OK, 叩門就煩了.

點解細仔唔跟大仔?? 咁咪唔洗煩羅....

Gloriasogashiwa  搬了屋, 校車時間太長 (一程1-1/4小時), 有些鄰居轉去C源, 大仔唔肯轉校, 唔想2仔長途跋涉上學.  發表於 12-3-21 12:40

大宅

回覆 anny_blueblue 的帖子

我女兒讀何中 中四的精英班,現成績一般,有機會在HK讀U嗎?我需要幫她找補習嗎?

伯爵府

請問伍小是一間好學校嗎?? 課程深唔深呢??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

Gloriasogashiwa 發表於 12-3-20 12:33
大仔讀緊深天P4精英班, 1年前搬了去縉X山, 2仔想報C源, 怕大抽獎都未必OK, 叩門就煩了. ...

即係你識人讀緊思源呀?

思源其實點架?我就好中意,預左可能多少少功課,無所謂
至緊要小朋友讀得開心又學到野

peggy  朋友既囡囡係思源讀P2, 每日有4-6樣功課  發表於 12-3-21 16:17
peggy  思源和伍季明P2開始分精英班,  發表於 12-3-21 16:14

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

anny_blueblue 發表於 12-3-19 20:56
近來幫親朋戚友既小朋友揀學校, 發現好多媽媽都係道聽途說, 我識唔少來自唔同中小學既人, 希望如果你地有問 ...

咁伍季明同思源分別係邊?

d老師好唔好人?

伯爵府

其實讀綠楊幼稚園係唔係真係比較容易入伍小呢??

象牙宮

sasa0208 發表於 12-3-21 14:58
即係你識人讀緊思源呀?

思源其實點架?我就好中意,預左可能多少少功課,無所謂

peggy 朋友既囡囡係思源讀P2, 每日有4-6樣功課

thanks....4-6樣ok丫

精英班,咁唔精英果d老師會唔會對佢地無咁好?

peggy  朋友話老師都幾NICE, 精英班會谷D , 多D功課  發表於 12-3-21 17:24

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

anny_blueblue 發表於 12-3-19 20:56
近來幫親朋戚友既小朋友揀學校, 發現好多媽媽都係道聽途說, 我識唔少來自唔同中小學既人, 希望如果你地有問 ...

請問會考(睇到你26分)/AL咩成績 讀HKU咩系 PLX

水晶宮

咦.......樓主被禁言和.....

象牙宮

cc0524 發表於 12-3-22 08:52
咦.......樓主被禁言和.....

係囉....邊度出事呢??

唔係呢邊比意見,另一邊兜生意

水晶宮

Gloriasogashiwa 搬了屋, 校車時間太長 (一程1-1/4小時), 有些鄰居轉去C源, 大仔唔肯轉校, 唔想2仔長途跋涉上學.

ic.....咁你真係要諗清楚

水晶宮

sasa0208 發表於 12-3-22 09:16

我估都係啦...........
最可惜係佢一條題目都未答我地........

水晶宮

sasa0208 發表於 12-3-22 09:16

其實你想知思源 D 咩, 睇下我幫唔幫到你....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

屏蔽內容會被分割, 以便大家繼續在此帖討論.

cc0524  oh........thank you.....  發表於 12-3-22 10:56
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

象牙宮

cc0524 發表於 12-3-22 10:00
其實你想知思源 D 咩, 睇下我幫唔幫到你....

最主要想知d老師如何咋?老師好,學校幾谷幾忙都會係開心嘛

好得意既,問教育界既人,全部都話思源好呀

但有時有d家長界既就會話思源唔好,好多功課(個人覺得無功課係唔掂既,同埋功課多少係同小朋友中唔中意做成好多相關),又話好多考試(4次)呢個我上返思源睇,真正叫考試既我知得2次

注:我想個女入間可以學守紀律既學校架

水晶宮

最主要想知d老師如何咋?老師好,學校幾谷幾忙都會係開心嘛

好得意既,問教育界既人,全部都話思源好呀

但有時有d家長界既就會話思源唔好,好多功課(個人覺得無功課係唔掂既,同埋功課多少係同小朋友中唔中意做成好多相關),又話好多考試(4次)呢個我上返思源睇,真正叫考試既我知得2次

注:我想個女入間可以學守紀律既學校架

其實我覺得每一間學校都有佢好 / 唔好 既老師, 好難一概而論, 真係要睇你好唔好彩, 不過思源普遍既老師都係比較年青, 有活力, 會用 d 比較活既方法去教學, 心中仲有團火, 所以係好既比唔好既多....

至於功課方面, 老實講中.英.數.常, 每科比一樣都已經有 4 樣啦, 更何況有時一科係唔止一樣功課, 但又講返轉頭, 有時 d 功課量多都要睇埋內容, 如果係改正類既, 你無錯咪唔洗改, 又或者錯 1-2 題既, 咪改得少...

係 2 測 2 考, 測都計 30%, 所以大家都當埋佢係考, 所以叫 4 考又錯唔晒, 不過亞 q d 諗, 考 4 次, 每次既範圍相對又少 d , 溫得無咁辛苦..

希望以上既內容可以幫到你....

sasa0208  好幫到,多謝你。好中意你呢句:老師心中仲有團火i like it。希望入到啦  發表於 12-3-22 11:56

水晶宮

sasa0208,

唔好客氣....

真係架, 我諗教得耐正常人團火都會熄.....

sasa0208  團火要睇下有無助燃物既,唔一定同時間相關  發表於 12-3-23 08:38

首頁

尾頁

跳至