跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 有冇荃灣中心媽咪?

小蕎媽媽 ,

係呀!因為我囡囡返左1個月多d學咋!希望佢學到啦!
佢一返學就成日病啦!所以成日請病假.

培正好呀!一條龍唔駛煩.

2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

複式洋房

SMARTEST
聽說柴天下午轉換校長後都ok.
浸信或官小啦,不過浸信很難入.

SMARTEST 寫道:
bettylee ,
我個囡出年會讀救世軍幼兒園即係吳國偉樓上呀!

如果我個囡派去柴天下午????水啦!我唔知點算好呀!

其實荃灣有邊幾間小學比較好呀??

子爵府

SMARTEST
乜佢食左一次99就可以頂到下就啦,甘真係要train下佢囉,不過我個囝囝真都係唔識自己拎野食,我都好擔心到時返幼兒園唔識食野就麻煩囉.

子爵府

[quote]
小蕎媽媽 寫道:
其實返全日有午睡,同茶點時間,好快就一日了。

我囡囡2 years old時都係讀大窩口救世軍,佢好快已經自己食野,係

大宅

會有嬸嬸喂架,不過唔prefer啦,但如果真係食唔到,佢地老師都會幫手喂,不過一班有成差不多30個小朋友,佢地得2個老師,加埋嬸嬸都喂唔切架。入幼兒園都係要訓練佢地的自理能力的,佢地好快會適應架。
小蕎媽媽

男爵府

好媽媽勳章

bettylee ,

浸信同官小都係好首選呀!不過到時都係睇彩數啦!

2006年12月28日 出世-----3.41kg 1個月---5kg 2個月---6.04kg---58cm(自己度) 4個月---7.72kg---65cm(自己度)

男爵府

好媽媽勳章

雋雋B ,
係屋企8:00飲完安奶就要等到12:00放學先有得食啦!
所以有時佢放學好肚餓就會食得好快呀!

你仔仔15個月大總咁細個慢慢教啦!

子爵府

小蕎媽媽
係呀,甘又好d,不過到時佢唔識,見其他小朋友點做,佢都會學咕喎…你地諗緊小學啦??真係好快呀..

男爵府

好媽媽勳章

雋雋B ,

我個女未到2歲就介片了,而家連夜晚都介埋啦!

子爵府

SMARTEST
真係餓下會食得快d喎..係呀,我家下都要慢慢教佢呀,但佢都唔理我..真係慘..乜你地甘快已經開始搵小學啦??

男爵府

好媽媽勳章

小蕎媽媽 講得好啱呀!一定要訓練小朋友佢地的自理能力,如果唔係佢地真係好依賴父母呀!

小蕎媽媽 寫道:
會有嬸嬸喂架,不過唔prefer啦,但如果真係食唔到,佢地老師都會幫手喂,不過一班有成差不多30個小朋友,佢地得2個老師,加埋嬸嬸都喂唔切架。入幼兒園都係要訓練佢地的自理能力的,佢地好快會適應架。

男爵府

好媽媽勳章

係呀!返左學好似食快左小小啦!頭半碗都可以自己食但一飽小小就要你餵啦! 小學都開始慢慢睇下邊間好咁囉其實得個睇同問而家都做唔到咩野.
雋雋B 寫道:
SMARTEST
真係餓下會食得快d喎..係呀,我家下都要慢慢教佢呀,但佢都唔理我..真係慘..乜你地甘快已經開始搵小學啦??

子爵府

SMARTEST 寫道:
雋雋B ,

我個女未到2歲就介片了,而家連夜晚都介埋啦!

你囡囡好叻呀..甘細個就介左片呀,我家下擔心緊囝囝點算,不過出年暖返d會試一幫佢介片啦..

子爵府

SMARTEST
小朋友讀書家長變左好似家長讀書甘緊張…

男爵府

好媽媽勳章

雋雋B
2歲開始介差唔多啦!不過我班朋友都覺得男仔比較慢呀!
你第一部幫仔仔介片記住佢瀨左你唔好鬧佢同佢講下次呵尿尿要話比媽咪知道,咁慢慢就會介到啦!

我囡囡係屋企介左1星期片,去街我就唔同佢著片啦!
去街同佢帶多幾條褲同半個鍾去一次廁所.

子爵府

SMARTEST
甘我要試下你個方法先得囉...我上幾個月有試過呀,但係失敗左,佢十幾分鍾就瀨一次,搞到一日要換十幾條褲仔,最係放棄囉..
出年熱返d再試下先

大宅

各位:

知唔知邊樹有平的兒童床賣,重要快起貨,我想買張2.5呎x5呎的床比囡囡訓架,但又趕住搬之前收貨。唔該晒。
小蕎媽媽

大宅

bettylee,雋雋B,smartest,小蕎媽媽
goodmorning! 我3B媽得閒返來啦,你地好!

如果荃灣救生軍full, 大窩口都唔錯嫁,因為小一派位好多都派到仁立小學,而仁立小學有60%-65%都入到聯係學校-林護中學 ,入大學機會率有成80-90%,可能你地會覺得誇張咗d,
不過條路就係咁行。(因為要讀政府學校)

當年我就係咁:
k1-k3 讀綠陽幼稚園 (程度高d比較出名, 萬一派位唔好揸著佢地既成績表都幾歡迎嫁)

p1 仁立小學 (因我只是一個呀b唔係好多分,至於官小、浸會和石鐘山d位已經比晒有家姐哥哥留晒位,無謂博。咁我第一志願就選基慧(荃威),而且同區。後來派到基慧,係基慧見到好多家長去叩門(因為當初厭佢唔就腳,但又知佢師資好)

派位當日我將囝囝過去的成績表交去仁立小學,佢地收咗我個仔,幼稚園校長同老師都好開心,校長重話我打le場安全牌打得好

參考下呀,因為荃灣區好既小學太多哥哥姐姐就讀,唔夠佢地分多 :-(

子爵府

Good morning....
我遲左呀,今日好b :-(

子爵府

3B媽
唔該晒你呀...乜大大窩口真係唔錯嫁??我仲諗住佢甘舊,唔知會唔會掂tim...你甘講我又放心d,因為雋b下月7號要去interview啦...希望得啦..

首頁
12345...8

尾頁

跳至